Mol bi zemljišče na Rakovi jelši namenil za stanovanjsko zadrugo

Slovenija 03. Okt 202108:52 0 komentarjev
Stanovanjski bloki, najemna stanovanja
BOBO

Tako kot v tujini tudi v Sloveniji raste zanimanje za stanovanjske zadruge. Kot so sporočili iz projekta Zadrugator, je tudi javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana pripravljen nameniti del zemljišča na Rakovi jelši za projekt najemne stanovanjske zadruge, ki bi bil izbran preko razpisa.

Kot so sporočili iz Zadrugatorja, s podporo Centra za kreativnost preučujejo organizacijske in pravne vidike ter zaključujejo finančno načrtovanje, možnosti financiranja pa preverjajo tudi pri bankah in drugih potencialnih investitorjih.

“Tudi Javni stanovanjski sklad Mola je pripravljen nameniti del zemljišča Rakova jelša III za projekt najemne stanovanjske zadruge, ki bi bil izbran preko razpisa,” so v sporočilu za javnost zapisali v Zadrugatorju.

Za nadaljevanje pionirskega projekta prve najemne stanovanjske zadruge v Ljubljani je po njihovem pomembno tudi sprejetje zakona o spodbujanju gradnje javnih najemnih stanovanj, ki so ga nedavno predlagale poslanske skupine SD, LMŠ, Levice, SAB in NeP. Zadruge bi namreč z njim končno lahko pridobile nujno potrebno zakonodajno podlago in sistemsko podporo.

“To je predpogoj, da bodo stanovanjske zadruge sploh lahko zagotavljale resnično dostopna stanovanja in da bo obenem neprepustno zavarovan javni interes – da se ta stanovanja ne bi nikoli izrabljala za okoriščanje posameznikov,” pravijo v Zadrugatorju.

Prednosti stanovanjskih zadrug vidijo v tem, da so zaradi izognitve posrednikom dosegljive tudi gospodinjstvom z nižjimi dohodki, poleg tega stanovalci sooblikujejo stanovanjske prostore že od samega začetka, prav tako pa je skupnost bolj povezana.

Inštitut za študije stanovanj in prostora in Inštitut za politike prostora sta sicer pred nekaj meseci v okviru projekta Za stanovanje zadruge s pomočjo spletne ankete, v kateri je sodelovalo 651 oseb, ki še nimajo ustrezno rešenega stanovanjskega vprašanja, ugotovila, da je 72 odstotkov takih, ki bi se zagotovo (29 odstotkov) ali verjetno (43 odstotkov) odločilo za obliko skupnostnega bivanja, če bi imeli to možnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!