Ljubljanska občina nad nezakonite oglaševalske objekte, kazni do 10 tisoč evrov

Slovenija 20. Dec 202215:21 1 komentar
oglasni pano, oglas
Žiga Živulović jr./Bobo

V Mestni občini Ljubljana (Mol) bodo z naslednjim letom začeli izvajati nadzor nad oglaševalskimi objekti. Preverjali bodo, ali je objekt skladen s prostorskim načrtom, ima dovoljenja za oglaševanje na zemljiščih v lasti občine in ali ima soglasja za postavitev v varovalnem pasu občinske ceste.

V ljubljanski občini bodo 3. januarja začeli izvajati nadzor nad oglaševalskimi objekti, zato na občini investitorje oziroma lastnike zemljišč z oglaševalskimi objekti pozivajo, naj “pripravijo vso dokumentacijo, vezano na postavitev objektov za oglaševanje, iz katere izhaja legalnost postavitve,” je na redni novinarski konferenci ljubljanskega župana Zorana Jankovića pozvala vodja inšpektorata Barbara Barle.

Janković je dodal, da bodo nelegalne objekte odstranili, stroške pa zaračunali investitorju ali lastniku zemljišča. Zato naj, če dokumentacije nimajo, “začnejo odstranjevati objekte, ker bo ceneje”, je povedal.

V Ljubljani je postavljenih okoli 10.000 objektov za oglaševanje, kar je trikrat več, kot je dovoljeno v občinskem prostorskem načrtu. Janković pa ocenjuje, da jih bodo odstranili vsaj 7.000. “Da imamo trikrat več objektov, kot je dovoljenih po planu, je nedopustno. Zato pravim, da bomo striktno vztrajali, da se bodo odstranili,” je dejal.

Vodja mestnega inšpektorata je povedala, da so se na mestni občini več let trudili za prenos pristojnosti na področju oglaševanja, da bi lahko preverjali legalnost objektov za oglaševanje. Julija je začela veljati uredba o razvrščanju objektov, ki določa, da so objekti za oglaševanje enostavni objekti, s čimer so pristojnost nad njimi dobile občinske inšpekcije.

Gre za velike oglasne objekte in tudi objekte za lastno oglaševanje, nadzor pa bodo izvajali na javnih in zasebnih površinah.

V nadzor bodo zato aktivno vključevali lastnike nepremičnin, kjer so nameščeni objekti. Preverjali bodo tudi objekte, postavljene za lastne potrebe, ki se lahko oglašujejo le na zemljiščih, kjer se oglaševana dejavnost izvaja. Pomemben je tudi čas postavitve objekta, saj je objekt legalen, če je v skladu s predpisi, ki so veljali takrat.

Kazni so odvisne od različnih predpisov, po katerih so objekti postavljeni, segajo pa od 1.000 do 10.000 evrov. Če investitorji ali lastniki zemljišča objekta ne bodo odstranili, bo v skladu z gradbeno zakonodajo na zemljišče vpisana zaznamba črne gradnje, ki onemogoča razpolaganje z zemljiščem, in izdana globa zaradi neizvršitve odločbe v višini 1.500 evrov za pravno osebo in 500 evrov za odgovorno osebo ali lastnika zemljišča. Upoštevati je treba tudi stroške odstranitve, ki znašajo od 500 do 1.000 evrov, je povedala Barle.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje