Ministrica po deveturnih pogajanjih: “Sem kar nekoliko slabe volje”

Slovenija 08. Maj 202322:26 8 komentarjev
Sanja Ajanović Hovnik o plačni reformi
Žiga Živulović jr./Bobo

Vlada in sindikati so se zataknili pri temelju vladnega načrta za reformo plačnega sistema v javnem sektorju. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je na deveturnih pogovorih v ponedeljek večkrat razburjeno zahtevala, naj se sindikalisti opredelijo, ali si želijo plačnih stebrov, s katerimi namerava vlada odpraviti "pajkovo mrežo", kot je premier Robert Golob opisal sedanji sistem primerljivosti poklicev. Sindikati pa vztrajajo, da primerljivost ostane. "Danes sem kar nekoliko slabe volje zaradi tega sestanka. Veliko časa smo porabili, učinek pa je majhen, če sploh je," je ocenila.

Vlada in sindikati javnega sektorja so se v ponedeljek pogajali več kot devet ur, največji del pogovora pa so namenili najosnovnejši točki vladnega načrta za reformo plačnega sistema v javnem sektorju. Zataknilo se je namreč pri vprašanju, ali plačni stebri bodo. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je nekajkrat celo razburjeno podvomila o smiselnosti nadaljevanja s poskusom reforme. Vendar soglasja o tem vprašanju še vedno niso dosegli.

Sindikati: Primerljivost mora ostati

Današnja seja je bila zaprta za javnost, zato smo novinarji ostali pred vrati dvorane v vladnih prostorih, a smo vseeno večkrat slišali ministrico Ajanović Hovnik, kako je med pogajanji glasno zahtevala, naj se sindikati opredelijo, ali so za plačne stebre ali ne. Poudarila je, da brez tega soglasja pogajanja nimajo smisla.

Po več urah, v katerih so se pogajalci med drugim ukvarjali s tem, kaj naj bi steber sploh bil, so sindikati ministrici odgovorili, da stebre podpirajo, vendar mora ostati primerljivost med poklici v javnem sektorju, torej tudi primerjava med poklici v različnih stebrih.

Vlada je v to privolila, je dejal Jakob Počivavšek, vodja ene od sindikalnih pogajalskih skupin in predsednik konfederacije sindikatov Pergam.

Vendar je očitno, da sta obe strani pri tem vprašanju še zelo oddaljeni. Vlada namreč vztraja, da se primerljivost med poklici “razrahlja”, je dejala ministrica.

Pogajanja o plačni reformi
Žiga Živulović jr./Bobo

Golob: Odpravili bomo pajkovo mrežo

Vlada je preoblikovanje enotnega plačnega sistema v sistem stebrov napovedala že v začetku februarja. Kot je takrat pojasnil predsednik vlade Robert Golob, je smisel plačnih stebrov prav odprava medsebojnega primerjanja med vsemi poklici v javnem sektorju.

“Naredili bomo vse, da se sedanji sistem pajkove mreže dokončno odpravi,” je dejal. Sistem pajkove mreže po njegovem pomeni, da če se kjerkoli v sistemu spremeni ena sama plača, to sproži val zahtev po celotnem sistemu.

Zdaj je sistem utemeljen na primerljivosti, ki se dejansko izvaja prek tako imenovanih orientacijskih delovnih mest, ki naj bi zagotavljala, da razmerja med delovnimi mesti ostanejo enaka. Vendar so dosedanje vlade sklepale dogovore s posameznimi poklicnimi skupinami, zato so se razmerja pogosto porušila in nato postavljala na novo.

V novem sistemu bi poklicne skupine razdelili po plačnih stebrih, med katerimi primerjave ne bi bilo, je februarja razložil Golob. “Ko bo sistem postavljen, zdrži daljše obdobje, ne da se pri tem ustvarjajo dodatne krivice,” je obljubil.

“Težko sem optimistična”

Ker se vlada s sindikati še ni dogovorila, ali bodo poskusili zmanjšati primerljivost med različnimi poklici, se postavlja vprašanje, ali so se pogajanja premaknila z začetka. “Težko bi odgovorila pritrdilno,” pravi ministrica, “želela bi si pritrditi, vendar sem po današnjem sestanku težko tako optimistična in kategorična.”

“Če bomo stebre gradili na enakih temeljih primerljivosti delovnih mest, ki veljajo zdaj, si ne znam predstavljati, kaj naj bi steber pomenil,” je dodala.

Nadaljevanj pogajanj o plačni reformi ni želela napovedovati. “Danes sem kar nekoliko slabe volje. Mnogo ur smo porabili za majhen učinek, če je sploh bil. Pogovarjali smo se, stebri, da ali ne, za kar sem mislila, da sploh ni tema pogovora in da o tem že obstaja konsenz.”

Pogajanja, sindikati, vlada
Žiga Živulović jr./Bobo

“Dokler ni izpogajano vse, ni izpogajano nič”

Vlada je sicer že pred več kot enim mesecem sindikatom poslala predlog novega plačnega zakona. Delovna skupina, v kateri so predstavniki obeh strani, je usklajevala njegovo besedilo in je na današnjem pogajalskem sestanku poročala o svojem delu. Nato so se za šest ur zataknili pri omenjenem vprašanju, ali bodo plačne stebre uvedli.

Za tem so se lotili še pogovora o odpravi plačnih nesorazmerij znotraj sedanjega sistema. Vlada namreč želi nesorazmerja odpraviti pred uveljavitvijo novega plačnega sistema.

V sindikatih so bili razočarani, da vlada še ni predstavila predloga odprave plačnih nesorazmerij, je po seji dejal Počivavšek.

Kot je pojasnila ministrica, vlada izhodišča za to ima pripravljena, vendar želi, da se sindikati najprej opredelijo, ali se želijo odprave nesorazmerij lotiti takoj, torej na podlagi sedanjega stanja, ali bi raje izhajali iz tistega, kar se bo vlada dogovorila s sindikati zdravstva in socialnega varstva.

Vlada sicer vztraja, da v pogajanjih o plačah “dokler ni izpogajano vse, ni izpogajano nič”. To pomeni, da tudi morebitni dogovori o odpravi nesorazmerij ne bi učinkovali, dokler se vlada in sindikati ne bi dogovorili o plačnih stebrih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje