Notranja ministrica Bobnar s srbskim kolegom predvsem o obvladovanju migracij

Slovenija 30. Nov 202215:18 0 komentarjev
MNZ
N1

Notranja ministrica Tatjana Bobnar se je s srbskim kolegom Bratislavom Gašićem v Ljubljani pogovarjala predvsem o obvladovanju migracij. Osredotočila sta se na vizumske režime v Srbiji in drugih državah Zahodnega Balkana, saj v Slovenijo in druge članice Evropske unije prihajajo prebežniki, ki doslej niso bili del migracijskih tokov.

Kot so še sporočili z notranjega ministrstva, sta ministra govorila tudi o operativnem sodelovanju na terenu. Ministrica Tatjana Bobnar je srbskemu kolegu Bratislavu Gašiću predstavila sklepe nedavne konference šefov policij držav procesa Brdo v Portorožu, na kateri so se dogovorili za tesnejše sodelovanje in izmenjavo informacij zlasti z namenom preprečevanja tihotapljenja in trgovine z ljudmi.

S srbskim kolegom sta se strinjala, da je tesno operativno sodelovanje izjemnega pomena. Ministrica pa ga je povabila na ministrsko konferenco procesa Brdo, ki bo v začetku prihodnjega leta v Sloveniji. Strinjala sta se tudi, da vračanje v države izvora prebežnikov, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite, ni dovolj učinkovito.

“Veliko pričakujemo tudi od Frontexa, zlasti na meji Severne Makedonije z Grčijo in tudi z Bolgarijo,” je dejala ministrica Bobnar in kot bistveno ocenila, da svoje uradnike v regijo čim prej napoti tudi Europol, da bo pomagal pri preprečevanju poslovnih modelov organiziranih kriminalnih združb.

Sogovornika sta potrdila zelo dobro sodelovanje med policijama obeh držav in se zavzela za nadaljnje tesno sodelovanje, tudi na področju usposabljanja. Ob tem je ministrica Bobnar izpostavila aktivnosti slovenske policije na področju boja proti spolnim zlorabam otrok in pozvala srbskega kolega k nadaljnjemu tesnemu sodelovanju in izmenjavi podatkov na tem področju.

Ministra sta se dogovorila tudi za čimprejšnji podpis protokola na področju trgovine z ljudmi, s čimer se bo okrepilo sodelovanje med ministrstvoma in policijama tudi na tem področju. Ministrica se je srbskemu kolegu Gašiću, ki je bil na delovnem obisku, znova zahvalila za pomoč pri gašenju požarov poleti na Krasu. Oba sta zagotovila, da si bosta državi pomagali tudi v prihodnje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!