Nova24TV ustanovljena tudi z denarjem iz mreže za pranje denarja?

Slovenija 18. Okt 202114:40 > 19:29 6 komentarjev
Nova24 TV
Srdjan Živulovič/BOBO

Portal Necenzurirano je objavil dokumente, ki naj bi razkrivali, da je bila Nova24TV ustanovljena z denarjem, ki je izviral iz kaznivih dejanj organiziranega kriminala, pranja denarja in utaje davkov.

Dokumenti, ki so jih pridobili na portalu Necenzurirano, naj bi razkrivali, da je bila Nova24TV pred šestimi leti ustanovljena tudi s pomočjo denarja, ki po poznejših ugotovitvah kriminalistov izvira iz kaznivih dejanj organiziranega kriminala, pranja denarja in utaje davkov. Pri tej operaciji je po poročanju necenzurirano.si sodeloval Rok Snežič, svetovalec predsednika SDS in premierja Janeza Janše.

Iz dokumentov naj bi bilo razvidno, da je delnice Nova24TV žena Roka Snežiča, Klavdija Snežič, kupila z gotovino, ki jo je prejela s strani podjetnika s Ptuja, Dražena Kuče. Ta je eden izmed osumljencev v mednarodni preiskavi, ki jo v Sloveniji vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Klavdija Snežič naj bi skupaj s Kučo pri notarki v Mariboru overila posojilno pogodbo. V njej po poročanju omenjenega portala piše, da je Kuča tik pred prihodom v pisarno notarke soprogi Snežiča izročil 100.000 evrov v gotovini. Kot pišejo na portalu Necenzurirano, sta notarki zaupala, da bo denar namenjen nakupu delnic nove medijske hiše.

Po obisku notarke, ki je od Kuče in Snežiča zahtevala tudi dokazilo o izvoru denarja, naj bi Klavdija Snežič v poslovalnici Pošte Slovenije podpisala izjavo za vpis novih delnic Nova24TV.

Finančna preiskava in vloga Kuče

Kuča je bil lastnik podjetja Elektro-Ka, ki naj bi poslovalo prek mednarodne mreže za pranje denarja. Kot pišejo na necenzurirano.si, naj bi vpleteni zakonitost visokih nakazil poskušali utemeljiti s plačevanjem storitev elektroinštalacijskih del in montaže, ki naj bi jih na gradbiščih v tujini opravljalo več slovenskih podjetij.

Kot so ugotovili preiskovalci, je šlo v resnici za fiktivne račune in dvojno zaračunavanje že opravljenih storitev. Glavni namen teh nakazil, ki so znašala tudi po več sto tisoč evrov, je bilo neobdavčeno izplačilo denarja iz podjetij, še navajajo.

Na Slovaškem je bilo konec leta 2014 ustanovljeno podjetje Eleka a. s. V obdobju med novembrom 2016 in oktobrom 2017 je slovensko podjetje Elektro-Ka s svojega avstrijskega računa slovaškemu podjetju nakazalo 1,35 milijona evrov. Nekaj denarja je podjetje zadržalo, večino pa še v istem dnevu nakazalo Dijani Đuđić in drugim državljankam BiH.

Nakazila med bančnimi računi podjetja Elektro-Ka, ki so registrirani v Avstriji, in omenjeno slovaško družbo, je jeseni 2017 zaznal tudi slovenski urad za preprečevanje pranja denarja, kasneje pa tudi finančna uprava (Furs). Slednja je finančno preiskavo zaključila novembra 2019, nekaj tednov pred tem pa je Kuča oddal samoprijavo in poravnal skoraj 180.000 evrov davčnih obveznosti, še piše Necenzurirano.

Na Twitterju se je oglasil tudi televizijski voditelj Nove24 Boris Tomašič. Zapisal je, da so navedbe v članku portala Necenzurirano “laži” in da je bil medijski portal “ustanovljen legalno in transparentno.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje