Notranje ministrstvo odpravlja ustanovitev dveh novih policijskih postaj

Slovenija 04. Jul 202320:12 0 komentarjev
policija
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Zaradi slabih kadrovskih in prostorskih pogojev je policija notranjemu ministrstvu podala pobudo za novelo pravilnika o območjih in sedežih območnih policijskih postaj, s katero odpravlja ustanovitev policijskih postaj Ivančna Gorica in Ljubljana Polje. Osnutek novega pravilnika je ministrstvo že objavilo na e-Upravi, so odgovorili za STA.

Predhodno noveliran pravilnik bi se sicer moral začel uporabljati 1. decembra.

Ministrstvo je pobudi policije za spremembo pravilnika ugodilo in pripravilo predlog osnutka novega pravilnika. Opravljena analiza veljavnega pravilnika pa je pokazala še nekatere druge pomanjkljivosti. Po navedbah ministrstva so vanj vključena območja kopenskih mejnih prehodov, ki so bili po vstopu Hrvaške v schengenski prostor ukinjeni.

Prav tako 27. člen zakona o organiziranosti in delu v policiji določa, da morajo biti območja policijskih postaj usklajena z mejami občin tako, da ena policijska postaja izvaja naloge policije na celotnem območju ene ali več občin, ali pa tako, da na območju ene mestne občine izvaja naloge policije več policijskih postaj. Analiza pravilnika je pokazala, da opredelitve območij policijskih postaj na podlagi naselij niso v skladu s tem členom.

Predlog novega pravilnika odpravlja vse ugotovljene neskladnosti in območja policijskih postaj primarno opredeljuje na podlagi območij občin, na podlagi naselij pa le še tam, kjer to ni možno. Rok za javno razpravo se bo iztekel 30. julija. Predlog bo nato posredovan v medresorsko usklajevanje, so dodali na ministrstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!