Fafangel: O ukrepih se bo posameznik odločal prostovoljno

Koronavirus 28. Jun 202207:37 > 12:11 13 komentarjev
NIJZ
Aljaž Uršej/N1

Nova strokovna skupina za obvladovanje epidemije koronavirusa, ki bo odslej delovala pod okriljem NIJZ, se pripravlja na tri možne scenarije. Če bo stanje podobno, kot je sedaj, bodo ukrepi prostovoljni. Prebivalce so pozvali k cepljenju, nošenju mask, prezračevanju, delu od doma in izolaciji, je povedal vodja skupine Mario Fafangel. Množičnega testiranja ne bo, odslej bo to namreč namenjeno zgolj zdravljenju. Če vlada ne bo sledila priporočilom, bo to sporočila, je poudaril zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan in dodal, da je na koncu za sprejete ukrepe odgovorna vlada.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvo za zdravje bosta danes predstavila ukrepe za obvladovanje koronavirusa. Znano pa je že, kdo so člani strokovne ekipe, ki bo odločala o ukrepih.

Konec maja letos so po več kot dveh letih prenehali veljati še zadnji omejevalni ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa. Prav tako je takrat prenehala delovati tudi svetovalna skupina za covid-19 na ministrstvu za zdravje pod vodstvom infektologinje Mateje Logar. A če smo se v tem času glede covida-19 nekoliko sprostili, pa v zadnjih treh tednih število okužb s koronavirusom znova raste.

Strokovno skupino bo vodil epidemiolog Mario Fafangel, njegova namestnica bo epidemiologinja Alenka Trop Skaza. V skupini bodo še imunolog Alojz Ihan, sanitarna inženirka Andreja Kukec, infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, antropolog Dan Podjed, specialist javnega zdravja Rade Pribaković Brinovec, mikrobiologinja Viktorija Tomič, epidemiologinja Marta Grgič Vitek, komunikolog Mitja Vrdelja in matematik Janez Žibert. Strokovna skupina bo odslej delovala v okviru NIJZ, sestavljena pa je iz strokovnjakov z različnih področij.

Minister: Za sprejete ukrepe je odgovorna vlada

Na NIJZ in ministrstvu za zdravje se že pripravljajo na jesen, minuli teden so imeli po besedah ministra Danijela Bešiča Loredana konstruktiven sestanek. V izjavi za medije so podrobnosti predstavili v. d. strokovnega direktorja NIJZ Ivan Eržen, predstojnik Centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel in minister Bešič Loredan.

Bešič Loredan je dejal, da so veseli, da vodenje epidemije predajajo stroki. “Dorekli smo način komunikacije in ukrepanja. Želimo si, da ne bi bilo kriznih časov in da bi se zdravljenje covida uvrstilo v zdravstven sistem,” je rekel in dodal še, da si želijo ustrezne obravnave tudi za bolnike, ki nimajo koronavirusa. Strokovna skupina bo v navezavi z direktoratom na ministrstvu, če se bo odločitev ministrstva razlikovala od strokovnega predloga, bodo to jasno sporočili, saj je odgovornost za sprejete ukrepe na vladi, je poudaril minister. “Ne bo obveznega cepljenja proti covidu,” je posebej v luči sprejemanja zakona o nalezljivih boleznih poudaril Bešič Loredan.

Na ministrstvu bodo osnovali tudi skupino za intenzivne postelje, ki jo bo vodil Matjaž Jereb, vodja oddelka za intenzivno terapijo na ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru. Cilj je, da se covidu nameni maksimalno 20 odstotkov regionalnih kapacitet.

Vrh tega vala verjetno ne bo presegel marčevskega vrha

Čeprav se število okuženih povečuje, na NIJZ ne pričakujejo težjih potekov bolezni. Jeseni bo ena izmed prioritet to, da covid ne bi slabše vplival na druge bolezni. S pomočjo strokovnjakov v strokovni skupini bomo pripravili priporočila, ki bodo sprejemljiva za prebivalstvo in vlado, je rekel Eržen. Prebivalstvo želijo opolnomočiti do te mere, da se bodo ljudje lahko sami odločali, katere ukrepe morajo upoštevati. Skupina se bo ukvarjala tudi s promocijo cepljenja na način, da ga bodo ljudje razumeli kot nekaj, kar koristi njihovemu zdravju. Pomembno se mu zdi govoriti tudi o drugih posledicah covida.

NIJZ
Aljaž Uršej/N1

V prejšnji strokovni skupini po besedah Eržena strokovnjaki niso imeli možnosti sodelovanja pri ukrepih, ampak so samo opazovali. “Če nam vzamete možnost komuniciranja, je tako, kot če bi kirurgu odvzeli skalpel,” je rekel.

Nedavno je položaj strokovnega direktorja prevzel Eržen, pred tem pa je to funkcijo opravljal Milan Krek, ki je sicer generalni direktor NIJZ. Na vprašanje, kakšna je pri sprejemanju ukrepov Krekova vloga, je Eržen odgovoril, da generalni direktor pri strokovnih zadevah nima posebne vloge. Dodal je, da bo poskrbel za to, da bo Krek kot generalni direktor tudi o strokovnih zadevah dobro informiran.

“Moja naloga bo nuditi epidemiološko interpretacijo in jasna navodila za naprej,” je rekel Fafangel. Število okužb je v porastu, pričakovati je, da se bo število še zviševalo. Razlog je v pojavu novih različic omikrona, ba4 in ba5, ki imajo značilnosti omikrona. Pomembno bo, kako občutljivi bomo na ponovne okužbe, je rekel. A glede na na trenutne modele lahko pričakujemo, da vrh tega vala okužb ne bo presegel vrha, ki smo ga imeli marca. Ob tem je Fafangel pozval, naj okuženi še naprej ostajajo doma v samoizolaciji.

Pet ukrepov, o katerih se bo posameznik prostovoljno odločal

“Imamo kapital imunosti, ki smo ga pridobili v dveh letih. Dobili smo ga s cepljenjem, prebolelostjo in hibridno imunostjo,” je pojasnil. Kako bomo dosegli obvladovanje hudih potekov bolezni, se je vprašal Fafangel in odgovori z močnimi javnozdravstvenimi ukrepi. Gre za družbeno sprejemljiva in dostopna priporočila.

Gre za paleto orodji, o katerih se bo posameznik prostovoljno odločal ob upoštevanju kapitala dosežene imunosti. Cepljenje ostaja najbolj učinkovit ukrep za zaščito zdravja, je poudaril Fafangel in pozval k cepljenju s poživitvenim odmerkom. Okužene je pozval, naj ostanejo doma in tako zaščitijo tudi bližnje. V ospredju sta tudi zračenje in delo od doma, ki še nista na voljo vsem. Priporočljivo je nositi tudi zaščitne maske v zaprtih prostorih. “To je priporočilo, ni obvezno,” je dodal.

Bistveno razliko te strokovne skupine v primerjavi s prejšnjo vidijo v tem, da bo nova strokovna skupina tehtala priporočila delovnih skupin, ki bodo pripravljale ukrepe za domove za starejše, šole, ipd. Epidemijo bodo spremljali na nov način, ki ga bodo nadgradili. V mislih bodo imeli tudi družbeno sprejemljivost priporočil, zato so v skupino vključili antropologa, je rekel Fafangel. Prvič se bodo sestali v začetku julija, prve usmeritve bodo predstavili avgusta.

Kaj je pričakovati v domovih za starejše? Imamo dobro zaščito in dobro precepljenost, je rekel. Julija bo ECDC predstavil usmeritve za druge poživitvene odmerke, je napovedal in dodal, da gre za skupino pri kateri je treba hitro reagirati.

Pripravljajo se na tri možne scenarije. Po scenariju A je epidemiologija virusa enaka sedanji, vrzel med okužbami in hudim potekom pa je takšna kot sedaj. Po scenariju B je tveganje za hud potek bolezni in smrti ponovno na ravni predhodnih različic. Scenarij C so pripravili za nepredvidljive spremembe v epidemiologiji virusa in bolezni. Strokovna skupina bo po besedah novega vodje dovolj agilna, da bo prilagodila ukrepe scenariju.

Na testiranju ne bo več velikega poudarka, bistveno bo, da bolni posamezniki ostanejo doma. Epidemijo bodo spremljali na vzorcu, v bolnišnicah, v odpadnih vodah in glede na presežno umrljivost. Testiranje bo namenjeno identifikaciji okužbe in zdravljenju, ni pa pričakovati testiranja, ki bi v vsakdanjem življenju prinašalo ugodnosti.

Splošna populacija se bo za cepljenje proti covidu-19 odločala na prostovoljni ravni, je napovedal Fafangel. Za nova, kombinirana cepiva, pa bodo določili prioritetne skupine.

Izziv ostaja neurejena zakonska podlaga

Predsednik vlade Robert Golob je pred kratkim dejal, da se bomo morali s covidom naučiti živeti. Eden večjih izzivov za spoprijemanje z jesenskim valom koronavirusa ostaja neurejena zakonska podlaga. Ustavno sodišče je namreč v več odločitvah opozorilo na neustavnost zakona o nalezljivih boleznih, v ponedeljek pa je odločilo, da so bile neustavne tudi določbe o obveznem nošenju zaščitnih mask v zaprtih prostorih in razkuževanju rok. Gre za dva izmed najpomembnejših ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, je celoten čas epidemije opozarjala stroka. A vlada Janeza Janše za sprejem teh dveh ukrepov ni imela zakonske podlage, je odločilo ustavno sodišče. Koalicija je v parlamentarno proceduro že vložila spremenjen zakon, ki ga je v sodelovanju z zdravstveno in pravno stroko pripravila Pravna mreža za varstvo demokracije, poslanci pa so ga na pristojnem odboru potrdili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje