Nemec po prerekanju z Borrellom: “Imel je slab dan, jaz pa še slabšega”

Slovenija 16. Mar 202314:04 9 komentarjev
Matjaž Nemec
Posnetek zaslona / Plenarno zasedanje EP

Na torkovem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta o čezatlantskih povezavah je nastal manjši kratki stik med slovenskim evropskim poslancem Matjažem Nemcem in visokim predstavnikom EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepom Borrellom. Nemec je za N1 pojasnil ozadje nenavadnega dogajanja.

V sredo je bil evropski poslanec Matjaž Nemec (SD/S&D) v Evropskem parlamentu s prepričljivo večino potrjen za vodjo delegacije EP za odnose z državami Magreba – Alžirijo, Libijo, Marokom, Tunizijo in Mavretanijo. Bolj kot zasedba te funkcije pa je v medijih odmevalo dogajanje na torkovem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta o čezatlantskih povezavah, ko je prišlo do manjšega kratkega stika med Nemcem in visokim predstavnikom EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepom Borrellom. Ta sicer prihaja iz iste politične skupine kot Nemec.

Zataknilo se je pri vprašanju, ki ga je Nemec postavil Borrellu, šlo pa je za približevanje Bosne in Hercegovine (BiH) Evropski uniji.

V njem je Nemec opisal napredek te države, ob čemer je pohvalil pretekla prizadevanja Borrella pri približevanju BiH Evropski uniji. Od Borrella je naposled želel izvedeti, kakšna je pot Bosne in Hercegovine v njegovih očeh ter kaj bo njegova služba še naredila, da bo še pospešila njen napredek na poti v EU.

Borrell je najprej želel, da Nemec ponovi vprašanje, nato pa mu je dejal. “Dragi kolega, to nima nobene povezave. Danes pravzaprav razpravljamo o čezatlantskih odnosih. Ali pa sem morda v napačni dvorani? Lahko povem kaj o Bosni, toda to je druga tema.”

Sledil je presenečen odziv Nemca, pri čemer je bilo mogoče z njegovih ustnic razbrati tudi nekaj sočnih besed v angleščini.

Ravno to je na slovenskih družbenih omrežjih povzročilo burne razprave. Nemca so zlasti podporniki in tudi nekateri vidni člani strank slovenske opozicije zbadali, da je sam prišel v napačno dvorano oziroma da ni vedel, o čem na zasedanju v Strasbourgu sploh razpravljajo.

“Bi pričakoval, da bi vas bolj zanimal Magreb”

Kot je pojasnil za N1, so se z Borrellom o teh vprašanjih dogovorili že pred zasedanjem. “S posnetkov celotnega zasedanja je razvidno, da je imel Borrell izmenjavo besed z vsaj petimi poslanci,” je pojasnil in dodal, da je bila najavljena razprava o Črni gori, Bosni in Hercegovini ter mnogih državah Zahodnega Balkana v povezavi s sodelovanjem z ZDA.

Ob tem je Nemec poudaril, da se mu vseeno zdi, da bi bilo primernejše dati prednost temu, da je postal prvi Slovenec, ki pokriva tako pomembno delegacijo, kot je ta za odnose z Magrebom.

“Včeraj sem postal prvi Slovenec, imenovan na to funkcijo, danes pa me sprašujete o Borrellu namesto o tem. “Odkar smo v EU, še ni bilo tako pomembne stvari, ampak o tem nihče ne piše. V tujih medijih obstaja interes za to temo in veliko je prošenj za intervjuje, Slovencev pa tega ne zanima,” je dejal.

Je res zaklel v angleščini?

Kdor dela, dela tudi napake, je dejal Nemec: “Bili smo dogovorjeni. V Sloveniji pa to zlorabijo in me želijo prikazati kot nekoga, ki sploh ne ve, kje in kaj govori. To je v naši naravi, takšni smo. S tem je treba živeti.”

Še enkrat je poudaril, da Borrell o tej točki dnevnega reda ni razpravljal in se prepiral samo z njim, ampak še z vsaj petimi poslanci, saj so bili z njim vnaprej dogovorjeni. Priznal pa je, da je bila njegova napaka le v tem, da pri vprašanju ni izrecno poudaril sodelovanja z ZDA. “Borrell je imel slab dan, jaz pa še slabšega. In preostalih pet poslancev je imelo očitno ravno tako slab dan.”

Povedal je še, da sta odmevala tudi Borrellovo vedenje in odziv, ki sta presenetila tudi njega. Na vprašanje, ali je res zaklel v angleščini, pa ni neposredno odgovoril: “Kar zadeva moje izražanje, ne znam odgovoriti, se pa opravičujem. Sem le človek, ki mu je mar,” je dejal.

Ob koncu je pojasnil, da so skozi zasedanje vendarle dobili odgovore. “Dejstvo je, da je ta format vprašanj nekaj novega. Tak način uporabljamo šele nekaj mesecev, in očitno ne mi ne komisarji še nismo vešči tega. Potem se zgodijo takšni pripetljaji in jih tako ‘zlorabijo’.”

Delegacija za odnose z državami Magreba – Alžirijo, Libijo, Marokom, Tunizijo in Mavretanijo – je bila v Parlamentu vzpostavljena leta 1979, njeni člani in članice pa se srečujejo s predstavniki iz vrst politike, civilne družbe in nevladnih organizacij, s ciljem krepiti sodelovanje med EU in regijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje