Umrl je Lovro Šturm, nekdanji ustavni sodnik in minister

Slovenija 02. Dec 202111:05 > 19:50
Lovro Šturm
Žiga Živulović jr./BOBO

V 84. letu starosti je umrl Lovro Šturm, nekdanji ustavni sodnik in pravosodni minister v prvi Janševi vladi.

Umrl je doktor pravnih znanosti, politik in nekdanji slovenski minister za pravosodje ter šolstvo Lovro Šturm.

Deloval je kot strokovnjak in svetovalec v mednarodnih organizacijah OECD in Evropskem centru za koordinacijo raziskovanj na področju družbenih znanosti. Od leta 1998 do 2013 je bil predsednik Slovenske komisije pravnikov – Slovenske sekcije Mednarodne komisije pravnikov, je zapisano v življenjepisu, ki so ga priložili k opisu zaslužnega profesorja ljubljanske pravne fakultete.

Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani je bil zaposlen kot redni profesor za področje upravnega prava in upravnih znanosti ter za pravno informatiko. Od 3. julija 1990 do 18. decembra 1998 je bil sodnik ustavnega sodišča (US), v zadnjem letu mandata pa je bil tudi njegov predsednik.

Avtor 12 knjig in več kot 200 publikacij

Med 7. junijem in 30. novembrom leta 2000 je bil minister za šolstvo in šport, med 3. decembrom 2004 in 21. novembrom 2008 pa minister za pravosodje. Bil je tudi redni univerzitetni profesor in dekan Fakultete za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu v Ljubljani ter zaslužni profesor ljubljanske univerze.

Lovro Šturm
Žiga Živulović jr./BOBO

Šturm je bil tudi urednik in glavni avtor Komentarja Ustave Republike Slovenije ter avtor številnih publikacij in razprav o verski svobodi v Sloveniji. Kot so zapisali na ljubljanskem Katoliškem inštitutu, je avtor 12 knjig ter več kot 200 publikacij in razprav. Njegovo znanstveno raziskovalno delo pa obsega vodenje 22 skupinskih raziskovalnih projektov.


 

Prvak NSi Matej Tonin je na Twitterju zapisal, da je bil Šturm “neutruden borec za dosledno uveljavljanje načel pravne države in vrednot slovenske osamosvojitve”. “S svojim delom je predstavljal zgled varovanja človekovih pravic in dostojanstva. Ob njegovi smrti sem v mislih in molitvah s svojci,” je zapisal in jim izrekel sožalje.

Sožalje družini pokojnega Šturma je na Twitterju izrazil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je spomnil, da je Šturma odlikoval s srebrnim redom za zasluge za izjemen prispevek pri uveljavljanju pravne države, ustavnosti in ustavne znanosti. Prav tako so sožalje družini Šturm izrekli slovenski škofje, ki se “Bogu zahvaljujejo za njegovo življenjsko poslanstvo, še posebej na področju verske svobode slovenskih kristjanov”.