Lamut: Priče so ta teden večkrat zanikale vmešavanje politike v delo policije

Slovenija 16. Nov 202312:07 0 komentarjev
Miha Lamut
Foto: N1

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje domnevno nedopustno politično vmešavanje v delo policije, je v torek in sredo zaslišala več prič. Kot je povedal predsednik komisije Miha Lamut, so zaslišani večkrat neposredno zanikali sume političnih pritiskov, zavrnili pa tudi navajanja dveh predhodnih prič – Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava.

Preiskovalna komisija državnega zbora (DZ) je v torek in sredo izvedla dve seji, na kateri je v zvezi domnevnim političnim vmešavanjem v delo policije zaslišala več prič.

Na torkovi seji sta pred komisijo stopila namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciprle in notranji minister Boštjan Poklukar, v sredo pa so na komisiji zaslišali nekdanjega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Branka Lobnikarja, nekdanjo in trenutno sekretarko Tino Heferle ter generalno sekretarko vlade Barbaro Kolenko Helnik.

Med pričanji so zaslišani večkrat neposredno zanikali sume političnih pritiskov, pa tudi navajanja dveh predhodnih prič, ki ju je komisija zaslišala 23. oktobra, je na novinarski konferenci povedal predsednik preiskovalne komisije Miha Lamut. Takrat sta pred komisijo stopila nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji šef policije Boštjan Lindav. Kontradiktornih izjav, ki so se pojavile na zaslišanjih, Lamut ni želel podrobneje komentirati. “Vse stvari bomo lahko jasno povedali, ko bomo slišali obe plati medalje,” je dejal.

Miha Lamut
Foto: N1

Na dosedanjih zaslišanjih člani komisije niso zaznali ničesar, zaradi česar bi morali priče naznaniti organom pregona, prav tako je prezgodaj za vprašanje, ali je katera od prič govorila neresnice. “To bomo lahko povedali takrat, ko bomo imeli na mizi vse zgodbe,” je poudaril Lamut.

Nadaljevanje zaslišanj predvidoma decembra. Med pričami tudi Golob?

Komisija bo z zaslišanji nadaljevala, je tudi napovedal. Med potencialnimi pričami sta poleg premierja Roberta Goloba še direktor NPU Darko Muženič in direktor Slovenske obveščevalne agencije Joško Kadivnik. Pred komisijo bi se lahko zglasili 6. ali 8. decembra. Sej za tiste dni sicer še ni sklical. Vmesno poročilo glede domnevnih političnih pritiskov bi lahko preiskovalna komisija DZ po njegovih ocenah predstavila spomladi naslednje leto.

Ker Golob še ni pričal pred preiskovalno komisijo DZ, se Lamut ni želel dotakniti njegove domnevne zahteve po kadrovski menjavi “nekoga iz njegovih koncev”. Dodal je, da so priče v tem tednu večkrat strokovno obrazložile kadrovske menjave, in poudarile, da jih lahko napravi le generalni direktor. “Kar je povedal politik, je politični pogovor, sploh, če še ni zasedel funkcije oziroma bil imenovan za mandatarja/…/Generalnega direktorja policije ne imenuje predsednik vlade, ampak vlada kot celota,” je tudi dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!