KPK: Vsak, ki prispeva k preprečevanju korupcije, je pomemben

Slovenija 13. Sep 202311:38 0 komentarjev
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK)
KPK

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) pozivajo vse državne institucije, družbene skupine, gospodarska združenja in posameznike k preprečevanju korupcije in h krepitvi integritete. Vsaka skupina ali posameznik, ki prispeva k preprečevanju korupcije in krepitvi integritete, je pomembna, so v današnjem sporočilu za javnost poudarili na KPK.

Sodelovanje z najširšim krogom deležnikov, ki v ospredje postavljajo družbeno odgovornost in skrb za javni interes, je tudi eden od temeljev leta 2020 sprejete vizije senata KPK, so na komisiji poudarili v sporočilu za javnost.

Spomnili so, da so se v Klubu slovenskih podjetnikov pretekli teden javno zavezali ničelni toleranci do podkupovanja javnih uslužbencev s poudarkom na javnem naročanju.

Javna zaveza dela slovenskega gospodarstva je naletela tako na pohvale kot kritike, “kar je razumljivo, saj gre za pristop, ki temelji na sodelovanju in ne izključevanju,” ugotavljajo na KPK.

Pri krepitvi integritete na KPK že od leta 2020 sodelujejo z Zavodom RS za šolstvo s projektom Integriteta: skupni cilj generacij ter z Združenjem nadzornikov Slovenije, nekaterimi občinami, nevladnimi organizacijami in drugimi.

Tudi del gospodarstva je po njihovih navedbah z nedavno zavezo javno prepoznal pomen visoke stopnje integritete v družbi. Slednje je po mnenju KPK izredno pomembno tudi pri porabi javnih sredstev za odpravljanje posledic nedavne ujme, ki mora biti transparentna, odgovorna in izključno v javnem interesu, zato pozivajo tudi ostala gospodarska združenja in vse druge deležnike, da se javno zavežejo k ničelni toleranci do korupcije in v skladu s tem delujejo tudi v praksi, so med drugim izpostavili v sporočilu.

“Če želimo pravičnejšo, stabilno družbo, kjer bodo resnično zaživeli pogoji za trajnostni razvoj in mladi ne bodo imeli želje bežati v tujino, potem moramo skupaj in odločnejše stopiti na pot, kjer je zaveza prvi korak, ki mu sledijo tudi dejanja, skozi katera se odražata visoka stopnja integritete in ničelna toleranca do korupcije,” so še izpostavili v sporočilu. Po navedbah KPK bomo le na ta način lahko vzpostavili okolje, v katerem bodo kršitve integritete in koruptivna ravnanja postali visoko tveganje z nizkim donosom, ter se kot družba postavili ob bok državam z najvišjim ugledom na tem področju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!