Naftni madeži v morju tudi izven izolske marine: kaj je vzrok?

Slovenija 07. Sep 202317:40 1 komentar
izola, pristanišče, morje
Komunala Izola

Oljnih madežev, ki se zaradi decembrskega izlitja kurilnega olja iz cisterne hotela Delfin ob obilnem deževju pojavijo v izolski marini, baraže ob zadnjem neurju v slovenski Istri očitno niso zamejile. Meteorne vode so jih naplavile v sosednje občinsko pristanišče. "V zadnjem obdobju je bila opažena povečana površina izlitih oljnih madežev neznanega izvora," so na izolski občini potrdili za N1, po tednu dni in dodatnih novinarskih vprašanjih pa odgovorili, "šlo je za manjše madeže, ki se ob večjem deževju pogosto pojavijo. Glede na decembrsko razlitje kurilnega olja na območju hotela Delfin lahko predpostavljamo, da je del onesnaženja zaneslo iz smeri marine, vendar tega ne moremo ne potrditi ne ovreči."

Konec avgusta smo na N1 poročali o novih oljnih madežih v izolski marini, ki jih je v morje spralo močno deževje oziroma meteorne vode. V hotelu Delfin so javnost mirili, da na vrtinah, ki jih je Arso skupaj z geološkim zavodom zvrtal, še vedno potekata sanacija in črpanje kurilnega olja, ker naj bi se nafta ponovno izlila prek meteornega kanala, so obljubili, da bodo vse sile usmerili v sanacijo slednjega. “Verjamemo, da bomo zadevo ustrezno in hitro sanirali, žal pa so ekstremne vremenske razmere verjetno razlog, da je kurilno olje ponovno izteklo v morje,” so dodali.

A takoj po neurju so po Izoli zakrožile informacije, da se oljni madeži istega izvora pojavljajo tudi izven marine, domačini naj bi jih opazili v bližini občinskega pristanišča, nad katerim bdi občinska komunala. V hotelu Delfin o tem niso vedeli nič, na izolski občini in komunali pa so 29. avgusta, torej dan po neurju, za N1 odgovorili tako: “V zadnjem obdobju je bila opažena povečana površina izlitih oljnih madežev neznanega izvora.”

5. septembra, torej teden dni kasneje, so na naša dodatna novinarska vprašanja z občine med drugim odgovorili: “Šlo je za manjše madeže, ki se ob večjem deževju pogosto pojavijo.”

Zakaj se je izjava iste institucije v enem tednu spremenila?

29. avgusta smo občino prosili tudi za telefonsko izjavo izolskega župana Milana Bogatiča. “Olje se v pristanišču večkrat pojavi med privezanimi čolni. Mi imamo tam nekaj sto plovil in vsakokrat, ko kdo toči gorivo v plovilo, se lahko razlije nekaj kapljic v morje. Je pa mogoče v tem trenutku nerodno, ker imamo že osem mesecev izlitje v marini Izola. Tisti madeži, ki se pojavijo za baražo, so dejansko iz hotela Delfin, ne moremo pa trditi, da je to istega izvora,” je dejal.

Ker se je županov odgovor razlikoval od odgovora občine, ki jo sicer vodi, (občina je torej trdila, da so opazili povečano površino izlitih madežev in da izvor ni znan, župan pa, da gre za nekaj kapljic in da so manjši oljni madeži v pristanišču nekaj običajnega) smo službi za odnose z javnostmi posredovali dodatna vprašanja in jo prosili, naj odgovor uskladi.

Takrat smo, ali so z oljnimi madeži v morju seznanjeni, vprašali tudi upravo za pomorstvo. Potrdili so, da so bili o madežih obveščeni že 28. avgusta, torej na dan neurja. “Dobili smo obvestilo, da zaradi močnega naliva in iztekanja večje količine meteornih vod iz meteornih jaškov prihaja do razlitja kurilnega olja tudi izven postavljenih zaščitnih zaves oziroma baraž. In prav te baraže so tiste, ki že več mesecev preprečujejo, da bi se nafta, ki je lanskega decembra iztekla iz cisterne hotela Delfin (šlo naj bi za okoli 30.000 litrov), širila naprej po morju.

Uprava za pomorstvo je o dogajanju obvestila tudi Arso, kjer pa pravijo, da je bilo razlitje povezano z neurjem in da v tistem času Arso “ni mogel spremljati okoliščin in delati ocen”.

A 28. avgusta je bila moč meteornih voda očitno premočna in oljni madež se je širil tudi izven izolske marine, so potrdili na upravi. “V naslednjih dneh se je širjenje madeža ustavilo, po naši oceni se je izven baraž razlilo nekaj litrov kurilnega olja. Občasno se je še pojavil kakšen madež emulgiranega olja po pristanišču oziroma mandraču Izola,” so pojasnili. Madeže je odstranila komunala, saj je v nasprotju z izolsko marino, ki upravlja podjetje Porting, d. o. o., pristanišče občinsko.

Skupaj z dodatnimi novinarskimi vprašanji smo odgovor uprave posredovali službi za odnose z javnostmi izolske občine. Takrat smo dobili bolj izčrpen odziv. Potrdili so, da so zaposleni v komunali oljne madeže ob ribiškem pomolu in bližnjem mandraču opazili 29. avgusta, izvora pa niso mogli ugotoviti. “Šlo je za manjše madeže, ki se ob večjem deževju pogosto pojavijo. Glede na decembrsko razlitje kurilnega olja na območju hotela Delfin lahko predpostavljamo, da je del onesnaženja zaneslo iz smeri marine, vendar tega ne moremo ne potrditi ne ovreči.”

Na vprašanje, zakaj so se odgovori občine in komunale razlikovali od županovih trditev, pa so odgovorili, da je župan podal povsem ustrezno pojasnilo, občina in komunala pa da delujeta usklajeno. Vendar, kot so pojasnili, komunala kot upravljalec občinskega pristanišča občine ne obvešča ob vsaki najmanjši zaznavi oljnatih madežev, kakršni se običajno pojavijo ob privezanih plovilih pri točenju goriva. Upoštevati je treba, da lahko ostanki olj oziroma maščob zaidejo v morje tudi iz plovil, ki imajo nameščene avtomatske črpalke, kot tudi s cest in ulic, od koder jih lahko odplakne meteorna voda. Prav zaradi stekanja meteorne kanalizacije v morje je ob večjih nalivih izvor onesnaženja v občinskem pristanišču še toliko teže ugotoviti.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje