Nevladne organizacije pred volitvami z zahtevami za enake pravice obeh spolov

Slovenija 15. Feb 202213:06 > 13:07 1 komentar
Ženska
PROFIMEDIA | Slika je simbolična

Organizacije in posameznice, ki si prizadevajo za enake pravice in možnosti obeh spolov, so izoblikovale predvolilne zahteve in jih poslale strankam in gibanjem, ki bodo sodelovali na spomladanskih volitvah v DZ. Enake pravice in možnosti spolov so temelj in ne nadgradnja demokracije, so poudarile.

Na področju izobraževanja o enakih pravicah in možnostih obeh spolov zahtevajo denimo vključitev izobraževanja o spolnih stereotipih, spolni vzgoji, nenasilnem reševanju sporov in pravici do osebne integritete v učne načrte na vseh ravneh, so sporočili iz Ženskega lobija Slovenije. Nadalje se zavzemajo za upoštevanje in vključevanje vseh osebnih okoliščin, ki dodatno vplivajo na možnosti in priložnosti spolov. To so denimo narodnost, starost in spolna usmerjenost. Pričakujejo tudi usposabljanje vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, tako da s svojim delom ne bodo utrjevali obstoječih stereotipnih prepričanj in diskriminacije.

V povezavi z delom in trgom dela so med njihovimi zahtevami zagotovitev dostojne minimalne plače, ki preprečuje revščino zaposlenih in samozaposlenih. Minimalna plača naj se dogovori in redno vrednoti v socialnem dialogu. Prav tako pričakujejo ureditev dostojnih delovnih pogojev in plač v vseh podplačanih poklicih in poklicih, kjer prevladujejo ženske. Nadalje naj se uvede pravica zaposlenih in samozaposlenih do plačane odsotnosti z dela zaradi oskrbe odraslih z zmanjšanimi sposobnostmi za skrb zase. Zagotovi pa naj se tudi vključujoče in pravično okrevanje po epidemiji covida-19 za vse, pri čemer naj se upoštevajo vse osebne okoliščine, ki nesorazmerno omejujejo možnosti in priložnosti.

Za večjo reprezentativnost žensk na volitvah

Nadalje zahtevajo vzpostavitev pravnega okvira za enakopravno in varno ureditev novih oblik zaposlitev, odpravo revščine v starosti in pokojninske vrzeli po spolu ter uvedbo minimalnega dohodka za starejše. V sklopu za družbo brez nasilja nad ženskami in otroki zahtevajo dosledno izvajanje konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima, t. i. istanbulske konvencije. Kadri v šolstvu in pravosodju, vključno s sodniki in tožilci, pa se morajo nenehno izobraževati za ustrezno obravnavo vseh oblik nasilja, zahtevajo.

Na področju zdravja se med drugim zavzemajo za to, da bi bilo do presejalnih testov upravičenih več starostnih skupin in da bi bili zagotovljeni redni preventivni pregledi in dostopnost specialistov ginekologije in porodništva na primarni ravni. V petem vsebinskem sklopu, ki se navezuje na sistem parlamentarnih volitev, pa zahtevajo, naj parlamentarne stranke na svojih listah za spomladanske volitve v DZ polovico svojih izvoljivih okrajev namenijo kandidatkam, medtem ko naj nove stranke zagotovijo, da bodo imele 50-odstotni delež kandidatk.

Zahteve so poleg Ženskega lobija Slovenije med drugim podpisali Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja, Društvo za nenasilno komunikacijo, združenje za dostojno starost Srebrna nit in Beli obroč Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje