Kajenje letno vzame za en Dravograd življenj. Prihajajo nove omejitve za kadilce

Slovenija 22. Mar 202316:01 7 komentarjev
kajenje otrok
PROFIMEDIA

Že nekaj časa so v javni razpravi spremembe tobačnega zakona. Cilj je jasen: zmanjšati število kadilcev in do leta 2040 postati družba brez tobaka, saj letno pri nas zaradi kajenja umre za en Dravograd ljudi. Umre jih devet na dan, 60 na teden in 3.100 letno. A kako daleč bo šla z država z omejitvami za kadilce in tobačni industrijo? Za zdaj kaže, da bo eden od pomembnejših ukrepov prepoved arom tudi za elektronske cigarete, saj naj bi prav te pomembno privlačile vse mlajše kadilce, celo otroke. In kaj bo še prinesel novi tobačni zakon?

Približno petina odraslih Slovencev kadi. Število kadilcev se zmanjšuje, tudi med mladimi. Vendar se tobačna industrija tem trendom prilagaja in na trg pošilja nove izdelke. Tudi ti so zdravju škodljivi, a kakšne posledice bodo povzročili, dolgoročno pravzaprav še ne vemo.

Danes zaradi bolezni, ki jih pripisujemo kajenju, dnevno umre devet ljudi. Čeprav se najpogosteje izpostavlja pljučni rak, je s kajenjem povezanih kar 16 vrst raka, je izpostavila Sonja Tomšič z Onkološkega inštituta Ljubljana. Med njimi so rak ustne votline, žrela, prostate in materničnega vratu. Okoli 15 odstotkov na novo odkritih rakov je mogoče povezati s kajenjem. To povzroča tudi ustne bolezni, med drugim vpliva na centralni živčni in kardiovaskularni sistem.

Čeprav se število kadilcev zmanjšuje, tobačna industrija do mladih pristopa na vedno nove načine. Da so dokazali povezavo med pljučnim rakom in kajenjem, je trajalo 20 let, še vrsto let za tem pa je tobačna industrija podatke prekrivala, je povedala specialistka interne medicine, pnevmologije ter alergologije in klinične imunologije Mihaela Zidarn ter dodala, da upa, da se zgodba ne bo ponovila z elektronskimi cigaretami.

kajenje elektronskih cigaret
Srdjan Zivulovic/BOBO

Arome otrokom olajšujejo začetek kajenja

Proizvajalci si prizadevajo za čimprejšnjo zasvojenost mladih, je izpostavil predstojnik območne enote Ljubljana Nacionalnega inštituta za javno zdravje Tomaž Čakš. Mlajši so otroci, ki začnejo uporabo nikotinskih izdelkov, večja je zasvojenost in težje je nehati.

Elektronske cigarete so mladim privlačne zaradi arom, ki tudi prekrijejo grenek okus. Pričakovati pa je mogoče, da bodo v prihodnosti uporabljali tudi druge nikotinske izdelke. “Otroški možgani se med adolescenco še razvijajo. Nikotin in druge droge povzročajo motnje v razvoju možganov. Zato imajo lahko ti, ki so kadili v mladosti, kasneje večje duševne težave in so dovzetnejši za druge droge,” je poudaril Čakš.

otroci kadijo
PROFIMEDIA

Podatki kažejo, da se uporaba elektronskih cigaret med otroki povečuje, je povedala Manca Kozlovič iz mladinske zveze Brez izgovora. Zaznavajo pa, da otrokom te produkte predstavljajo spletni vplivneži. Zato bi si želeli, da bi zakon ostreje omejil oglaševanje na spletu. Ravnatelj OŠ Prežihovega Voranca Marjan Gorup pa je izpostavil, da se nekateri starši ne zavedajo škodljivosti kajenja in opozoril o škodljivosti elektronskih cigaret ne jemljejo resno.

Elektronske cigarete niso pomoč pri opuščanju kajenja, ampak vzdržujejo zasvojenost z nikotinom, je opozoril Čakš. “Če bi se nekdo želel odvaditi uporabe nikotina in bi začel uporabljati elektronske cigarete, je to slabo.”

Tobačni izdelki so v Sloveniji lahko dostopni. Prodajajo se na okoli 6.000 prodajnih mestih, kar pomeni, da imamo eno prodajno mesto na 304 prebivalce, starejše od 15 let.

Z novelo želijo prepovedati arome in omejiti kadilnice

Z novelo zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov želijo na ministrstvu za zdravje prepovedati arome, značilne za ogrevane tobačne izdelke. Opozarjajo namreč, da so, čeprav so arome lahko popolnoma zdrave v prehrani, za vdihavanje nevarne. Takšna omejitev že zdaj velja za cigarete in tobak za zvijanje.

Zaradi arom sadja, začimb, zelišč in alkohola, med njimi izstopata zlasti mentol in vanilja, so namreč ljudje bolj pripravljeni preizkusiti elektronske cigarete. Zaradi arom številni elektronske cigarete dojemajo kot manj škodljive ali celo neškodljive.

kajenje tobaka
PROFIMEDIA

Novela tobačnega zakona spreminja tudi način odobritve novih tobačnih in nikotinskih izdelkov. Pred začetkom prodaje bodo morali o tem obvestiti NLZOH in predložiti podatke o sestavinah. Elektronskim cigaretam ne bo dovoljeno več dodajati vitaminov, kofeina in tavrina. Elektronske cigarete in polnila z nikotinom in brez njega bodo izenačeni.

Zaradi zaščite prebivalcev novela prepoveduje kadilnice v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. V inšpekcijskih nadzorih namreč ugotavljajo številne kršitve predpisov o kadilnicah. Novela bi prinesla tudi prepoved prodaje tobaka in tobačnih izdelkov po internetu. Za posameznike, ki prodajajo te izdelke, pa bi uvedli globe.

kajenje v kadilnici
Žiga Živulović jr./BOBO

V javni razpravi tudi strožji predlogi. Jih bodo upoštevali?

Predlog je do 30. marca v javni razpravi. Za zdaj je ministrstvo za zdravje prejelo 70 odzivov, 52 jih novelo podpira. Številne organizacije pa predlagajo celo strožje ukrepe. Med njimi je tudi predlog strožjega omejevanja kajenja v zaprtih in delno zaprtih prostorih ter na javnih mestih.

“Po zaključku javne razprave bomo predloge preučili skupaj s strokovnjaki in se o njih odločili,” je povedala vodja Sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti na ministrstvu za zdravje Vesna Marinko. Na ministrstvu pričakujejo, da bo zakon na medresorsko usklajevanje pripravljen aprila. Marinko je prepričana, da bo zakon, ki je usmerjen v izboljšanje zdravja in vzdržnosti zdravstvenega sistema, zagotovo prejel podporo tudi v državnem zboru.

cigaretne škatlice
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Tobačni izdelki v Sloveniji med najugodnejšimi. Je na vidiku podražitev?

Eden najpomembnejših ukrepov, s katerimi je mogoče omejiti kajenje in uporabo tobačnih izdelkov, je dvig trošarin, je poudarila Vesna Marinko. Že sedaj so tobačni izdelki v Sloveniji glede na kupno moč prebivalcev med ugodnejšimi.

Kajenje bi bilo tako mogoče omejiti tudi z dvigom trošarin na tobačne izdelke. Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, je to v pristojnosti ministrstva za finance, o dvigu trošarin pa trenutno še razpravljajo. Ali se bodo trošarine dvignile, kdaj je mogoče pričakovati dvig in za koliko se bodo podražili tobačni izdelki, smo povprašali tudi ministrstvo za finance. Odgovore bomo objavili, ko jih bomo prejeli.

Kje poiskati pomoč pri opuščanju kajenja?

Kadilci, ki želijo opustiti kajenje, se lahko obrnejo na telefonsko številko za opuščanje kajenja 080 27 77. “Klic je anonimen, svetovalci pa so za to ustrezno izobraženi,” je poudaril Čakš. Pomoč pri opuščanju kajenja lahko kadilci poiščejo tudi v centrih za krepitev zdravja v zdravstvenih domovih. “Pomoč nudijo na individualnih in skupinskih delavnicah. Na voljo pa je tudi pomoč z zdravili oziroma nikotinskimi nadomestki, ki so preizkušena in akreditirana za ta namen.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje