Kdo bodo aduti Levice na evropskih volitvah?

Slovenija 03. Apr 202414:15 6 komentarjev
Foto: BOBO

V uredništvu smo dobili listo, s katero naj bi se na evropske volitve podala najmanjša koalicijska stranka Levica. Organi stranke je sicer še niso potrdili in naši viri dopuščajo, da bi na njej še lahko prišlo do kakšne spremembe. Naj se pa to ne bi zgodilo na prvem mestu liste, ki ga zaseda poslanka Nataša Sukič, in na zadnjem mestu, s katerega bo kandidiral Luka Mesec.

Stranke se pospešeno pripravljajo na junijske evropske volitve. Mnoge so svoje kandidatne liste že razkrile. V SDS so jo predstavili v začetku februarja, konec prejšnjega meseca pa še v drugi opozicijski stranki Novi Sloveniji. V javnost so prišla tudi imena sedmerice kandidatov, s katerimi se bo na evropske volitve podalo Gibanje Svoboda, dva kandidata pa v največji koalicijski stranki še iščejo.

Zakrožila pa je tudi lista najmanjše vladne stranke Levica. Njeni organi je sicer še niso potrdili, zato bi po besedah naših sogovornikov morda lahko prišlo do kakšne spremembe. A naj se na prvem in zadnjem mestu liste to ne bi zgodilo: nosilka naj bi tako bila poslanka Nataša Sukič, na zadnjem, torej na devetem mestu pa bo kandidiral nekdanji koordinator Levice in aktualni minister za delo Luka Mesec.

Da se bo podal na evropske volitve, je Mesec potrdil v nedavnem intervjuju za N1, svojo kandidaturo z zadnjega mesta liste pa je pojasnil z besedami, da želi podpreti stranko. Ob tem ni skrival, da si v Bruselj ne želi in da je njegov cilj dokončati mandat na čelu ministrstva za delo. Na naše vprašanje, kaj bo storil, če bo vendarle izvoljen za evropskega poslanca, pa je odgovoril: “To, da sem na listi, pomeni, da je to riziko, ki smo ga pripravljeni sprejeti.”

Poleg Sukič in Mesca sta na listi Levice za evropske volitve, ki smo jo pridobili v uredništvu, dva aktualna državna sekretarja: na drugem mestu je Dan Juvan z ministrstva za delo, proti dnu pa državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič. Na listi so še diplomantka iz mednarodnih odnosov Katja Sluga, ki je izkušnje že nabirala v nekaterih mednarodnih organizacijah, predsednik Bošnjaške kulturne zveze Slovenije Fahir Gutić in umetnostna zgodovinarka Zdenka Badovinac, ki je bila od leta 1993 do 2020 direktorica Moderne galerije v Ljubljani.

Na drugi polovici seznama sta poleg Mesca in Omladiča zasavski delegat v svetu Levice Matej Zupanc in Tarra Stermšek Kristan, kandidatka za poslanko na zadnjih državnozborskih volitvah v gibanju Zdrava družba.

Levici sicer doslej poslanca v Evropskem parlamentu ni uspelo dobiti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje