Odločitev ustavnih sodnikov o PC za državno upravo že v četrtek?

Koronavirus 28. Sep 202109:58 > 30. Sep 2021 10:09 5 komentarjev
Ustavno sodišče RS
Denis Sadiković/N1

Ustavno sodišče naj bi že pojutrišnjem odločalo o vladnem odloku, ki zaposlenim v državni upravi nalaga izpolnjevanje pogoja PC. Odločitev bi lahko sodniki sprejeli, še preden bo pogoj uveljavljen.

Ustavno sodišče je na spletni strani objavilo napoved, da bodo ustavni sodniki v četrtek odločali o določbi, da morajo zaposleni v državni upravi izpolnjevati pogoj PC (preboleli in cepljeni). Obravnavali bodo pobudo Policijskega sindikata Slovenije (PSS) za oceno ustavnosti 10. a člen odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolelosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

Sindikat policistov Slovenije (SPS) trdi, da bo na tej seji ustavno sodišče odločalo tudi o predlogu za začasno zadržanje odloka. To je v skladu z napovedjo generalnega sekretarja ustavnega sodišča Sebastiana Nerada, ki je konec prejšnjega za N1 povedal, da bo ustavno sodišče hitro odločalo vsaj o predlogu za začasno zadržanje.

Predsednik PSS Rok Cvetko (na fotografiji spodaj) pojasnjuje, da takšnih informacij nima. Ustavno sodišča v napovedi seje ni navedlo, da bo odločilo o predlogu za začasno zadržanje. “Ne želim prejudicirati, o čem bodo odločali,” pravi Cvetko, “Seveda pa upam, da bo sprejeta odločitev za začasno zadržanje. To bi pomenilo, da škodne posledice na podlagi tega člena odloka ne morejo nastati.”

Rok Cvetko
BOBO

Pogoj PC od petka

Posebno ureditev za zaposlene v državni upravi, ki bo začela veljati v petek, je vlada sprejela 15. septembra, v uradnem listu pa je bila objavljena dan pozneje. Gre za 10. a člen odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolelosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

Če ne bo ustavno sodišče odločilo drugače, bo pogoj PC začel veljati že v petek. Zaposleni v organih državne uprave, ki niso v zadnjih šestih mesecih preboleli covida-19, bodo morali biti cepljeni z vsaj enim odmerkom cepiva.

Absurdne situacije

Natančnih podatkov o številu oseb, ki v petek ne bodo izpolnjevale pogoja PC ni. Tisti podatki, ki so na voljo, pa kažejo, da bi vsaj v nekaterih organih državne uprave lahko ostali brez pomembnega dela zaposlenih in da bi to lahko povzročilo precejšnje težave. To po naših neuradnih informacijah veljati tudi za nekaj policijskih postaj.

Velik problem s pogojem PC je tudi v tem, da bo povzročil nesmiselne situacije. “Za pogodbene sodelavce bo dovolj pogoj PCT, torej se bodo še vedno lahko testirali,” pravi, “Policist, ki ni cepljen, ne bo smel delati, namesto njega pa bo morda prišel necepljeni rezervist. Absurdno je na primer tudi, da mora čistilka, ki je zaposlena v državni upravi, izpolnjevati pogoj PC, čistilka zunanjega podjetja pa ne, čeprav čisti enake ali celo bolj tvegane prostore.”

Vlada: Skrbimo za zdravje

Cvetko je pojasnil, da so ustavnemu sodišču predlagali, naj najprej presodi o 10 a. členu, nato pa še o celotnem odloku, ki vsebuje pogoj PC za državno upravo. Pobudo za presojo odloka so vložili tudi številni drugi sindikati in posamezniki.

V sindikatih, ki zastopajo zaposlene v državni upravi, so po sprejetju odloka opozarjali, da bo zaradi pogoja PC s prepovedjo opravljanja dela ogrožena eksistenca zaposlenih in njihovih družin.

V SPS so ob tem opozorili, “da se trend samovoljnega uresničevanja določenih odločitev delodajalca izredno stopnjuje in da lahko v prihodnjih dneh in tednih lahko pričakujemo vedno bolj intenziven pritisk na zaposlene”.

Vlada je ustavnemu sodišču predlagala, da pobudo za oceno ustavnosti zavrne. Zapisala je, da “so škodljive posledice za življenje, zdravje in zdravo in varno delovno okolje, ki bi jih povzročilo neizvrševanje izpodbijane ureditve pogoja cepljenosti ali prebolelosti v državni upravi, bistveno večje od pavšalno zatrjevanih škodljivih posledic za zaposlene v državni upravi”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje