Naval na Arso: “Več kot 2.000 zahtevkov po dostopu na sekundo”

Slovenija 19. Jul 202319:16 2 komentarja
arso
Agencija RS za okolje

Ob torkovih neurjih je bila spletna stran z radarsko sliko padavin Agencije RS za okolje (Arso) zaradi povečanega obiska nekaj časa nedosegljiva. To sicer ni bilo prvič, da so imeli težave s spletiščem. Kaj odgovarjajo na Arsu?

Ob izrednih vremenskih primerih, kot so denimo neurja, številne zanima, kako se gibajo nevihtni sistemi in kako močni so. Podatke o tem so dostopni na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso), in sicer z radarsko sliko padavin. Meteorološka služba namreč meri padavine nad Slovenijo in njeno bližnjo okolico z dvema vremenskima radarjema na Lisci in Pasji ravni. Sestavljena radarska slika pa prikazuje razporeditev in jakost padavin, izmerjenih vsakih pet minut, piše na spletni strani Arsa.

Zaradi povečanega obiska ob izrednih vremenskih primerih, kot so denimo nevihte ali neurja pa spletna stran radarske slike padavin večkrat ne deluje. Nedosegljiva je bila tudi v torek, ko je večji del Slovenije zajela močna nevihtna fronta. Da je med torkovim dogodkom zaradi izredno povečanega obiska spletnih strani Arso prišlo do začasne nedosegljivosti spletišča, so za N1 potrdili tudi na agenciji za okolje.

“Število zahtevkov po dostopu do naših spletnih strani je namreč ob tem dogodku preseglo 2.000 na sekundo, s čimer je bila presežena zmogljivost infrastrukture Arso. Že v času dogodka smo poskušali omogočiti nemoten dostop do naših vsebin, a nam je to le deloma uspelo. Ker danes in v prihodnjih dneh pričakujemo nadaljevanje izrednih vremenskih dogodkov, se trudimo z nadaljnjo optimizacijo spletišča s ciljem, da bo ves čas dostopno,” so za N1 odgovorili z Arsa.

Dodali so še, da k reševanju težave pristopajo tudi sistemsko, in sicer s celovito prenovo spletišča ter nadgradnjo kritične infrastrukture.

Ob tem velja sicer dodati, da agencija za okolje ob izrednih vremenskih dogodkih javnost redno obvešča tudi preko kanalov na družbenih omrežjih Twitter in Facebook. Ob torkovih neurjih so si na Twitterju prislužili pohvalo enega od uporabnikov, ki je zapisal, da si ekipa ali človek, ki skrbi za obveščanje na omenjenem družbenem omrežju, zasluži posebno pohvalo. “Sproti, jasno, razumljivo,” je dodal. Z Arsa so mu odpisali, da se zahvaljujejo za pohvalo in da jim takšni komentarji pomenijo veliko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje