Nevladniki poslancem: za pitno vodo v Anhovem naj se zagotovi proračunski denar

Slovenija 08. Nov 202113:43 > 14:56 1 komentar
NE UPORABLJAJ ZA FRIŠNE NOVICE, ZASTARELA SLIKA(Salonit Anhovo)
Alen Milavec/BOBO

V Gibanju za pitno vodo so zagnali kampanjo za zagotovitev pitne vode v Anhovem. V podporo temu predlogu so danes zagnali spletno peticijo, poslance pa pozvali, naj podprejo dopolnilo, s katerim bi v proračunih za leti 2022 in 2023 zagotovili denar za gradnjo neodvisnega vira pitne vode s povezavo na vodovodni sistem Mrzlek.

Nevladniki, povezani v iniciativo Gibanje za pitno vodo, so danes ponovno pozvali k zagotovitvi pitne vode v Anhovem, kjer trenutno do nje nima dostopa 1.100 ljudi. Voda v njihove domove namreč priteka iz vodnega vira, ki je v lasti Salonita Anhovo – to pa je po besedah Manuele Korečič iz civilne iniciative Danes “hud problem, ker to podjetje za proizvodnjo cementa vodo črpa iz kemično onesnažene vode iz reke Soče, azbestni vodovod pa je razpeljan čez industrijsko območje.”

Kot so še opozorili nevladniki, primarni cilj omenjenega podjetja ni zagotavljanje kakovostne pitne vode. To po njihovo potrjuje nedavni primer, ko je po poldrugem letu “podjetje Salonit Anhovo popravilo edino še delujočo in ključno črpalko za vodooskrbo šele po hudem onesnaženju ter dodatnem velikem javnem, medijskem pritisku ter uradnem dopisu NIJZ.”

In rešitev?

Nevladniki rešitev problema pitne vode v Anhovem vidijo v neodvisnem viru pitne vode, ki bi bil povezan na vodovodni sistem Mrzlek. “Stroški gradnje vodovoda so ocenjeni na 1.200.000 evrov in so izvedljivi v obdobju dveh let,” je povedal Miha Stegel iz Civilne iniciative Danes in dodal, da bi morala država za to nameniti proračunski denar.

O proračunih za leto 2022 in 2013 bo DZ odločal predvidoma na seji, ki se bo začela 15. novembra, konec tega tedna pa bo predlog obeh proračunov obravnaval matični odbor DZ za finance. V luči tega nevladniki poslance pozivajo, naj podprejo dopolnilo, ki predvideva denar za rešitev problema pitne vode v Anhovem.

Salonit Anhovo
Alen Milavec/BOBO

Povabilo na kozarec prekuhane vode iz Anhovega

Nevladniki so danes prav tako začeli zbiranje podpisov spletne peticije v podporo predlogu. V Inštitutu 8. marec, Civilni iniciativi Danes, društvu Eko Anhovo in dolina Soče ter Smetumetu si želijo zbrati 20.000 podpisov. Kot je povedala Mojca Lukan (Inštitut 8. marec), se amandma, s katerim bi ljudem v Anhovem omogočili pitno vodo, “lahko v državni zbor vlaga že to sredo. O njem pa se glasuje en teden kasneje, torej prihodnjo sredo. Časa je zelo malo, stvar pa je pomembna.”

“To je iskrena prošnja poslancem, da podprejo dopolnilo, ki bi zagotovilo sredstva za gradnjo neodvisnega vira pitne in čiste vode v Anhovem. To bo pomenilo, da ljudje ne bodo več zbolevali in umirali in da jih ne bo več strah za prihodnost otrok,” je v današnji izjavi v Ljubljani povedala Nika Kovač z Inštituta 8. marec.

Pobudniki načrtujejo več akcij za zagotovitev pitne vode v Anhovem. Po napovedih Kovač bodo tiste poslance, ki dopolnila k proračunoma ne bodo podrli, povabili, da popijejo sicer prekuhano vodo iz Anhovega. “Zanima nas, kdo bo tako pogumen, da bo to spil,” je dejala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje