Svet Kina Šiška bo podal mnenje o vseh treh kandidatih za direktorja. Kdo so to?

Slovenija 29. Apr 202417:41 0 komentarjev
Kino Šiška
Foto: ŽigaŽivulović jr./BOBO

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja  ljubljanske mestne občine je svet Kina Šiška pozvala, naj poda mnenje o vseh treh prijavljenih kandidatih za direktorja tega javnega zavoda. Na že tretji razpis so se prijavili sedanji vršilec dolžnosti direktorja Kina Šiška Mitja Bravhar, aktualni direktor Slovenskega mladinskega gledališča Tibor Mihelič Syed in nekdanji pomočnik direktorja za glasbeni program v Kinu Šiška Matjaž Manček.

V začetku aprila se je iztekel rok za prijave na že tretji razpis za direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška. Kot smo poročali, sta se prijavila sedanji vršilec dolžnosti direktorja Kina Šiška Mitja Bravhar in aktualni direktor Slovenskega mladinskega gledališča Tibor Mihelič Syed. Tretji prijavljeni kandidat pa je nekdanji pomočnik direktorja za glasbeni program v Kinu Šiška Matjaž Manček, ki je trenutno koordinator čezmejne in mednarodne dejavnosti pri zavodu GO! 2025.

Ponavljanju razpisa za direktorja Kina Šiška je botrovalo vmešavanje ljubljanskega župana Zorana Jankovića v postopek. Ta je po prvem razpisu lani jeseni oba takrat prijavljena kandidata, ki sta izpolnjevala pogoje, torej Mitjo Bravharja ter glasbenega urednika in novinarja na Valu 202 Žigo Klančarja, pozval k umiku kandidatur. Oba sta to tudi storila.

Na januarski ponovljen razpis je nato prispela zgolj ena prijava – Tiborja Miheliča Syeda. Janković ni skrival, da njegovo kandidaturo podpira. Na eni od novinarskih konferenc je izpostavil, da je direktor Slovenskega mladinskega gledališča prišel k njemu po tem, ko je zamudil rok za oddajo vloge na prvi razpis, in mu dejal, da si res želi v Kino Šiška. Na ljubljanski mestni občini so se odločili za nov razpis, na katerega bi se lahko prijavil tudi Mihelič Syed.

Janković je na novinarski konferenci še povedal, da je na prvi razpis prijavljenima kandidatoma dejal, da ju komisija verjetno ne bo izbrala in naj se sama odločita, če bosta vseeno kandidirala. Zbrane novinarje je povprašal: “Mislite, da bi lahko bil nekdo potrjen proti moji volji?” in “Ali res kdo misli, da lahko kdo postane direktor javnega zavoda brez mojega soglasja?”

Jankovićevo vpletanje vznemirilo svet Kina Šiška

Kot smo poročali, pa je Jankovićevo vpletanje vznemirilo svet Centra urbane kulture Kino Šiška, ki je h kandidaturi Miheliča Syeda podal negativno predhodno mnenje. Ob tem je svet zavoda poudaril, da se ni izrekel “o kandidatu kot takem”, temveč negativno mnenje podaja “zaradi nekorektnega in nestrokovnega poteka postopka ter načina izbire kandidata”.

Mihelič Syed je nato od kandidature odstopil. Navedel je, da se je prijavil transparentno, javno in odgovorno, so se pa v medijih in javnosti pojavili dvomi o legitimnosti njegove kandidature. Dodal je še, da se zaveda “izrednega pomena videza transparentnosti in spoštovanja pravil pri postopkih imenovanj direktoric in direktorjev javnih zavodov”.

Zoran Janković
Foto: Foto:Borut Živulovič /BOBO

Kot nam je potrdila predsednica sveta Kina Šiška Jožka Hegler, je komisija mestnega sveta za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja svet zavoda zdaj pozvala, da poda mnenje o vseh treh kandidatih, ki so se prijavili na zadnji razpis, torej o Bravharju, Miheliču Syedu in Mančku. “To se nam zdi glede na pristojnosti sveta zavoda spodobno, ne pa da je ta potem samo seznanjen z neko že končno odločitvijo,” je ocenila Jožka Hegler.

Svet Kina Šiška bo zasedal po prvomajskih praznikih, njegova predsednica pa pričakuje, da bo nato kandidate tudi povabil na pogovor. Mnenje sveta zavoda sicer za mestni svet ni zavezujoče. Prav tako naj bi se vsi trije kandidati sredi maja predstavili komisiji ljubljanske mestne občine za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!