Na ljubljanski osnovni šoli odpadel omet, lažje poškodovanih pet učencev

Slovenija 08. Apr 202214:27 > 18:46 0 komentarjev
Osnovna šola Miška Kranjca
Google ulični pogled

Na ljubljanski osnovni šoli Miška Kranjca je danes s stropa odpadel del ometa. V nesreči se je lažje poškodovalo pet učencev višjih razredov. V teku je policijska preiskava, gradbeni inšpektorat pa je ugotovil, da ta del objekta ni varen in izrekel ustno odločbo o prepovedi uporabe učilnic v tem delu šole. Od ponedeljka naprej bo pouk za nekatere učence potekal na daljavo, so sporočili z Mestne občine Ljubljana.

Na osnovni šoli Miška Kranjca v Ljubljani je danes s stropa odpadel del ometa. Kot so nam povedali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, se je pri tem lažje poškodovalo pet učencev višjih razredov, ki so jih že oskrbeli. Vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na ljubljanski mestni občini Marija Fabčič je pojasnila, da gre pri poškodbah petih učencev predvsem za odrgnine. “Dva otroka sta bila tudi na urgenci, eden je bolj za vsak slučaj dobil vratno opornico,” je dodala. V razredu je bila po njenih besedah v času dogodka učiteljica angleščine, ki pa ni bila poškodovana.

Na ministrstvu pravijo, da je direktorat za osnovno šolstvo po nesreči stopil v stik z osnovno šolo, v teku pa je tudi policijska preiskava. Kot pravijo, naj bi bila vzrok za nesrečo obnovitvena dela, ki potekajo na šoli. Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so kasneje sicer zapisali, da se je del ometa res zrušil v eni od učilnic v starem delu šole, kjer pa ne potekajo nobeni posegi ali gradbena dela. Obnovitvena dela naj bi potekala v drugem delu šole, so zapisali na MOL. “Trenutno se dela izvajajo v avli, jedilnici in zunaj objekta, in niso vplivala na nastale poškodbe,” so sporočili.

Za nekatere pouk začasno na daljavo

MOL je z nadzornikom prepovedala uporabo vseh učilnic v tem delu šole, prav tako pa so angažirali strokovnjaka gradbenega Inštituta ZRMK, ki bo pregledal celotni strop in podal nadaljnja navodila. Posledično bo od ponedeljka, 11. aprila, naprej pouk za učence od 5. do 9. razreda začasno potekal na daljavo, za učence od 1. do 4. razreda pa v prostorih šole v novozgrajenem prizidku, v katerem pouk poteka že od 28. marca letos dalje, so še sporočili z MOL.

“Ravnatelj šole je starše otrok takoj obvestil o dogajanju in vse učence, ki so imeli pouk v starem delu šole, poslal domov, za mlajše pa organiziral podaljšano bivanje v novem prizidku,” so še sporočili. “Na Mestni občini Ljubljana obžalujemo današnji dogodek. Ves čas skrbimo za varnost otrok v šolah, kar dokazujejo številne prenove in izboljšave, ki smo jih izvedli v zadnjih letih. Dogajanje na šoli bomo spremljali še naprej in skupaj z vodstvom šole skrbeli za varnost otrok,” dodajajo na MOL.

Informacijo o nesreči “na eni od vzgojno-izobraževalnih ustanov na območju Ljubljane” so nam potrdili tudi ljubljanski policisti. Kot so povedali, je do nesreče prišlo okoli 12. ure, po prvih podatkih pa je lažje poškodovanih pet otrok. “Po do zdaj zbranih podatkih je v enem od prostorov s stropa odpadel del ometa in poškodoval otroke, ki so bili v prostoru,” so zapisali. Policisti zbirajo obvestila o vseh okoliščinah dogodka. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo, so še dodali na policiji.

Na podlagi preliminarnih ugotovitev inšpekcijskega nadzora je gradbeni inšpektorat izrekel ustno odločbo na zapisnik o prepovedi uporabe vseh učilnic v starem delu objekta, saj objekt ni varen. “Ugotovljeno je bilo, da so stropni ometi v tem delu objekta debeline do šest centimetrov in niso stabilni,” so sporočili z inšpektorata za okolje in prostor. Podrobnejše ugotovitve in ustrezni ukrepi bodo znani po nadaljevanju inšpekcijskega pregleda in presoji pristojnih strokovnjakov gradbene fizike.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!