Še en buren prehod fronte, ponekod že težave

Slovenija 04. Nov 202312:32 > 05. Nov 2023 06:14 3 komentarji
nevihte
Alen Milavec/BOBO

Vremensko razgibanega tedna, ko so padavine in narasle reke težave povzročale predvsem v četrtek in petek, še ni konec. V skladu z napovedmi Arsa je Slovenijo zajela že tretja izrazita fronta v enem tednu, iz nekaterih delov države že poročajo o težavah.

Zaključek delovnega tedna je bil vremensko zelo pester. Po državi so zaradi obilnih padavin naraščale reke, v Kranju je grozila ekološka katastrofa, v višjih legah so dobili novo pošiljko snega, na Obali pa je poplavljalo morje. Agencija za okolje in prostor (Arso) opozarja, da padavin za ta teden še ni konec.

Nad večjim delom Evrope še naprej vztraja obsežno ciklonsko območje, hladna vremenska fronta pa se je že pomaknila nad Alpe in bo v naslednjih urah prešla tudi Slovenijo. Tudi ta ogromen ciklon, ki vpliva na vreme pri nas, je že dobil ime – Domingos.

Dež je zvečer najprej zajel zahodno in osrednjo Slovenijo. Kot je na omrežju X zapisal meteorolog agencije za okolje Blaž Šter, gre za “še zadnje poslabšanje v res dolgi seriji”.

Težave zlasti na Gorenjskem

Kot napovedujejo meteorologi Arsa, bo glavnina padavin padla ob samem prehodu vremenske fronte, ki naj bi naše kraje zapustila do današnjega dopoldneva. Pojavljale se bodo tudi nevihte in nalivi. Največ padavin bo padlo v južnem predgorju Julijcev, predvidoma od 50 do 100 milimetrov.

Velika količina padavin bo padla tudi na širšem območju Snežnika ter Kvarnerja in Gorskega kotarja. V severni in osrednji Sloveniji bo padlo povečini med 30 in 60 milimetrov, manj pa v vzhodni Sloveniji – večinoma od 10 do 30 milimetrov, dodaja Arso. V nedeljo dopoldne bodo padavine oslabele.

Zvečer se je okrepil tudi veter po nižinah. Najmočnejši je na Primorskem, kjer lahko sunki južnega vetra presežejo hitrost 70 kilometrov na uro. Vetrovno pa bo po vsej državi tudi danes.

Po poročanju uprave za zaščito in reševanje je že nastalo nekaj težav – o intervencijah zaradi poplav meteorne vode in drugih težavah zaradi neurja tako za zdaj poročajo iz občin Bled, Kranj, Radovljica, Kamnik, Litija, Brežice in Šmartno ob Paki.

Malo po peti uri zjutraj pa se je sprožil zemeljski plaz v naselju Jazne v občini Cerkno, so sporočili iz štaba civilne zaščite za Severno Primorsko. Plazina v dolžini 10 do 15 metrov naj bi ogrožala stanovanjsko hišo.

Slovenske železnice pa so sporočile, da zaradi narasle vode v Bohinjskem predoru avtovlaki ne vozijo na relaciji Bohinjska Bistrica – Podbrdo in obratno.

Do 8. ure zjutraj bo morje poplavljalo nižje dele obale v višini okoli 40 centimetrov. Sirene so se tako ponoči že oglasile v Piranu in Izoli. Na obali so imeli sicer v zadnjih dneh ogromno težav z naraslim morjem in visokimi valovi. V Piranu je močan veter v petek povzročil velike valove, ki so uničili precej lokalov v prvi vrsti ob morju, razdejalo je skalnat valobran in skale nametalo na cesto.

Zaradi velike količine padavin, ki so v preteklih dnevih padle na območju občine Kranjska Gora, je voda v presihajočem jezeru Ledine dosegla kritične meje ter ponekod poplavila stanovanjske objekte in regionalno cesto Rateče – Planica, so sporočili iz štaba civilne zaščite Občine Kranjska Gora. V namene preventive je poveljnik štaba izdal odredbo o izkopu kanala za odvod vode iz jezera Ledine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje