Predsednica Pirc Musar: Več policistov pred šolami ni dober signal

Slovenija 08. Maj 202315:43 10 komentarjev
nataša pirc musar
Matjaž Klemenc/UPRS

Predsednica republike Nataša Pirc Musar ocenjuje, da ukrep začasne povečane prisotnosti policije v okolici slovenskih šol, za katerega se je v petek odločilo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje v sodelovanju s policijo, ne naslavlja jedra problema in ni dober signal. Po njenih besedah je treba zadevo v luči tragedij v Srbiji nasloviti na drugačen način.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ocenila, da začasno povečana navzočnost policije v okolici slovenskih šol ne naslavlja jedra problema.

“Seveda je treba za varnost vedno poskrbeti, ampak mislim, da to ne naslavlja jedra problema. Predvsem pa sem prepričana, da v Sloveniji ni bilo takšnih dejanj, da bi bila povečana varnost potrebna, da bi bilo več policistov pred šolami. To ni dober signal, mislim, da je treba zadevo nasloviti drugje,” je predsednica povedala za medije.

Dodala je, da je pred nekaj tedni sodelovala na razpravi o različnih odvisnostih. Pri tem jo je šokiral podatek, da po analizah štiri odstotke odvisnikov od drog postane agresivnih, hkrati pa je agresivnih kar 32-odstotkov odvisnikov od računalniških iger.

“To so teme, ki jih moramo naslavljati, predvsem se moramo v šolah več pogovarjati o tem, seveda brez staršev tudi ne bo šlo. Primarno je tisto, kar moramo doma, v družini sporočiti svojim mladim, kaj je naš vzor, kaj so vrednote, ki jih moramo živeti, šola pa mora tudi dodati svoj piskrček,” je dodala.

Kot smo poročali, so se predstavniki ministrstva za vzgojo in izobraževanje v luči tragičnih dogodkov v Srbiji s policisti v petek dogovorili, da bo v okolici slovenskih šol začasno povečana navzočnost policije. Policisti so pripravljeni na sodelovanje z vodstvi šol, da bi se skupaj dogovarjali o možnostih zgodnjega odkrivanja tveganja za morebitne pojave nasilja.

Prejšnji teden so na trboveljski osnovni šoli prejeli grozilno pismo in v sodelovanju z lokalnimi oblastmi ter pristojnimi varnostnimi službami okrepili varnostne ukrepe. V petek je preplah zavladal tudi na eni izmed mariborskih osnovnih šol, kjer so zasegli skico, ki bi lahko spominjala na načrt 13-letnika iz Beograda. Ta je med strelskim pohodom ustrelil osem učencev in varnostnika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje