Minister Papič o pozivu k odstopu: Še vedno ne vem, kaj konkretno mi očitajo

Slovenija 27. Mar 202315:44 8 komentarjev
Papič se odziva na očitke sindikate in poziv k odstopu.
Jan Gregorc/N1

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič se je odzval na današnje izjave Visokošolskega sindikata Slovenije. V tem pravijo, da jih je Papič več mesecev vlekel za nos, nato pa se je umaknil še iz pogajanj. Ministra so pozvali k odstopu, medtem ko ta odgovarja, da še vedno ne ve, kaj mu očitajo. Čeprav priznava, da bi proces lahko potekal hitreje, ga očitki presenečajo, saj so prišli že praktično do konca, v nekaj dnevih oziroma tednu pa lahko to zgodbo tudi zaključijo. Sindikat je zagovor ministra označil z besedami "napad je najboljša obramba" in "deli in vladaj".

Visokošolski sindikat Slovenije (VSS) je zagrozil z nadaljevanjem stavkovnih aktivnosti, ob tem pa zahteva tudi odstop ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča. Očitajo mu nesposobnost, obenem se je minister po navedbi sindikatov umaknil iz pogajanj, ki so tekla skoraj pol leta: “Ugotovili smo, da se s to vladno skupino oziroma to vlado ne moremo več pogovarjati, da ni kredibilna.”

Spomnimo, da se zapisani očitki nanašajo na pogajanja sindikata z vlado o odpravi plačnih nesorazmerij do zdravnikov, pri čemer bi bile v dvig plač zajete vse skupine zaposlenih. Visokošolski sindikat je zahteval še popravo nekaterih bolečih plačnih krivic iz preteklosti, zagotovitev normalnih pogojev za delo za pedagoške delavce (sobotno leto, individualna raziskovalna sredstva), ureditev nekaterih posebnosti dela v visokem šolstvu v kolektivni pogodbi (delo na domu, stalna pripravljenost, delo v nevarnih pogojih).

Pred kamere je zdaj stopil minister Igor Papič, ki je nad navedbami in trdo retoriko sindikata presenečen, saj je sporazum med sindikatom in vlado po njgeovih besedah praktično usklajen. Vredno je dodati, da sporazum še ni parafiran, ker zajema nova pogajalska izhodišča, ki jih mora potrditi vlada. Slednja sporazuma za zdaj še ni obravnavala, ni pa ga niti zavrnila, miri Papič.

Nad očitki je presenečen tudi zato, ker je isti sindikat še prejšnji teden priznaval velik napredek in strokovno uskladitev pri težjih delih sporazuma, “ki se ne nanašajo direktno na sam plačni del. Da smo to uskladili, danes pa tak popolni preobrat”.

Papič priznava, da so pogajanja potekala dlje časa, ob čemer dodaja, da so se uskladili praktično v vsem: “Zelo težko sprejemam to odločitev, drži pa, da sindikat pričakuje odločitev vlade glede nadaljevanja. Kot rečeno, nismo še obravnavali. Bili so določeni zadržki s strani nekaterih ministrstev, ampak daleč od tega, da bi ta sporazum zavrnili.”

Na novinarsko vprašanje, kdaj bo dogovor uvrščen na vladni dnevni red, minister Papič odgovarja le, da je prva seja v četrtek. Sindikat je pozval, naj počakajo na odziv vlade “in čim prej zaključimo tisto, kar je bilo praktično dogovorjeno”.

“Sem aktiven in bom še naprej”

Visokošolski sindikat Slovenije je ministru za visoko šolstvo, znanost in inovacije očital tudi umik iz pogajanj in inovativno izginotje, za kar Igor Papič pravi, da ne drži, saj je tukaj oziroma, da je prišel na plano. Izpostavil je, da je načeloma popolnoma irelevantno, kdo se pogaja: “Mi imamo svojo pogajalsko skupino. Na strokovni ravni, na ravni ministrstva in pa krovno pogajalsko skupino. Tako kot jaz ne sprašujem, kdo se pogaja na drugi strani, ne vem, zakaj je ključno, kdo sedi na vladni pogajalski strani. Drži, da sem bil na zadnjih pogajanjih odsoten, bil sem pa prej vedno prisoten. Tudi po neuradnih odzivih so bili s strani sindikata zelo zadovoljni z visoko strokovno ravnjo teh pogajanj,” razlaga, ob tem pa dodaja, da so zaradi dobrega poznavanja visokošolskega prostora “dejansko pomagali izoblikovati tista prava stališča”.

Pogajalska skupina po prepričanju Papiča tako ne bi smela igrati posebne vloge, saj je še vedno on odgovoren za vse, kar se dogovorijo. Spomnil je, da tudi na vladnem nivoju krovno pogajanje vodi ministrica, ne pa predsednik vlade.

“Sem aktiven in bom aktiven še naprej, ne gre za nikakršno izmikanje ali bežanje pred odgovornostjo,” pravi minister.

Trenutno sta po besedah Igorja Papiča na ravni ministrstva aktivni dve pogajalski skupini. Ena pokriva kolektivno pogodbo za vzgojo in izobraževanje, ki jo vodi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, ker primarno pokriva večji del tega področja. “Naš državni sekretar Kranjc je namestnik in uradno vodi pogajanj, nikjer pa ne piše, da jaz ne bom fizično prisoten na kakršnih koli pogajanjih s sindikatom. V končni fazi gre za neko formalnost. Imamo pa drugo kolektivno pogodbo za znanstvenoraziskovalno delo, delovno skupino za to pogodbo vodim jaz,” trenutna pogajanja opiše Papič.

Razlog za ostro retoriko minister pripisal pritisku na predsednika sindikata

Papič je bil presenečen tudi na trdo retoriko sindikata, za katerega pravi, da še vedno ne ve, kaj konkretno mu očita, razen pavšalne navedbe, da je nesposoben. Pri slednjem pravi, da ni sposoben, da bi se spuščal na takšen nivo komunikacije. “Očitno že včeraj niso znali povedati konkretno, kaj mi očitajo. Je pa res, da bi ta proces lahko potekal hitreje,” odgovarja, pri tem pa doda, da so prišli že praktično do konca, v nekaj dnevih oziroma tednu, pa lahko to zgodbo tudi zaključijo.

Kot razlog za zaostreno retoriko in nenadne kritike minister Papič navaja velik pritisk članstva sindikata na predsednika zaradi časovne komponente.

Visokošolski sindikat: “Napad je najboljša obramba”

Po novinarski konferenci ministra pa je nov komentar že podal Visokošolski sindikat, kjer žogico vračajo s prepričanjem, da se je minister na poziv k odstopu odzval po načelih “napad je najboljša obramba” in “deli in vladaj”. “Sporočamo mu, da ti obrabljeni strategiji ne bosta dali rezultatov,” so zapisali.

Kot so še pojasnili, je njihova utemeljitev, zakaj so ga ocenili kot nesposobnega, kratka in preprosta: “Mesece je obljubljal stvari, za katere se je na koncu izkazalo, da ni na nobeni točki preveril svojega mandata. Poleg tega se je s pogajanj tik pred koncem brez pojasnila umaknil in to vlogo prepustil šolskemu ministru. Ker vlade s svojimi ponudbami očitno ni na nobeni točki in v nobeni obliki seznanil, je nazadnje na vladi dobil zavrnitev.”

Zapisali so še, da se je zaupanje dokončno skrhalo ter da ne morejo več verjeti obljubam. Kot prvo pričakujejo nov predlog sporazuma, ki bo vseboval orientacijsko delovno mesto “docent” v ustreznem proporcu do zdravnikov specialistov in učiteljev na nižjih ravneh izobraževanja, kot drugo pa eksplicitna zagotovila o relevantnosti tega delovnega mesta za druga delovna mesta v dejavnosti.

Za odpravo nesorazmerij in plačni sistem zadolžena krovna pogajalska skupina

Minister Igor Papič se je v odzivu dotaknil tudi plačnih skupin. Visokošolski sindikat Slovenije je namreč novico, da je šolski sindikat (SVIZ) v stavkovnem sporazumu z vlado, karkoli konkretnega pridobil za skupino J, označil za laž. Dejali so celo, da jo je kot vedno, pustil na cedilu. Papič odgovarja, da so na ministrstvu primarno pooblaščeni za skupini D in H. “J skupina se pojavlja na vseh področij. Kar pa je nekako novo in usklajeno – to je potem stvar pogajanj na višji ravni – je to, da se bo skupina J, če bomo imeli svoj steber, obravnavala znotraj našega stebra, ne pa kot J skupina celotnega javnega sektorja. To je bistven korak naprej in potem bomo tudi lažje urejali razmerja znotraj visokega šolstva, šolstva, znanosti in tako dalje,” napoveduje.

Papič prav tako izpostavlja, da je za odpravo nesorazmerij in plačni sistem zadolžena krovna pogajalska skupina, ki jo vodi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. “Mi smo kot pogajalska skupina ministrstva usklajevali predvsem neplačne vsebine in vse te vsebine so ustrezno usklajene. Našli smo konkretne dogovore: govorimo o sobotnem letu, o sredstvih za izobraževanje, raziskovalno dejavnost, raznih definicijah pedagoške obveznosti itd.”

Sindikat je med očitki ministru izpostavil tudi nesorazmerje med različnimi delovnimi mesti, med katerimi navajajo bibliotekarje in knjižničarje, ki so ključnega pomena za izvajanje visokošolskih procesov, vendar so njihove plače nižje od kolegic in kolegov v knjižnicah za otroke. Papič je pri tem izpostavil še drug primer, kjer se da še bolj direktno primerjati: “Primer visokošolskega učitelja in raziskovalca. Visokošolski učitelj ima eno delovno mesto in tri nazive. V vsakem nazivu lahko napreduje za tri plačne razrede. Raziskovalci pa imajo tri delovna mesta in vsak za deset plačnih nazivov razpona. Kaj pa to? To je stvar anomalije, ki jo moramo razrešiti v drugi stopnji pri teh pogajanjih glede plačnih razredov,” še razlaga.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje