Porast okužb v Sloveniji: Fafangel prihodnji teden o ukrepih

Koronavirus 23. Jun 202220:04 > 20:19 10 komentarjev

Zaradi širjenja nekoliko bolj kužnih različic omikrona v Sloveniji število okužb s koronavirusom zadnjih nekaj tednov znova raste. Prihodnji teden bo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) oziroma epidemiolog Mario Fafangel predstavil ukrepe za obvladovanje virusa, je napovedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Takrat naj bi bilo znano tudi, kdo so člani strokovne ekipe, ki bo odločala o ukrepih.

Konec maja letos so po več kot dveh letih prenehali veljati še zadnji omejevalni ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa. Prav tako je takrat prenehala delovati tudi svetovalna skupina za covid-19 na ministrstvu za zdravje pod vodstvom infektologinje Mateje Logar.

In če smo se v tem času glede covida-19 nekoliko sprostili, pa v zadnjih treh tednih število okužb s koronavirusom znova raste. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 511. Da v Sloveniji dnevno potrjenih okužb s koronavirusom narašča, predvsem zaradi različic omikrona BA.4 in BA.5, je opozorila tudi infektologinja Logar. Po njeni oceni se vsak dan okuži od tri do štirikrat več posameznikov, kot zaradi manjšega obsega testiranja kažejo uradni podatki. Po njenih navedbah se to kaže v bolnišnicah. Čeprav se število hospitaliziranih zaradi covida-19 ne povečuje, se veča število pacientov, ki v bolnišnice pridejo zaradi drugih težav in jim ob sprejemu potrdijo okužbo na covid-19.

Mateja Logar je v pogovoru za STA pred dnevi še dejala, da smo nekoliko pozabili, da moramo, če smo bolni, ostati doma, in ne hoditi v službo ali na obiske. Po njeni oceni bi bilo zato treba povečati število testirnih točk in izboljšati dostopnost do testiranja na koronavirus, da bi ljudje vedeli, če so okuženi s koronavirusom in v tem primeru ostali doma.

O ukrepih bo več znanega jeseni

Na vprašanje, ali vlada pripravlja kakšne ukrepe za zajezitev širjenja virusa, pa je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan danes povedal, da bo te prihodnji teden predstavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). “V tem tednu smo imeli konstruktiven sestanek med ministrstvom za zdravje in NIJZ,” je bil redkobeseden minister. O tem, kdo bodo novi člani svetovalne skupine za covid-19, pa je minister dejal le, da bo te prihodnji teden prestavil epidemiolog Mario Fafangel. Predsednik vlade Robert Golob je sicer pred kratkim dejal, da se bomo morali s covidom naučiti živeti.

Zelena luč noveli zakona na odboru

Poslanci koalicijskih poslanskih skupin (Gibanje Svoboda, SD in Levica) so prejšnji teden v parlamentarni proceduro vložili zakon o nalezljivih boleznih (ZnB), ki ga je v sodelovanju z zdravstveno in pravno stroko pripravila Pravna mreža za varstvo demokracije. Prvopodpisana Janja Sluga (GS) je danes na odboru za zdravje dejala, da je osnovni namen novega zakona izvajanje odločbe ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da zakon iz leta 1995 v nekaterih delih ni skladen z ustavo. Novelo zakona so poslanci na današnji seji odbora z nekaj dopolnili podprli in tako predlogu prižgal zeleno luč za obravnavo na plenarni seji državnega zbora prihodnji teden.

S padcem števila okužb in umiritvijo razmer v slovenskih bolnišnicah je sicer v Sloveniji skopnelo tudi zanimanje za cepljenje proti covidu-19. V začetku junija lani se je pri nas cepilo največ ljudi – 36 tisoč v enem dnevu, zadnjih nekaj tednov pa se povprečno na dan cepi le nekaj deset ljudi. Ker pa zanimanja za cepljenje skorajda ni, nove pošiljke pa še vedno prihajajo, se cepivo kopiči v skladiščih. NIJZ tam tako hrani dobrih 1,7 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19, že jeseni pa bo več kot pol milijona odmerkov potekel rok uporabe.

Z velikim izbruhom okužb se sicer v zadnjih tednih soočajo tudi v drugih evropskih državah – Avstriji, Nemčiji, na Portugalskem, v Italiji …

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje