Po nemški blokadi članice EU potrdile prepoved vozil z notranjim zgorevanjem

Svet 27. Mar 202313:50 4 komentarji
Izpušna cev
PROFIMEDIA

Zatem ko sta minuli konec tedna nemška vlada in Evropska komisija dosegli dogovor o prepovedi prodaje novih vozil z motorji na notranje zgorevanje, so dogovor potrdile tudi preostale države članice Evropske unije. O uredbi bodo v torek glasovali ministri za energetiko.

Države članice EU so potrdile prepoved vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem po letu 2035, potem ko sta se Evropska komisija in Nemčija v soboto dogovorili, da bo še naprej dovoljena prodaja vozil, ki jih bodo poganjala sintetična goriva.

“Odbor namestnikov stalnih predstavnikov članic pri EU je potrdil, da se dogovor o standardih glede ogljikovega dioksida za avtomobile uvrsti na dnevni red torkovega zasedanja ministrov za energetiko za dokončno potrditev,” je na Twitterju zapisalo švedsko predsedstvo Svetu EU.

Namestniki stalnih predstavnikov so o prepovedi vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem razpravljali, potem ko sta se Evropska komisija in Nemčija dogovorili, da bo prodaja novih takšnih vozil dovoljena tudi po letu 2035 pod pogojem, da bi jih poganjala sintetična goriva.

Na Evropski komisiji so še pred današnjo potrditvijo predstavnikov držav članic zagotovili, da bodo več podrobnosti o dogovoru z Nemčijo podali po uradni potrditvi na torkovem zasedanju ministrov.

Prepoved prodaje avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z bencinskim ali dizelskim motorjem od leta 2035 je Evropski parlament potrdil sredi februarja. Prepoved bi moral nato potrditi še Svet EU, a so članice dokončno odločanje preložile. Absolutni prepovedi so poleg Nemčije nasprotovale Italija, Bolgarija in Poljska.

Minuli mesec smo v oddaji N1 STUDIO gostili predsednika Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) Andreja Brgleza in Boštjana Okorna iz Zveze potrošnikov Slovenije, ki sta odgovorila na nekatera ključna vprašanja in pomisleke ob odločitvi Evropskega parlamenta, da po letu 2035 prepove prodajo novih osebnih in lahkih tovornih vozil na bencin in dizel.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.