Janševa “vlada v senci”: 12 ministrov, med njimi Počivalšek, a kje je Logar?

Slovenija 08. Nov 202310:02 26 komentarjev
Janez Janša, Zdravko Počivalšek
Žiga Živulovič jr./BOBO

Potem ko je 1. junija lani mandat prevzela vlada Roberta Goloba, je nekdanji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek izginil iz političnega in javnega življenja. Zdaj je postal član strokovnega sveta SDS, ki so mu včasih rekli tudi vlada v senci. Član stranke SDS ni. Na seznamu "ministrov Janševe vlade v senci" ni Anžeta Logarja, stranka SDS pa je seznam svojih "ministrov v senci" objavila na dan, ko se koalicija pogovarja o morebitnem zmanjšanju števila ministrov. "Senčnih" je 12.

Zdravko Počivalšek, nekdanji minister za gospodarstvo z najdaljšim stažem in bivši predsednik stranke SMC, ki se je kasneje preimenovala v Konkretno, je po koncu mandata tretje vlade Janeza Janše izginil iz političnega in javnega življenja. Zdaj je postal član strokovnega sveta SDS, ki so mu včasih rekli tudi vlada v senci.

Odkar je lani zapustil politiko, večinoma dela na domači kmetiji, ženi pomaga voditi turistično podjetje, ki ga ima na Hrvaškem, in svetuje izraelskemu podjetju na Hrvaškem Workers Rights, ki se ukvarja s posredovanjem delovne sile, je septembra lani Počivalšek, sicer tudi upokojenec, povedal za Mladino.

“Ne urejam delovnih dovoljenj, temveč jim svetujem, katera, predvsem hrvaška podjetja potrebujejo kakšno delovno silo,” je povedal septembra in dodal, da svetuje pri uvozu nekvalificiranih delavcev, pa tudi delavcev, ki imajo specifična znanja. Večinoma gre za delavce iz Indije, Nepala, Šrilanke in s Filipinov.

Zdravko Počivalešk
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Po poročanju portala Necenzurirano je podjetje Workers Rights na Hrvaškem leta 2021 ustanovil izraelski državljan Or Peled, ki naj bi bil sin Josija Peleda, enega najbolj znanih upokojenih izraelskih generalov, ki se je po koncu vojaške kariere pridružil stranki Likud in postal tudi minister v vladi tedanjega in sedanjega izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Kot kaže, je Počivalšek zdaj sprejel tudi vabilo v strokovni svet stranke SDS, ki svetuje izvršilnemu odboru stranke in njeni poslanski skupini pri “iskanju alternativ in novih priložnosti za stranko in Slovenijo”, so sporočili iz SDS. Članstvo v SDS ni pogoj za sodelovanje v strokovnem svetu in Počivalšek se v SDS tudi ni včlanil.

Strokovni svet vodi predsednik stranke Janez Janša, Počivalšek pa je eden od skupno 12 “ministrov vlade v senci”. Zadolžen bo za področje gospodarskega razvoja in tehnologije.

V strokovnem svetu SDS so še Andrej Šircelj (finance), Vinko Gorenak (pravosodje), Tone Kajzer (zunanje zadeve), Romana Tomc (delo, družina, socialne zadeve), Milan Zver (šolstvo, znanost in šport), Vasko Simoniti (kultura), Janez Stušek (obramba), Zvonko Černač (infrastruktura in prostor), Jože Podgoršek (kmetijstvo), Aleš Hojs (notranje zadeve in uprava), Alenka Forte (zdravje).

Ni pa se seznamu “Janševih ministrov v senci” nekdanjega Janševega zunanjega ministra, predsednika sveta SDS in poslanca Anžeta Logarja, ki ga sicer tudi v prejšnji sestavi strokovnega sveta ni bilo. Je pa zdaj Logar tudi ustanovitelj Platforme sodelovanja, za katero še ni jasno povedal, ali namerava prerasti v politično stranko ali ne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje