Kepica sladoleda – je draga ali ne? (VIDEO)

Slovenija 25. Jun 202306:07 6 komentarjev
sladoled, Ljubljana, tržnica
N1

Sprehodili smo se po Ljubljani in spraševali mimoidoče kaj menijo o cenah sladoleda, zbrali pa tudi nekaj podatkov o cenah kepice drugod.

Tudi priljubljena poletna sladica se ni mogla izogniti cenovnemu skoku in po mnenju nekaterih je sladoled postal precej drag. Posebej v slaščičarnah in kavarnah, ki ponujajo lasten sladoled. “Bolane cene,” je komentiral uporabnik Facebooka v razpravi o tej temi na enem izmed profilov. “Raje grem v trgovino in kupim liter sladoleda,” je zapisal. In res, banjica z dvema litroma sladoleda (dveh ali treh okusov) stane skoraj v vseh trgovinah okoli štiri evre

Pred dnevi smo se prehodili po središču Ljubljane. Cene sladoleda se tu gibljejo večinoma okoli 2,50 evra do 3 evre za kepico običajnega sladoleda, nekaj dražji so sladoledi bolj eksotičnih okusov. Poleg tega je mogoče dobiti sladoled v več “izvedbah”. Še vedno priljubljena varianta “pol-pol” je pri enem od ponudnikov stala 3,10 evra, treba pa je priznati, da je bila ena “polovička” malce večja od posamezne kepice. Seveda se cena sladoleda poviša, če si ga privoščite v sladkem kornetu, katerega cena je običajno 50 centov, ali s prelivom. Cene porcije domačega sladoleda pa se v Ljubljani gibljejo okoli petih evrov – brez smetane.

Med sprehodom, čeprav je bilo precej vroče, nismo opazili veliko ljudi s sladoledom, tudi ne pri mizah lokalov, kjer ponujajo domači sladoled. Glede na del dneva, bilo je opoldne, je večina tistih, na katere smo naleteli, bila turistov. Povprašali smo jih, kaj mislijo o cenah sladoleda, turiste pa tudi, koliko sladoled stane pri njih doma. V spodnjem videu pa si poglejte, kaj so nam odgovorili.

Kakšne so cene drugod po Sloveniji?

Zbrali smo tudi nekaj podatkov o cenah po različnih krajih v Sloveniji. Poleg prestolnice si pričakovano visoke cene sladoledov tudi na obali. Pri enem izmed ponudnikov v Portorožu cena kepice sega od 2,60 evra za navadni sladoled, do 3,5 evra za stoodstotno sadni sladoled. Pri drugem pa 2,40 evra za “klasik” in 2,90 za “2 okusa” oziroma “premium” verzijo. Drugod po državi se cene gibljejo od 1,40 evra navzgor. Seveda se razlikujejo tudi po tem, ali si zaželimo navaden sladoled, “pol-pol” kepico, veganski sladoled ali kakšen poseben okus ali pa premium verzijo oziroma kar je še tovrstne dodatne ponudbe.

Na najnižjo ceno smo naleteli v Mariboru, kjer pri enem od ponudnikov kepico zaračunavajo 1,40 evra, vendar gre pri tem za “malo kepico” (standardna stane 2 evra), posebni okusi pa stanejo od 2,10 (mala kepica) pa do 2,80 evra za standardno kepico. To so sicer cene za sladoled “to go”, torej, ki ga vzameš s seboj. Cene za postrežni sladoled pa se gibljejo od 2,20 evra za malo kepico navadnega sladoleda do 3,40 za standardno kepico sladoleda s posebnim okusom.

Na Ptuju je cena kepice pri najbolj obleganem ponudniku 1,80 evra, nedaleč stran, v Ormožu pa 1,50 evra.

V Murski Soboti boste pri tam najbolj priljubljenem sladoledarju za kepico plačali 1,50 evra, pri drugem, ki ponuja “gelato” pa 1,80 do 2 evra. V Šalovcih na Goričkem je cena enaka kot v Murski Soboti, 1,50 evra.

V Celju se cene za kepico gibljejo večinoma od 1,50 do 2,40 evra, pri enem od ponudnikov pa po naših informacijah za 2,50 evra dobiš “kr oreng kepico”. Najdražjo kepico, za katero smo izvedeli iz Celja, prodajajo v nakupovalnem središču – 3,20 za “pol-pol” kepico. V bližnjem Žalcu kepico zaračunajo po 1,90 evra, v Preboldu pa 1,50 evra.

Na Jesenicah pri enem od ponudnikov stane kepica 1,50 evrov, “pol-pol” pa le deset centov več, torej 1,60 evra.

Pridobili pa smo še cene sladoleda od enega izmed ponudnikov v Dravogradu. Tam kepica navadnega sladoleda stane 1,90 evra, “pol-pol” 2,10 evra, kepica veganskega sladoleda pa 2,20 evra.

sladoled, Portorož, cena, cenik sladoled, Portorož, cena, cenik
Cenik ponudnika sladoleda v Porotrožu/N1
sladoled, cenik, cena, Dravograd sladoled, cenik, cena, Dravograd
Sladoled pri ponudniku iz Dravograda/N1
sladoled, Portorož, cena, cenik sladoled, Portorož, cena, cenik
Cenik ponudnika sladoleda v Porotrožu/N1
sladoled, cena, cenik, Jesenice sladoled, cena, cenik, Jesenice
Cenik ponudnika sladoleda na Jesenicah/N1
sladoled, Maribor, cena, cenik sladoled, Maribor, cena, cenik
Cenik ponudnika sladoleda v Mariboru/N1

In na Hrvaškem?

Pridobili smo informacijo o ceni sladoleda v Makarski in Dubrovniku.

V Makarski se cena giblje med 1,80 in dvema evroma, v Dubrovniku pa stane kepica znotraj obzidja 2,50 evra. In še zanimivost – ali namig iz Dubrovnika: “Nama dvema so računali 1,50 evra za kapico. Sklepava, da zato, ker sva govorila v hrvaščini,” nam je sporočil vir. Ni pa jasno, ali tamkajšnji sladoledarji domačim gostom sladoled zaračunavajo ceneje ali pa je šlo samo za trenutno prisrčno gesto.

Vse N1ajboljše! Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje