Primer kirurga Bošnjaka: spletna stran hongkonške agencije izvira iz Slovenije

Slovenija 10. Mar 202320:13 6 komentarjev
klinikum Hingkong
Posnetek zaslona

Kirurg Roman Bošnjak pravi, da je hongkonška agencija pred leti z njim navezala stik na enem izmed kongresov v tujini, dokumenti pa kažejo, da je spletna stran nastala v Sloveniji.

Domena za spletno stran, na kateri se oglašuje domnevno hongkonška agencija Klinikum Medical Link, je nastala 18. decembra 2013 v Sloveniji, poroča 24ur.

Kirurg Roman Bošnjak je danes odstopil z mesta predstojnika oddelka za nevrokirurgijo, da bi se izognil konfliktu interesov pri preiskavi dogajanja, ki poteka znotraj UKC Ljubljana. Bošnjak sicer pravi, da je hongkonška agencija pred leti z njim navezala stik na enem izmed kongresov v tujini.

Hongkong velja za davčno oazo. Domnevna agencija Klinikum Medical Link je na spletni strani oglaševala samo tri zdravnike, poleg Bošnjaka še nemškega zdravnika Güntherja C. Feigla in Vladimirja Stolevskega. Po poročanju 24ur obstaja utemeljen sum, da je prav Stolevski, zdravnik iz Skopja, družino iz Severne Makedonije povezal z Bošnjakom. Poleg zavihka ‘Ljubljana’ je na spletni strani domnevne agencije tudi zavihek ‘Bamberg’, nemško mesto s kliniko, v kateri svetuje oziroma operira tudi Bošnjak.

Kot poroča portal Necenzurirano, je domnevna “agencija” v resnici poštni nabiralnik iz davčne oaze, ki ga zelo verjetno obvladujejo ljudje iz Slovenije, kar je razvidno iz več dokumentov in podatkov, ki jih je pridobil portal. “Agencija” je dejansko podjetje Klinikum Medical Link, ki je bilo leta 2017 s slabimi tisoč evri kapitala ustanovljeno v Hongkongu, na naslovu družbe, ki se ukvarja z odpiranjem podjetij nabiralnikov na Nizozemskem, Cipru, v Švici, Združenih arabskih emiratih, Singapurju in drugih, davčno ugodnejših okoljih, kjer je mogoče prikriti njihovo lastništvo. Uradni lastnik podjetja Klinikum Medical Link je tajvanski državljan Vej Dže Li, ki ima stalno prebivališče prijavljeno v Gibraltarju, ki je prav tako znana davčna oaza.

Za zdaj ni mogoče nesporno dokazati, da je dejanski lastnik “agencije” kar sam Bošnjak, piše portal. Uporablja pa podjetje Klinikum Medical Link za trženje svojih storitev povsem enake brošure kot družba Konzilij iz Celja, ki se ukvarja s posredovanjem in konzultacijo medicinskih storitev. Njen direktor in lastnik naj bi bil brat Romana Bošnjaka, fizioterapevt Igor Bošnjak. Njegova družba na leto ustvari od 60 do 70 tisoč evrov prihodkov.

operacija, kirurg
Profimedia (slika je simbolična)

Je šlo za osamljen primer?

Za zdaj ni jasno, ali je bila družina makedonske deklice, ki je Bošnjaku na račun v Hongkong plačala 6000 evrov, edina, ki je na ta način plačala zasebni honorar zdravniku, poroča 24ur.

Po razkritju afere je Bošnjakovo ime izginilo s spletne strani agencije, prav tako ne deluje več zavihek, kjer so bile naštete slovenske zdravstvene ustanove, med njimi UKC Ljubljana, Onkološki inštitut in Kirurgija Bitenc.

“Ker sem bil opozorjen na davčno vprašljivost te transakcije, bom po vrnitvi v domovino sodeloval z organi, da se to razčisti,” je danes v pisni izjavi pojasnil Bošnjak, ki je odstopil z mesta predstojnika nevrokirurgije. Vodstvo UKC Ljubljana ni vedelo za dodatni honorar za zdravnikovo predhodno svetovanje, za to so izvedeli iz medijev. Prav tako ni vedelo za domnevno agencijo v Hongkongu, ki je imela na svoji spletni strani objavljene tudi fotografije kliničnega centra. Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je dejal, da niso dali nobenega soglasja za tako trženje v tujini in ga tudi ne bi dali, če bi za to vedeli.

Na podlagi primera je UKC sprejel nov pravilnik, pri katerem se mora biti za vsak samoplačniški poseg, opravljen v UKC, tudi ekspertno mnenje zdravnika podano znotraj UKC. Doslej tega pravilnik ni določal, je povedal generalni direktor in dodal, da bodo pregledali tudi druge samoplačniške storitve, če se je kaj podobnega zgodilo že prej. Primer preiskuje tudi Nacionalni preiskovalni urad.

Preberite še:

Zdravnik UKC Ljubljana pacientu zaračunal 6000 evrov, nakazilo je šlo v Hongkong

Nakazilo kirurgu v Hongkong: ministrstvo želi ukrepe, spletna stran izginila

Nakazilo v Hongkong: Kirurg Bošnjak odstopil z mesta predstojnika nevrokirurgije

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje