Ko tranzitni vozniki v mestu povzročijo kaos: kaj je rešitev?

Slovenija 18. Maj 202210:14 0 komentarjev
Gneča na Jesenicah
N1

Bliža se poletna sezona, na Jesenicah pa se bojijo, da bodo tudi letos prebivalci obtičali v gneči, ki jo večinoma povzročajo tranzitni vozniki. Ko nastane gneča pred predorom Karavanke, marsikateri voznik, ki potuje v Avstrijo in naprej v Italijo ali Nemčijo, zavije z avtoceste in išče hitrejšo pot po lokalni cesti. Lani kot alternativno pot vozniki niso izbirali le glavne ceste skozi Jesenice, ampak tudi številne stranske, kar je prebivalce presenetilo, saj se to prej ni dogajalo.

Jeseniški župan Blaž Račič je Dars in PU Kranj že zdaj pozval, da je nujno celostno reševanje problematike prometne gneče in zastojev. V svojem dopisu Račič piše, da so se pristojni sicer trudili, da preusmerjajo in zadržujejo tranzitne prometne tokove, “vendar zaradi stihijskega dela bistveni učinki na promet niso bili doseženi, kar se je posledično odražalo v popolnem kolapsu lokalnega prometa v občini Jesenice”.

Kot rečeno, so vozniki zaradi več kilometrov dolgih zastojev pred karavanških predorom iskali alternativne lokalne prometne povezave. Ker je bil uvoz Hrušica prav tako blokiran s prometom, se je stoječa kolona vila preko celotnih Jesenic. “S takšnimi prometnimi blokadami je nastajala konkretna gospodarska in druga škoda, saj se je prebivalstvu in delovni migraciji onemogočilo pričakovano normalno mobilnost, interventnim in javnim službam pa posredovanje in delovanje,” je opozoril župan.

Takole je bilo lani avgusta:

Takšno prometno dinamiko je glede na napovedi turističnih delavcev moč pričakovati tudi v prihajajoči turistični sezoni. Močno povečan promet je bil namreč opažen tudi že med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki. Težave bodo predvsem avgusta, ko se kolonam ne bo mogoče izogniti.

Župan je Dars zaprosil, naj prouči možnost pravočasnega usmerjanja tranzitnega prometa v smeri Italije in Avstrije na druge mejne prehode ter pravočasnega omejevanja izvoza z avtoceste na izvozu Jesenice – vzhod v smeri Jesenic. Policijo pa je zaprosil, naj z namenom zagotavljanja čim večje pretočnosti prometa skozi cestni predor Karavanke skuša obliko nadzora državne meje v čim večji meri uskladiti z avstrijskimi varnostnimi organi.

Na Račičevo pobudo so problematiko tekočega in mirujočega prometa ter predvidenih prometnih zastojev na svojem zadnjem koordinacijskem srečanju v začetku maja obravnavali tudi župani občin zgornje Gorenjske. Ti so se strinjali, da se lahko problematika vsaj delno ublaži z vključevanjem vseh deležnikov, izjemno pomembne pa so točne in ažurne informacije o stanju na cestah in morebitnih omejitvah.

Z namenom blaženja težav je v pripravi tudi skupen projekt Skupnosti Julijske Alpe, destinacijskih turističnih organizacij, občin in Triglavskega narodnega parka, s katerim bodo skušali spodbuditi uporabo javnega prometa z dodajanjem novih avtobusnih povezav v poletnem času. Stekla bo tudi skupna promocijska akcija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!