Minister Poklukar: Zaključek razglašene epidemije 15. junija

Koronavirus 11. Jun 202110:39 > 12:30 0 komentarjev

Obdobje razglašene epidemije se bo po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja končalo 15. junija.

V teh dneh je epidemiološka slika v Sloveniji ugodna, te ugodne številke pa je pripisati intenzivnemu cepljenju prebivalcev Slovenije, je na novinarski konferenci povedal minister Janez Poklukar. Ker epidemija upada, je svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje predlagala, da se epidemije ne razglasi še enkrat – obdobje razglašene epidemije se tako izteče 15. junija (v torek).

Minister je poudaril, da je cepljenje vseh starostnih skupin, tudi otrok (nad 12 let), ključno v boju zoper epidemijo. Cepljenje namreč prispeva k nižanju reprodukcijskega števila, cepiva pa je v Sloveniji dovolj, zato se uvaja “dneve odprtih vrat cepljenja”. V cepilnih centrih se bodo zainteresirani lahko cepili brez predhodnega naročanja. Praviloma se bodo osebe s prvim in drugim odmerkom cepile v istem cepilnem centru.

V odgovoru na novinarsko vprašanje, kdaj bomo v Sloveniji dosegli 60-odstotno precepljenost, minister za zdravje ni podal časovnice.

“Verjetno smo zdravstveni delavci tisti, ki se najbolj veselimo umirjanja situacije in tega, da imamo vedno manj bolnikov s covidom-19. Tako se vračamo k specialnostim, k področjem, ki jih najbolj znamo,” je povedala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Kot je povedala, pričakujejo, da se bo število novih okužb poleti zmanjševalo.

Svetovalna skupina je odločitev za nepodaljšanje razglašene epidemije sprejela, čeprav vsi trije pogoji za ukinitev niso še izpolnjeni. Še vedno namreč nismo dosegli kriterija dvotedenskega povprečja novookuženih, ki bi bilo nižje od 140 okuženih na 100.000 prebivalcev, a ga bomo kmalu, je povedala Mateja Logar.

V Sloveniji so v četrtek potrdili 122 novih okužb ob 2734 opravljenih testih PCR (delež pozitivnih testov je bil 4,5-odstoten). Opravili so tudi 31.392 hitrih testov. Umrle so štiri osebe s covidom-19. Hospitaliziranih je bilo 165 oseb s covidom-19, 48 jih je potrebovalo zdravljenje na enotah intenzivne terapije. Sedemdnevno povprečje potrjenih novih okužb znaša 178.

Včeraj so potrdili 122 novookuženih, kar je v primerjavi s predhodnimi tedni spodbudna številka, a je, kot je spomnila Mateja Logar, višja od številk lani junija, ko je bilo v Sloveniji potrjenih le po nekaj primerov dnevno.

Vlada je sicer na včerajšnji seji podaljšala večino ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa 20. junija, rahljajo pa se omejitve na področju ponudbe kulturnih storitev. Z novelo odloka sta znova dovoljena strežba ter uživanje hrane in pijače obiskovalcem javnih kulturnih prireditev. Drugi pogoji in omejitve pri ponujanju kulturnih storitev ostajajo nespremenjeni. Novela odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom začne veljati naslednji dan od objave v uradnem listu in podaljšuje veljavnost odloka do vključno 20. junija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!