Gibanje Svoboda odločno v bran Ajanović Hovnik. Je ministrica rešena?

Slovenija 29. Sep 202316:43 12 komentarjev
zaslišanje, Sanja Ajanović Hovnik
Borut Živulović /BOBO

Iz odziva največje vladne stranke Gibanje Svoboda, ki se je odločno postavila v bran svoji ministrici za javno upravo, bi lahko sklepali, da bo kljub številnim očitkom v javnosti Sanja Ajanović Hovnik ostala na položaju. V koalicijskih SD in Levici so o ravnanju ministrice redkobesedni, danes pa molčijo celo v opozicijski SDS.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v zadnjih dneh deležna številnih očitkov. Ti se nanašali tako na drago službeno pot ministrice in še zlasti njenih štirih sodelavk v New York kot na delitev javnega denarja na razpisu ministrstva za javno upravo (MJU). Sodeč po odzivu največje vladne stranke Gibanje Svoboda, katere ustanovna članica je Ajanović Hovnik in je zanjo tudi pisala program in del koalicijske pogodbe, pa ti očitki ministrice ne bodo odnesli s položaja.

“Ministrica Sanja Ajanović Hovnik svoje delo opravlja odlično ter predano in v Gibanju Svoboda uživa polno zaupanje. Očitke, ki so se v javnosti – ne verjamemo, da po naključju – pojavili tik pred uspešnim zaključkom pogajanj o plačni reformi v javnem sektorju, je že in prepričani smo, da tudi še bo, z argumenti prepričljivo ovrgla,” so navedli v največji parlamentarni stranki.

Kot smo poročali, se je premier Robert Golob po razkritju drage službene poti predstavnic MJU v New York že postavil v bran Ajanović Hovnik. Čeprav je pot celotne četverice stala 33.000 evrov, je Golob izpostavil samo strošek ministričine poti. “Res se mi zdi neverjetno, da ta podatek še ni prišel v javnost – njena pot v New York je stala manj kot 6000 evrov. K temu nimam česa dodati. Če je največji problem v državi pot ministrice v New York za 6000 evrov, potem živimo v srečni državi,” je dejal.

Robert Golob, Sanja Ajanović Hovnik, plače v javnem sektorju
Žiga Živulović jr./Bobo

Ministrico Ajanović Hovnik je v četrtkovi oddaji Tarča na RTV Slovenija odločno branil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, ki prav tako sodi med ustanovne člane Gibanja Svoboda. Izrazil je prepričanje, da ministrica lahko še naprej ostane na položaju. “So institucije, ki so pristojne, da sodijo. Javnost zagotovo ni; lahko si ustvari mnenje. Pomembno je, da vedno razsvetlimo določeno stvar z različnih kotov,” je poudaril Arčon.

V koalicijskih partnericah SD in Levici so glede ravnanja ministrice za javno upravo redkobesedni. V Levici so zgolj izrazili pričakovanje, da bodo vsi organi v skladu s pristojnostmi v čim krajšem času opravili svoje delo, glede na te ugotovitve pa da se bodo nato pogovarjali oziroma bo premier sprejel ustrezno odločitev.

Socialni demokrati na naša vprašanja, kaj menijo o ravnanju ministrice Ajanović Hovnik in ali bi morala zapustiti položaj, niso odgovorili. Neuradno je v njihovih vrstah sicer mogoče slišati, da sodi ministrica v kvoto Gibanja Svoboda in da morata torej ta stranka oziroma premier Golob presoditi njeno ravnanje. Predsednica SD Tanja Fajon pa je po četrtkovi seji vlade dejala, da mora “vsak zase pojasniti potne stroške, kot razumem, jih je ministrica pojasnila”.

Prav tako na naša vprašanja ni odgovorila opozicijska SDS, ki je običajno do ravnanja aktualne vlade zelo kritična. Njen poslanec Andrej Hoivik je sicer pred dnevi v oddaji 24ur zvečer na POP TV na vprašanje, ali bi morala ministrica za javno upravo zaradi drage službene poti v New York prevzeti odgovornost in odstopiti, odgovoril: “Vlada, ki je nastala prejšnje leto, je rekla, da bo odgovarjala državljankam in državljanom. Na potezi so javni uslužbenci, da terjajo to odgovornost od ministrice. V SDS si želimo, da bi ta vlada čim prej prenehala s svojim delom.”

Bolj zgovorni so bili danes v Novi Sloveniji. Po njihovi oceni bo ministrica Ajanović Hovnik zaradi obtožb, ki vsak dan prihajajo v javnost, težko nadaljevala delo, zato bi bilo najbolje, da sama razmisli o odstopu s položaja.

V NSi bodo sicer razmislili tudi o vložitvi interpelacije o delu ministrice za javno upravo, se pa zavedajo, da sami zadostnega števila podpisov za njeno vložitev nimajo. Kot je dejal poslanec Aleksander Reberšek, bodo o možnosti vložitve interpelacije v stranki razpravljali po nujni seji komisije za nadzor javnih financ, ki jo je zaradi drage službene poti ministrice v New York sklicala Nova Slovenija. Reberšek je poudaril, da je imela ta pot “več spornih vidikov”, zato na seji komisije pričakujejo dodatna pojasnila Sanje Ajanović Hovnik.

V roku treh delovnih dni tako zahtevajo poročilo ministrice o dejavnostih posameznih članov delegacije po posameznih dnevih, razloge za njihovo pot in natančno specifikacijo stroškov. Prav tako v treh dneh v NSi pričakujejo dodatna pojasnila o stroških najema zasebnih letal kabineta predsednika vlade Roberta Goloba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje