Nevihtni sistem v 12 urah prepotoval skoraj 1.000 kilometrov

Slovenija 13. Jul 202309:46 0 komentarjev
Nevihta
Uroš Smej/Neurje.si

Nevihta, ki je zgodaj zjutraj prečkala Slovenijo in povzročila številne težave, je pripotovala vse od jugovzhoda Francije. Tako je nevihtni sistem v 12 urah prepotoval skoraj 1.000 kilometrov.

Zgodaj zjutraj so se nad državo razbesnela neurja, ki so povzročila veliko uničenje v Pomurju, v delu Štajerske, na Koroškem in na Gorenjskem.

Neurje se je začelo na jugovzhodu Francije, prepotovalo celo severno Italijo in severno polovico Slovenije, zdaj pa je nad vzhodom Madžarske. V 12 urah je velik nevihtni sistem prepotoval skoraj 1.000 kilometrov, kar pomeni, da se je nevihta premikala s povprečno hitrostjo 80 kilometrov na uro, je za N1 povedal Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso).

Na vsej tej poti so nevihto spremljali močni sunki vetra. Najmočnejša sunka po nižinah sta bila izmerjena na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana in v Murski Soboti na postaji Rakičan, kar 103 kilometrov na uro.

Danes popoldan pričakujemo še eno povečano nevihtno aktivnost, zato za vso državo do večernih ur še vedno velja oranžno opozorilo. Znova so možni močnejši sunki vetra, pojavljali pa se bodo tudi nalivi in toča. Nato se bo vse skupaj umirilo, pred nami pa so trije mirni dnevi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!