Na avtocesti obračali in peljali po reševalnem pasu. Je to odredila policija?

Slovenija 01. Jun 202318:01 2 komentarja
Vožnja po reševalnem pasu
Zajem zaslona/Zoran Horvat/FACEBOOK

Da bi se izognili zastoju, ki je zaradi prometne nesreče nastal na primorski avtocesti, so vozniki obračali vozila in se vozili v nasprotni smeri po ustvarjenem reševalnem pasu. Takšno vožnjo lahko v izrednih primerih odredi le policija – pa jo je tudi tokrat?

Uporabnik družbenega omrežja Facebook, ki se je peljal mimo prizorišča današnje prometne nesreče na primorski avtocesti, je posnel in delil videoposnetek, na katerem so se osebni avtomobili s kraja nesreče odpeljali z vožnjo v nasprotni smeri in po ustvarjenem reševalnem pasu.

Takšno vožnjo lahko odredi le policija. Ali so vozniki danes provizorični evakuacijski pas ustvarili po odredbi policije ali sami, smo preverili na Policijski upravi (PU) Koper in na Darsu.

Čeprav je Dars na družbenem omrežju Twitter s sledilci delil, da je bilo reševanje ujetih vozil vodeno s strani policije in Darsa, pa tega za N1 uradno niso mogli potrditi. Zatrdili so nam, da je vožnja v nasprotno smer dovoljena le v dogovoru s policijo, a da uradne informacije o tem, da bi policija voznike napotila po reševalnem pasu, nima. Mogoče je torej, so dejali, da je prvi voznik na lastno pest zapeljal s prizorišča, ostali pa so mu sledili.

Da se je to najverjetneje zgodilo, so za N1 povedali tudi na koprski policiji. Kot so dejali, tudi sami še nimajo uradnih informacij, a da prvega naročila voznikom, naj se s prizorišča odpeljejo v nasprotni smeri, ni odredila policija. V tem primeru bi policisti vozišče prej tudi ustrezno zavarovali in to storili po ustreznem protokolu.

Uradno pojasnilo policije in Darsa si želijo tudi nevladniki iz organizacije Ustvarimo Reševalni pas na avtocestah, saj da je v omenjenem primeru šlo nekaj konkretno narobe. Kot so zapisali na svojem Facebook profilu, je namreč v trenutku, ko so vozila želela zapustiti zastoj z vožnjo v nasprotno smer, po pravilni smeri vožnje pripeljalo policijsko vozilo na nujni poti.

“Obračanje in evakuacija ujetih je v domeni pristojnih v skupnem dogovoru, ko je na cesti moč zagotoviti stoodstotno varnost vseh, zato obračajte šele, ko vam policist ali uslužbenec Darsa to nakaže,” so še svetovali. Tudi na PU Koper so poudarili, da je takšno početje na lastno pest zelo nevarno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje