Šele četrti milijarder med športniki, ki pa bi to lahko postal že pred leti

Gospodarstvo 31. Okt 202306:05 2 komentarja
Magic Johnson
(Foto: Profimedia)

Magic Johnson je najnovejši milijarder, piše ameriški poslovni portal Forbes. Nekdanji zvezdnik košarkarske lige NBA je šele četrti profesionalni športnik, katerega premoženje je preseglo to magično mejo, za košarkarskima kolegoma Michaelom Jordanom in LeBronom Jamesom ter golfistom Tigerjem Woodsem. A če se Johnson pred leti ne bi odločil za Converse, pač pa za takrat še neznano znamko Nike, bi bil med milijarderji že zdavnaj. Da se ni odločil drugače, je Johnson že obžaloval.

Dobri dve desetletji po tem, ko je športne copate obesil na klin, Earvin ‘Magic’ Johnson blesti na poslovnem parketu.

Glavni vir premoženja 64-letnega nekdanjega zveznika lige NBA, ki ga ameriška poslovna revija Forbes ocenjuje na 1,2 milijarde dolarjev (okoli 1,13 milijarde evrov), je večinski delež v zavarovalniški družbi Equitrust s sedežem v Des Moines v Iowi, ki se osredotoča na življenjska zavarovanja.

Kdo je Magic Johnson?

Magic Johnson velja za enega najboljših košarkarjev vseh časov. V ligi NBA je debitiral leta 1979 v dresu Los Angeles Lakers, zanje pa igral vso kariero, vse do njenega zaključka leta 1996. Organizator igre je z Jezerniki osvojil kar pet naslovov prvaka (1980, 1982, 1985, 1987, 1988), trikrat pa bil izbran tudi za najkoristnejšega posameznika lige. Med drugim se lahko pohvali tudi z zlato olimpijsko kolajno z reprezentanco ZDA, ki jo je osvojil leta 1992, in kar dvanajstimi nastopi na tekmi vseh zvezd. Skupno je v ligi NBA dosegel 17.707 točk in zbral 10.141 asistenc ter 6.559 skokov.

Košarkarski zvezdnik se je dokončno upokojil leta 1996 in se s svojo fundacijo osredotočil na ozaveščanje javnosti glede Aidsa, ki so mu ga diagnosticirali leta 1991, s svojim vplivom pa prisilil tudi Belo hišo in ameriški Kongres, da so denar namenili boju proti tako imenovani kugi 20. stoletja.

Vir: Sportklub

Magic Johnson, LA Lakers, 32
Los Angeles Lakersi so po odhodu Magica Johnsona upokojili dres s številko 32 (Foto: Profimedia)

Četrti športnik, tretji košarkar

Johnson je po Michaelu Jordanu, Tigerju Woodsu in LeBronu Jamesu šele četrti športnik, ki ga je revija Forbes opredelila kot milijarderja.

Od ostale trojice naštetih pa se razlikuje po tem, da večino denarja ni ustvaril v času igralske kariere. Johnson je v ekipi Los Angeles Lakers, kjer je preživel 12 najboljših košarkarskih let, zaslužil okoli 40 milijonov dolarjev, piše Forbes. Če upoštevamo inflacijo, je to 110 milijonov dolarjev ali okoli 104 milijone evrov.

Letos bo po oceni Forbesa zaslužil okoli 70 milijonov dolarjev (66 milijonov evrov).

Michael Jordan
Nekdanji košarkar Chicago Bullsov Michael Jordan je bil prvi milijarder med profesionalnimi športniki. Leta 2013 je svojo blagovno znamko Jordan prodal Nikeu za 2,25 milijarde dolarjev. (Foto: Profimedia)

Odpiral pot do črnskih potrošnikov

V obsežni zgodbi o tem, kako je Johnson ustvaril poslovni imperij, Forbes piše o njegovih sposobnostih komuniciranja in prepričevanja.

Eden ključnih trenutkov naj bi se zgodil med eno od tekem v dvorani Lakersov The Forum, ko je Johnson stopil do Petra Guberja, takratnega izvršnega direktorja družbe Sony Pictures, in glasbenega direktorja Joeja Smitha ter ju vprašal, kako bi lahko začel poslovati. Postala sta njegova mentorja in sovlagatelja v različne projekte.

Johnsonovo podjetje Magic Johnson Enterprises in Guberjevo podjetje Loews sta tako leta 1995 skupaj zgradili kinodvorano v soseski Baldwin Hills v Los Angeles, ki je bila takrat znana po nasilnih spopadih tolp. Johnson se je srečal s predstavniki tolp in dosegel, da so gledališče razglasili za nevtralno območje.

Kot je kasneje za Apple TV povedal košarkar, je predstavnikom tolp na srečanju povedal, da bo kinodvorana pomagala celotni črnski skupnosti na tistem območju. “Želim, da pridete. Želim, da pridejo vaše družine. Vendar se morate strinjati, da ne smemo dovoliti nasilja ne zunaj ne znotraj tega gledališča. In ustvarjam delovna mesta. Če imate ljudi, ki želijo delati, jih bom zaposlil,” naj bi jim dejal.

Šest let pozneje je bil kino v tej soseski med najbolj donosnimi kinodvoranami v državi. Johnson je nato širil mrežo kinodvoran z lokacijami v pretežno črnskih soseskah v Houstonu, Atlanti, New Yorku in Washingtonu. Leta 2004 je svoj delež v skupnem podjetju prodal podjetju Loews.

Podobno je bilo s Starbucksom, verigo kavarn, ki je v partnerstvu z Johnsonovim podjetjem odprla več kot 100 kavarn v črnskih soseskah po ZDA. Kljub lokacijam v soseskah z nižjimi dohodki je bila povprečna poraba na stranko v njegovih poslovalnicah Starbucks višja od nacionalnega povprečja, saj je – tako Forbes – ponudbo znal prilagoditi črnskemu prebivalstvu.

Magic Johnson
(Foto: Profimedia)

Rastoči zavarovalniški posel

Kot uvodoma omenjeno pa je danes glavni vir Johnsonovega premoženja 60-odstotni delež v ponudniku življenjskih zavarovanj EquiTrust Life Insurance, ki ga je kupil leta 2015. Od takrat so se sredstva, ki jih podjetje upravlja, povečala s 16 na 26 milijard dolarjev (s 15 na 25 milijard evrov). Letni prihodki podjetja se gibljejo okoli 2,6 milijarde dolarjev (2,5 milijarde evrov).

Johnson ima v lasti še manjše deleže v klubih Washington Commanders iz lige ameriškega nogometa NFL, Los Angeles Dodgers iz bejzbolske lige MLB, ženske košarkarske ekipe Los Angeles Sparks, ki igra v ligi WNBA, ter LAFC iz ameriške nogometne lige MLS. Njegovo podjetje Magic Johnson Enterprises pa se ukvarja še z dejavnostmi kinematografov, restavracij s hitro prehrano, upravljanja z nepremičninami in zdravstveno oskrbo.

Med zamujenimi priložnostmi tudi Nike

Ni pa Johnson vedno tako dobro ocenil potenciala določene naložbe.

Leta 1994 je od lastnika Lakersov Jerryja Bussa za 10 milijonov dolarjev kupil 4,5-odstotni delež v ekipi, nato pa ga leta 2010 prodal zdravstvenemu milijarderju Patricku Soon Shiongu, dolgoletnemu oboževalcu Lakersov. Kupnina takrat ni bila razkrita, glede na takratno vrednost moštva (607 milijonov dolarjev) pa so jo mediji ocenjevali na okoli 30 milijonov dolarjev.

A v zadnjem desetletju se je vrednost ekip v ligi NBA močno povečala. Če bi Johnson ostal lastnik, bi bil danes njegov delež po oceni Forbesa vreden več kot 265 milijonov dolarjev (250 milijonov evrov).

Še večja izgubljena priložnost pa se danes zdi zavrnjena pogodba z Nikeom iz leta 1979. Takrat je Paul Knight, ustanovitelj obutvenega podjetja, ki je danes eno največjih podjetij na svetu, Johnsonu ponudil pogodbo. Ker je bil Nike takrat še mlado podjetje, ni moglo dohajati konkurentov pri višini finančne kompenzacije, zato je Knight Johnsonu ponudil delnice podjetja.

Johnson je zavrnil in se odločil za Converse, ki mu je plačal 100 tisoč dolarjev. Letos poleti je v podcastu All The Smoke dejal, da takrat, pri 20 letih, o delnicah ni vedel nič in da danes to odločitev močno obžaluje. “Si predstavljate? Po 45 letih bi bila ta zaloga zdaj vredna pet milijard dolarjev,” je dejal po poročanju Sports Illustrated.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje