N1 STUDIO soočenje: Kaj vse se skriva v PKP 10 in zakaj je dvignil toliko prahu?

N1 video 27. Dec 202117:00 > 19:31 0 komentarjev

Pred potrjevanjem PKP 10 v državnem zboru smo v oddaji N1 STUDIO soočili Gregorja Periča, vodjo poslanske skupine SMC in Braneta Golubovića, vodjo poslanske skupine LMŠ. Paket zakonov je vreden 180 milijonov evrov, v njem pa veliko pozornosti vzbuja zvišanje plač zdravnikom. Periču se paketni pristop sprejemanje zakonov zdi dobra rešitev, medtem pa na drugi strani Golubović tako vladanje označuje za strahopetno in dodaja, da nekaterim v vladi ugaja občutek izrednih razmer, ker na ta način bistveno lažje vlada.

Poslanci so na izredni seji odločali o desetem paketu protikoronskih ukrepov, t. i. PKP 10. Skupaj je težek 180 milijonov evrov, med drugim pa prinaša enkraten solidarnostni dodatek za upokojence in nekatere ranljive skupine, podaljšanje lanskih bonov, zvišanje najvišjega plačnega razreda za zdravnike in zobozdravnike, povračilo stroškov hitrih testov za delodajalce, pa tudi pravno podlago za vladanje z odloki, kar je ponovno razburilo nasprotnike vladnih ukrepov. Ti so poslance dvakrat zasuli z elektronsko pošto, danes pa so tudi v večjem številu prišli pred parlament.

V STUDIO N1 sta bila med razpravo o PKP 10 gosta Gregor Perič, vodja poslanske skupine SMC in Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ.

Kmalu bo minilo dve leti od začetka epidemije, vlada pa v parlament še vedno pošilja zakonske pakete, ki se nanašajo na številna področja. Kot je dejal Perič, smo tako mi kot tudi ostale države še vedno v epidemiji in tako bo še nekaj časa.

“Paketni pristop se mi zdi dobra rešitev. Če bi se rešitve obravnavali vsako posebej na posameznih ministrstvih, bi trajalo veliko dlje. Vložiti bi morali veliko več energije in časa in v tem času bi se zunaj državnega zbora že kaj spremenilo in ukrepi ne bi bili učinkoviti,” meni Perič in ob tem poudarja visoko zaposlenost in nizko brezposelnost in delujoče zdravstvo.

Golubović: Vladanje z odloki je strahopetno

Golubović je na drugi strani vladanje z odloki označil za strahopetno.

“Vladanje z interventnimi zakoni je v 22 mesecih povzročilo že veliko nemira med ljudmi. Vsaka resna vlada bi morala s sledljivostjo in sorazmernostjo sprejemati zakonodajo. Da ljudje vedo, kaj ji čaka,” je prepričan Golubović.

Ob tem je poudaril na “potaknjence” v PKP, kjer se v paketnih zakonih najdejo ukrepi, ki niso povezane z epidemijo, kot je bilo v primeru STA ali imenovanju programskih in nadzornih svetnikov RTV. V tokratnem je po mnenju Golubovića takšen predlog glede stanovanjskega sklada in višjih plač zdravnikom.

“Predstavljam si, da pri pri interventnih zakonih sprejemamo rešitve za podjetnike in podjetja, ki jih je prizadela kriza. Resna vlada, resna država bi po enem letu ugotovila, da ko se epidemija zaostri, bo potrebno sprejeti ukrepe za omejitev nekaterih dejavnosti. Ko imamo na dva meseca interventni zakon, to vnaša nemir,” meni Golubović.

Meni, da če bi bili predlogi v primeru zaostritve razmer znani že vnaprej, bi ljudje vedeli, kaj jih čaka.

Gregor Perič
Borut Živulović/BOBO

Perič pojasnil, zakaj vladajo s paketi zakonov

Perič je Goluboviću odvrnil, da bi rad videl nekoga, ki bi znal napovedati, kaj nas čaka čez eno leto. “Pred štirimi tedni sploh še nismo vedeli za različico omikron, ki pa že marsikje povzroča velike težave. V normalnem okolju je mogoče kaj predvideti, vendar ne v takšnem času, kot smo zdaj,” pojasnjuje Perič.

Kot dodaja vodja poslancev SMC, so odloki “hiter odziv, medtem ko zakonodajni proces traja dalj.” “Opozicija lahko pomaga pri hitrem odzivu. Slovenska opozicija ne sodeluje, kar ni evropska praska,” je žogico glede sodelovanja poslal na opozicijsko stran.

Glede umeščanja področij in odlokov, ki niso povezani z epidemijo, Perič priznava, da bi lahko postopali bolj racionalno. “Verjamem, da se bodo stvari stabilizirale,” meni.

Kako bi se morali lotiti urejanja zdravniških  plač?

V tokratnem PKP 10 je bilo veliko pozornosti namenjene predvsem zvišanju plač zdravnikom, saj obstaja nevarnost, da bi se dokončno zrušil enotni plačni sistem, nezadovoljstvo pa naj bi izrazil tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Perič je prepričan, da se je treba plač v javnem sektorju lotiti celovito. “Za zdaj se tega vsi izogibajo. Treba je spomniti, da je bil stavkovni dogovor iz leta 2016, ko je vlado vodila SMC, da se plačni sistem iz 57. plačnega razreda dvigne na 63. Imamo premalo zdravnikov, predvsem mladih. Med epidemijo, ko so zdravniki pod izjemnim pritiskom, se zdravniki še večkrat odločijo za odhod v tujino, zato jih želimo s tem ukrepom zadržati v Sloveniji,” razlaga Perič.

Golubović meni, da bi lahko na področju zdravstva med epidemijo pomagali z dodatki. “Zvišanje plač se je v predlogu PKP 10 znašel z amandmajem, je povzročil izreden nemir med sindikati javnega sektorja. Na tak način se ne vodi socialnega dialoga. Sindikati bodo vložili ustavno presojo in tako se bo zaustavilo sprejetje tega dela PKP 10,” poudarja Golubović.

Perič: Bolj bi morali zaupati stroki

Ob tem je prepričan, da trenutne težave koalicije ni le opozicija, “ampak tudi ustavno sodišče, ki vam ustavlja odloke, kar se v tujini ne dogaja.”

“Trditev, da ne morete učinkovito upravljati z epidemijo, ne drži. Direktor NIJZ je 4. avgusta napovedal 4. val, mi pa šele zdaj sprejemajo ta paket zakonov,” je bil oster Golubović.

Med številnimi žrtvami epidemije so tudi organizatorji dogodkov, ki so za zdaj izpadli iz vseh pomoči PKP.

Perič odgovarja, da bi morali bolj zaupati stroki in znanosti. “Rečemo mi je bilo, da bi v primeru, če bi bila situacija obrnjena, da bi tudi Janez Janša nasprotoval vsem tem ukrepom. Zato je opozicija tudi nasprotovala nošenju mask in ostalim ukrepom, spodbuja k protestom. Tako je nastala neugodna klima za sprejemanje ukrepov in omejitev,” je prepričan Perič.

Z organizatorji dogodkov je po njegovem mnenju vzpostavljen dialog.

“So tudi še drugi mehanizmi, kot so posojila. V enem od prejšnjih PKP so že bila zagotovljena nadomestila za vse dogodke, ki so bili organizirani in nato odpovedani zaradi poslabšanja epidemije,” razlaga Perič.

Brane Golubović
Žiga Živulović jr./BOBO

“Ne razumem, zakaj moramo vedno na novo odkrivati rešitve”

Vodja poslancev LMŠ je še enkrat ponovil, da bi bilo bolje, če bi bili ukrepi pripravljeni vnaprej.

“Zato moraš imeti pripravljene rešitve, ki jih uskladiš z deležniki preko dialoga in ne opozicijo. Pripraviš jih vnaprej. Potem se ukrepi samo aktivirajo. Če si pripravljen vnaprej, točno veš, kakšni bodo ukrepi na področju gostinstva, če pride do 5. vala. Ne razumem, zakaj moramo vedno na novo odkrivati rešitve. Znate ustvarjati izredne razmere in v njih vladati,” je Golubović očital Periču.

Ta mu je hitro vrnil, da različni kazalci, predvsem gospodarski, ne lažejo. “Veliko smo vložili, da gospodarstvo deluje. Pavšalne kritike ne morem sprejeti. Zdravstvene razmere se hitro spreminjajo, vsi smo na preizkušnji. Ne počnemo nič drugega kot ostale države,” mu je odvrnil.

Golubović: Nekaterim v vladi koristi občutek izrednih razmer

Ob današnji razpravi in sprejemanju PKP 10 se je dopoldan pred državnim zborom zbralo večja množica protestnikov, ki protestirajo proti ukrepom povezanih z epidemijo. Tokrat jih je pred državni zbor pognalo domnevni člen v PKP 10, da bo cepljenje proti covidu obvezno, vendar tega člena v PKP 10 ni.

Predsednik vlade Janez Janša se je na Twitterju odzval z zapisom, da PKP 10 ne uvaja obveznega cepljenja, da pa to omogoča že obstoječi zakon o nalezljivih boleznih in da lahko ministrstvo za zdravje sprejme le akt. Zakaj potem koalicija in vlada tega ne storita?

“K temu moramo pristopiti z dialogom in s prepričevanjem oziroma pojasnjevanjem. Ne le od politike, tukaj pričakujem tudi od znanosti, da pojasnjuje koristnost cepljenja, na razumljiv način.

Golubović je zaključil, da so protesti del demokracije. “Tega bi bilo bistveno manj, če bi vlada komunicirala na način, da bi razumela, da so ključ za rešitev epidemije ljudje. Če so ljudje dobro informirani, da vlada dela pošteno, da je vključena vsa stroka, se ljudje lažje identificirajo z ukrepi vlade in jih sprejemaj,” je dejal Golubović.

Dodal je še, da pod to “vlado živimo v kaotičnem stanju, kjer nekaterim strankam v vladi celo koristi občutek izrednih razmer, ker na ta način bistveno lažje vlada.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!