Matej Tonin je prepričan, da zakulisno sodelovanje med Golobom in Janšo obstaja

Slovenija 31. Okt 202305:55 36 komentarjev
Matej Tonin
Foto: Borut Živulović/BOBO

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin se je po enem najbolj burnih tednov v slovenski politiki na članstvo Nove Slovenije včeraj obrnil s pismom. Med drugim je zapisal: "Jasno je, da zakulisno sodelovanje med Svobodo in SDS obstaja." In nadaljeval, da bo čas pokazal, ali je to sodelovanje tudi priprava terena za sklenitev velike koalicije med Janezom Janšo in Robertom Golobom. Kako je Tonin to presenetljivo politično analizo utemeljil? In predvsem: kakšni so nanjo odzivi?

Zadnji dnevi so politično pestri in vroči, nikakor pa ne naključni. O vsem tem so nas namreč vnaprej tudi ‘prijazno’ opozorili,” svoje včerajšnje pismo članstvu Nove Slovenije, ki smo ga pridobili na N1, začne predsednik stranke Matej Tonin.

Dober teden po tem, ko je zakrit sogovornik pred kamero pripovedoval, da je za posel državnega Darsa Roku Snežiču plačal 90.000 evrov podkupnine, “je popolnoma jasno, da Snežič vrat na Darsu ne odpira. Predsednik uprave Valentin Hajdinjak Snežiča ni sprejel, ‘žvigač’ pa posla ni dobil,” je zapisal Tonin.

Valentin Hajdinjak je nekdanji podpredsednik, zdaj pa član NSi.

Oddaja promet
Valentin Hajdinjak, predsednik uprave Darsa in član NSi (Denis Sadiković/N1)

Še bolj je Tonina presenetila objava, da naj bi član in svetnik stranke SDS ter lastnik podjetij GB Sport in RGG Investicije Gašper Bedenčič v imenu NSi ponujal ureditev posla z Darsom v zameno za petodstotno provizijo.

“V svoji politični karieri sem videl že veliko, ampak to, da bi svetnik SDS zbiral prispevke za NSi … no, tega pa še nisem doživel. Najpomembneje pa je, da omenjenega razpisa Dars sploh ni objavil in posla ni bilo.”

Že dobrih 14 dni nazaj pa so, nadaljuje Tonin, okoli NSi “začeli krožiti različni poštarji in prinašalci novic.”

“Od tistih blizu vlade smo dobili jasno sporočilo, naj prenehamo z aktivnostmi na komisiji za nadzor javnih financ (vodi jo Jernej Vrtovec, NSi; op.a.), sicer imajo za nas pripravljene ‘hude zgodbe’ … Ne preseneča pa nas, da so se pri nas oglasili tudi prijatelji z ‘naše’ strani in nam grozili, da moramo preklicati izjavo, da ne bomo več podprli Janeza Janše za predsednika vlade, drugače nas bodo zmleli,” članstvu sporoča šef NSi.

“Še enega mandata levičarjev si ne moremo privoščiti”

Tonin nadaljuje, da njihova izjava o Janši nikoli ni bila čustvena, ampak razumska.

“Po tem katastrofalnem mandatu Golobove vlade si še enega mandata levičarjev ne moremo več privoščiti, zato je ključno, da že danes postavimo temelje prihodnje desnosredinske vlade.” Ob tem pa še nobena desnosredinska vlada ni mogla vladati brez koalicijskega partnerja “z drugega političnega brega.”

“Struktura volilnega telesa je pač takšna, da bomo za oblikovanje desnosredinske vlade potrebovali tudi partnerja z druge strani. Vztrajanje pri človeku, s katerim nihče ne želi sodelovati, nas od desnosredinske vlade oddaljuje,” piše Tonin.

Matej Tonin in Janez Janša (Alen Milavec /BOBO)

Zato bo za prihodnjo desnosredinsko vlado ključno, “da vsi dosežemo dober rezultat in oblikujemo koalicijski potencial,” pravi. A napadi znotraj političnega bloka, torej na desnici, “ne izboljšujejo perspektive za uspeh bloka na volitvah.”

“Jasno je, da zakulisno sodelovanje SDS in Svobode obstaja”

Nato Matej Tonin preide na svoje bistveno obvestilo članstvu. Da je to, “kar gledamo, pač cena samostojne NSi.” Kajti po njegovih opažanjih in informacijah odnosi med Janezom Janšo in premierjem Robertom Golobom niso takšni, kot se zdi.

Tonin namreč zapiše: “V javnosti nismo izpostavljali, da se Janša in Golob v zakulisju dogovarjata o razrešitvi Urške Klakočar Zupančič, kar je Janša prvič javno priznal v oddaji 24 ur zvečer. Nismo problematizirali dogovorjenih terenskih srečanj Janše in Goloba. Prav tako nismo potencirali, da je Svoboda poleti zaustavila Mojco Šetinc Pašek pri preiskovanju financiranja medijev SDS. Zanimivo je tudi, da se Svoboda še ni lotila resnega preiskovanja zlorab vpogledov v bančne račune, SDS pa še ni šla v ustavno obtožbo predsednika vlade glede zadnjih razkritji nekdanje notranje ministrice. Jasno je, da zakulisno sodelovanje SDS in Svobode obstaja.”

Janez Janša in Robert Golob
Janez Janša in Robert Golob (Nik Jevsnik/BOBO)

Šef NSi gre še korak naprej in napiše, da bo čas pokazal, ali so “opisane aktivnost priprava terena na veliko koalicijo.”

“Glede na to, da so se stara leva omrežja že odpovedala Robertu Golobu in ob dejstvu, da SD in Levica vedno bolj odkrito iščeta priložnost, da skočita s potapljajoče vladne ladje, je Janez Janša praktično še edini, ki ostane Robertu Golobu pred dokončnim potopom. Ob popolnoma nesposobni vladi in politično izpraznjeni  SDS, ki se zateka k zares osupljivim idejam (denimo splošno oboroževanje ljudi), je NSi edina normalna alternativa,” članom svoje stranke še sporoča Tonin.

“Robert Golob na moje delo ni vplival”

Nedavno iz stranke Gibanje Svoboda izključena poslanka Mojca Šetinc Pašek je še predsednica parlamentarne preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank. Kmalu pa je zaradi izključitve iz stranke na tem mestu pričakovati njeno zamenjavo.

Na vprašanje N1, ali drži Toninova navedba, da jo je Svoboda poleti zaustavila pri preiskovanju financiranja medijev SDS, je Mojca Šetinc Pašek  odgovorila: “Ne, to ne drži. Robert Golob nikoli ni zaustavljal preiskovalne komisije, ki sem jo vodila, ali kakorkoli vplival name v zvezi s tem.”

Na dodatno vprašanje, ali jo je zaustavljal kdo drug iz Svobode, je dejala: “Ne. Tudi, če je to kdo želel. Golob pa se v moje delo zanesljivo ni vpletal.”

Mojca Šetinc Pašek
Mojca Šetinc Pašek (Foto: Žiga Živulovič jr./Bobo)

Vesna Vuković, generalna sekretarka Gibanja Svoboda, je v imenu stranke za N1 povedala: “Ne spodobi se, da druge stranke komentirajo pisma, ki niso namenjena njim. Če pa me že sprašujete o trditvah v tem pismu, pa gre za ene bolj smešnih trditev, ki smo jih v slovenski politiki lahko slišali v zadnjih 14 dneh.”

Janez Janša se je na pismo Tonina odzval na omrežju X. Med drugim je zapisal, da je to še zadnji dokaz, da se je globoka država odpovedala Golobu, saj da ga zapušča tudi Nova Slovenija. In dodal, da je v zapisih iz pisma, ki govorijo o SDS, več laži kot stavkov.

Kakšen je po eksplozivnem političnem tednu utrip med volilci?

Po zadnji raziskavi javnega mnenja, ki jo je objavil Dnevnik, zanj pa jo je izvedla Ninamedia, odstotek zadovoljnih z delom vlade še naprej pada. Z delom vlade je zadovoljnih le še dobrih 31 odstotkov vprašanih, več kot 62 odstotkov pa jih je z delom vlade Roberta Goloba nezadovoljnih. Tudi premierju Golobu osebno vse manj volilcev zaupa, da v aktualni situaciji sprejema najprimernejše odločitve. Ne zaupa mu dobrih 53 odstotkov vprašanih.

Med volilci posameznih strank največjo stopnjo zaupanja uživa NSi, najnižjo pa SD.

Med strankami je SDS še povečala svojo prednost  in jo zdaj podpira dobrih 22 odstotkov vprašanih, Svoboda je še nekoliko izgubila in zdaj beleži podporo 19, 9 odstotka vprašanih. Sledijo NSi, ki jo podpira 7,5 odstotka vprašanih (ob zadnjem merjenju 7,7), SD 7,3 odstotka vprašanih in Levica, ki je pridobila in jo podpira 6,2 odstotka vprašanih.

Kar 48 odstotkov vprašanih je menilo, da bi morala vladna koalicija po minulem burnem političnem tednu stopiti na zavoro in stabilizirati razmere.  Medtem pa 36,3 odstotka vprašanih kot najprimernejšo rešitev vidi predčasne volitve. Le 12 odstotkov vprašanjih pa vidi rešitev v imenovanju novega mandatarja in posledično oblikovanju nove vlade.

Vir: STA

BONUS VIDEO: Eksplozije v slovenski politiki: se je ta teden zgodila točka preloma?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje