Odločitev DVK je razburila Zdravniško zbornico in ministrstvo za zdravje

Slovenija 09. Apr 202209:36 > 11:48 0 komentarjev
volitve 2022, glasovanje v drugem okraju
Žiga Živulovič jr. /Bobo

Državna volilna komisija (DVK) je pred letošnjimi državnozborskimi volitvami sprejela sklep, po katerem bi morali zdravniki volivkam in volivcem, ki želijo zaradi bolezni oddati vlogo za glasovanje na domu, izdati posebno potrdilo. S tem pa se ne strinjajo na ministrstvu za zdravje in pri Zdravniški zbornici Slovenije, saj menijo, da bi to dodatno administrativno obremenilo družinske zdravnike. Sklep DVK nima ustrezne pravne podlage, dodajajo, in DVK pozivajo, da ponovno preuči možnost glasovanja na domu brez izdaje zdravniških potrdil.

Predsednik Državne volilne komisije (DVK) Peter Golob je na ministrstvo za zdravje, Zdravniško zbornico in ljubljansko medicinsko fakulteto v petek naslovil dopis v zvezi z uresničevanjem volilne pravice volivkam in volivcem, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli udeležiti glasovanja na volišču. V njem je med drugim zapisal, da je po mnenju DVK “nesprejemljivo, da zdravniki zavračajo prošnje za izdajanje potrdil volivkam in volivcem, ki zaradi bolezni želijo oddati vlogo za glasovanje na domu. Število teh vlog ni neobvladljivo in ne bi smelo predstavljati velike dodatne obremenitve za zdravnike,” je dodal.

Ministrstvo: Sklep DVK nima ustrezne pravne podlage

Danes so se na to odzvali na ministrstvu za zdravje in Zdravniški zbornici. Državni sekretar na ministrstvu Franc Vindišar je v dopisu Državni volilni komisiji poudaril, da sklep DVK o izdajanju zdravniških potrdil nima ustrezne pravne podlage. Kot pojasnjuje, je v 83. členu Zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ) določeno, da volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik, lahko glasujejo pred volilnim odborom na svojem domu. “To morajo sporočiti okrajni volilni komisiji najkasneje tri dni pred dnem glasovanja. Nikjer pa ZVDZ ne opredeljuje, da morajo to svojo osebno okoliščino izkazati s kakršnimkoli zdravniškim potrdilom,” pravi državni sekretar.

Kot dodaja, prav tako iz pretekle prakse volitev ne izhaja, da bi se kadarkoli zahtevala izdaja zdravniških potrdil v takšnih primerih, vselej je zadoščala napoved volivca. “Poleg tega bi takšna izdaja zdravniški potrdil dodatno administrativno obremenila izbrane zdravnike družinske medicine, vse spet na škodo zdravstvenih obravnav pacientov, katerih obravnave so že tako trpele zaradi dve leti trajajoče pandemije covid-19,” je dodal.

Vindišar pravi, da na ministrstvu povsem razumejo težnjo po zagotavljanju čim večje možnosti za izvrševanje volilne pravice, vendar je to potrebno storiti na način, ki v najmanjši meri obremenjuje ostale deležnike. “Na Ministrstvu za zdravje zato podpiramo stališče Zdravniške zbornice Slovenije, kot tudi stališče Razširjenega strokovnega kolegija za družinsko medicino in v sled temu pozivamo DVK, da ponovno preuči možnost glasovanja na doma brez izdaje zdravniških potrdil,” še piše v dopisu.

“Ni jasno, kdaj bi se zdravnik odločil za izdajo potrdila”

Na Zdravniški zbornici Slovenije, ki jo vodi Bojana Beović, pa so zapisali, da skuša DVK tako volivcem kot tudi osebnim zdravnikom brez ustrezne pravne podlage naložiti dodatne obveznosti, ki jih po zakonu nimajo. “V Zdravniški zbornici smo prepričani, da mora Država volilna komisija izvajanje takšnega sklepa zadržati,” pravijo.

“Pri nespremenjeni zakonodaji ni razloga, da bi bila takšna potrdila tokrat potrebna. Iz veljavne zakonodaje namreč ne izhaja, da bi moral volivec ob vložitvi vloge za glasovanje na domu priložiti tudi ustrezno zdravniško potrdilo. Prav tako po mnenju Zdravniške zbornice Slovenije ni podlage za sklep, s katerim Državna volilna komisija tako volivcem kot tudi osebnim zdravnikom naloži dodatne obveznosti, ki jih po zakonu nimajo. Pri tem pa Zbornica opozarja tudi na to, da niti iz sklepa DVK niti iz zakonodaje (83. člena ZVDZ) ne izhaja, na podlagi katerih kriterijev bi se zdravnik odločil za izdajo takšnega potrdila. Primeroma – bi  lahko  tako  potrdilo  pridobil že volivec z blažjo boleznijo ali pa bi bila izdaja takšnih potrdil pridržana zgolj osebam s hujšimi akutnimi boleznimi. Mnenje ZZS je podprlo tudi Ministrstvo za zdravje,” so na Zdravniški zbornici zapisali v sporočilu za medije.

Zdravniška zbornica Slovenije
BOBO

Kot so še dodali, so se do sklepa DVK opredelili tudi v Združenju zdravnikov družinske medicine pri Slovenskem zdravniškem društvu s sklepom, da zdravniki družinske medicine takšnih potrdil ne bodo izdajali. Sklep, da zavrača dodatno administrativno obremenitev izbranih družinskih zdravnikov, je sprejel Razširjen strokovni kolegij družinske medicine pri Ministrstvu za zdravje. “Na podlagi navedenega ne dvomimo, da bo Državna volilna komisija omogočila izpeljavo volitev brez nepotrebnih dodatnih obremenitev in do razjasnitve pristojnosti in zakonskih podlag zadržala sklep, ki takšne obremenitve nalaga tako volivcem kot zdravnikom,” so še zapisali.

Za komentar smo prosili tudi DVK, a njihovega odgovora pred prihodnjim tednom, ko naj bi se na DVK ponovno sestali in obravnavali to temo, ne gre pričakovati.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!