Ne nasedajte: če je nekaj zelo poceni, vas bo verjetno drago stalo

Slovenija 18. Dec 202316:23 1 komentar
Spletno nakupovaje
Spletno nakupovanje. (Foto: PROFIMEDIA)

V predprazničnem obdobju, ko se povečuje število nakupov, opravljenih prek spleta, je pomembno nameniti večjo pozornost tudi preverjanju avtentičnosti spletnih strani. Če je izdelek zelo poceni, gre verjetno za ponaredek, svarijo na policiji. In kaj storiti, če vas oškodujejo? Nujno je zbrati vso razpoložljivo dokumentacijo, kot so podatki o transakcijah, elektronska pošta in mobilna številka, ter se čimprej obrniti na policijo in banko.

Na policiji prejemajo vedno več prijav o lažnih spletnih trgovinah, ki ponujajo različne izdelke znanih znamk po občutno nižjih cenah, ki jih kupci v nadaljevanju bodisi ne prejmejo bodisi je kakovost prejetega izdelka bistveno nižja od pričakovane. Spletni goljufi potrošnike zavajajo tudi tako, da v imenu spletne trgovine uporabljajo ime Slovenija in tako pridobijo njihovo zaupanje.

“V slovenski policiji primere kaznivih dejanj s področja gospodarske in druge kriminalitete, kot so goljufije ter neupravičene uporabe tuje oznake ali modela, v povezavi z nakupom oz. prodajo ponaredkov in namerne uporabe piratske spletne vsebine dosledno spremljamo in v primeru zaznanih nepravilnosti izvajamo vse potrebne ukrepe z namenom odkrivanja, preiskovanja in preprečevanja izvrševanja kaznivih dejanj,” so navedli.

Policija po njihovih navedbah sicer redko prejme prijave s področja kršitev intelektualne lastnine oz. o nepravilnostih, povezanih s prodajo ponarejenih izdelkov. Lani je obravnavala 13 tovrstnih kaznivih dejanj, letos do decembra pa osem. Prijav goljufij na spletu, ko artikel ni bil dostavljen, je bilo lani okoli 330, letos do decembra pa že 420, so opozorili.

Storilci ponarejajo skoraj vse vrste blaga. Med njimi so izdelki modne industrije in tekstila, vse bolj pogosto pa so med njimi tudi baterije, polnilci, kozmetični izdelki, igrače, izdelki za osebno nego, elektronski in gospodinjski pripomočki, hrana, pesticidi in zdravila. Pri tem so opozorili na neustreznost izdelkov, ki lahko ogrozijo zdravje in življenje potrošnikov.

Ob morebitnem oškodovanju svetujejo, naj oškodovanci zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo, to je elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke in številke IP ter se za prijavo čimprej obrnejo na najbližjo policijsko enoto ter svojo banko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje