Odločitev o stavki operaterjev številke 112 bo padla po preučitvi protipredlogov

Slovenija 16. Feb 202418:07 0 komentarjev
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Vlada je pripravila in operaterjem številke 112 posredovala svoje predloge. Po preučitvi teh bo znano, ali bodo operaterji v ponedeljek stavkali ali ne. Če stavka bo, bo trajala do izpolnitve stavkovnih zahtev, je dejal predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah. Meni sicer, da bo vlada "vendarle razumna in bo pristopila k možnosti pomiritve". Ob tem je poudaril, da številka 112 "v noben primeru ne bo nema"

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved verjame, da je še vedno možno, da za ponedeljek napovedane stavke operaterjev številke 112 ne bo. Dopoldne so se sestali na pogajanjih in se dogovorili, da bo vladna stran sindikalni poslali protipredloge, na podlagi katerega se bo stavkovni odbor odločil, ali stavka v ponedeljek bo ali ne.

Medved je v izjavi po današnjih pogajanjih dejal, da pripravljajo nekaj protipredlogov in jih bodo danes poslali sindikalni strani v upanju, da so marsikaj iz stavkovnih zahtev rešili oz. napovedali, kako jih bodo rešili. Nekatere zadeve pa ostajajo še odprte, saj so takšne, da jih ni možno hipno rešiti in za nekatere bo morda treba poseči v zakonodajo.

Ob tem je poudaril, da bi ta vprašanja reševali tudi, če stavka ne bi bila napovedana, ker vedo, da so pogoji operaterjev težki in se morda v preteklosti določena vprašanja niso reševala. Pogajanja pa se bodo v vsakem primeru – če stavka bo ali ne – nadaljevala prihodnji teden, je napovedal.

Ali stavka bo, bo znano v soboto

Predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah je pojasnil, da se zvečer dobijo s stavkovnim odborom operaterjev na številki 112. Na podlagi vladnih protipredlogov se bodo odločali in v soboto bo znano, ali stavka v ponedeljek bo ali jo bodo morda zamrznili, je dejal.

Če stavka bo, bo trajala do izpolnitve stavkovnih zahtev, je pojasnil Lah, a meni, da bo vlada “vendarle razumna in bo pristopila k možnosti pomiritve”. Ob tem je poudaril, da številka 112 “v noben primeru ne bo nema”, so pa nekatera dela, ki jih operaterji opravljajo, nenujna. Od vodstva uprave za zaščito in reševanje tako pričakujejo, da se bodo opredelili, katera so nujna in katera nenujna dela.

V sindikatu so ob napovedi stavke sicer med drugim pojasnili, da mora operaterjem v začetnem razredu država vsak mesec doplačati razliko do minimalne plače. Nizke plače so privedle do tega, da ni več prijav za razpisana delovna mesta operaterja, obstoječi operaterji pa zaradi kadrovske podhranjenosti, preobremenitve in izgorelosti vse pogosteje iščejo zdravniško pomoč.

Novembra lani pa je Lah za STA pojasnil, da operaterji od vlade zahtevajo zagotovila, da bo njihovo delovno mesto uvrščeno v 30. plačni razred in sistematizirano primerljivo z delovnim mestom dispečer v nujni medicinski pomoči, na primerljivi ravni izobrazbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!