Matjaž Nemec postaja evropski poslanec

Slovenija 28. Apr 202212:19 > 13:25 3 komentarji
Matjaž Nemec
N1

Iz stranke SD so sporočili, da je Matjaž Nemec potrdil, da bo po prenehanju mandata Tanji Fajon v Evropskem parlamentu zasedel mesto poslanca. Nemec je na evropskih volitvah leta 2019 na listi SD dobil največje zaupanje volilk in volilcev za Fajon in Milanom Brglezom. Fajon mandat evropske poslanke preneha ob potrditvi nove sestave DZ, podpredsednik SD pa ga bo predvidoma prevzel v drugi polovici maja.

Funkciji evropske in slovenske poslanke sta nezdružljivi, zato bo predsednica SD Tanja Fajon prekinila mandat v Evropskem parlamentu. Na konstitutivni seji DZ, ki bo predvidoma 13. maja, bodo potrdili mandate, in s tem bo Tanja Fajon nastopila mandat v DZ, v katerega je bila izvoljena na nedeljskih državnozborskih volitvah.

Kot je za STA v ponedeljek pojasnil asistent v njeni pisarni Jure Tanko, ji z dnem konstituiranja DZ preneha mandat v Evropskem parlamentu, ki se mora s tem sicer še formalno seznaniti.

Predsednik DZ obvesti Evropski parlament, ki potem formalno obvesti DZ, da je mesto Tanje Fajon izpraznjeno, in pozove DZ, da na njeno mesto imenuje nadomestnega poslanca, ki ga mora potrditi DZ in o tem obvestiti Evropski parlament.

Matjaž Nemec, sicer podpredsednik SD, je do mandata upravičen tako po vrstnem redu kot po preferenčnih glasovih. Kot nam je povedal danes, bo mandat v vsakem primeru sprejel. Če bi ga odklonil, bi pripadel Dominiki Švarc Pipan ali Nevi Grašič.

Še pred dvema dnevoma je po informacijah N1 kazalo drugače – Nemec je pričakoval, da bo zasedel katero od funkcij v vladi, mandat evropske poslanke pa bi zasedla Švarc Pipan, a so se po torkovem sestanku Tanje Fajon in najverjetnejšega bodočega mandatarja Roberta Goloba v SD odločili drugače. Tako naj bi zdaj obstajala možnost, da bo položaj v vladi zasedla Dominika Švarc Pipan, ki je prav tako podpredsednica Socialnih demokratov, v slovenski parlament pa – tako kot Nemec – ni bila izvoljena.

Nemec naj bi po prevzemu mandata v drugi polovici maja na svoji prvi plenarni seji Evropskega parlamenta sodeloval v juniju.

Če bo Fajon po koalicijskih pogajanjih zasedla ministrski položaj v vladi, jo bo v DZ nadomestil Jonas Žnidaršič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje