Mahnič: NSi je bolj kot opozicijska koalicijska stranka, na njo ne računamo

Slovenija 14. Dec 202214:24 9 komentarjev

Poslanci Državnega zbora so se na seji seznanili z odstopom notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki je ob tem tudi pojasnila svoje razloge za odhod s položaja. V odgovorih na poslanska vprašanja je o tej temi spregovoril tudi premier Robert Golob, ki pa dela poslancev s svojimi odgovori ni prepričal. Golob je pojasnjeval tudi povezave z nekdanjim varnostnikom pokojnega predsednika Drnovška Milošem Njegoslavom Milovićem.

Na današnji redni seji so se poslanci Državnega zbora seznanili z odstopom Tatjane Bobnar s položaja ministrice za notranje zadeve, ki jim je razloge za odstop tudi pojasnila. V odgovoru na poslansko vprašanje poslanke NSi Vide Čadonič Špelič pa je svoj vidik pojasnil tudi predsednik vlade Robert Golob. Kot je dejal, sta se z nekdanjo notranjo ministrico Bobnar razšla zaradi vprašanja o varovanju predsednika vlade in njegove družine.

Na seji pa je bilo veliko govora tudi o vlogi bivšega policijskega specialca Miloša Njegoslava Milovića, ki je deloval tudi kot varnostnika pokojnega predsednika Janeza Drnovška. Iz poročila v. d direktorja policije Boštjana Lindava, ki ga je poslal premierju, je mogoče razbrati, da je Lindav kot organizatorja (drugačnega) Golobovega varovanja videl prav Milovića. Ta je selitev pisarne iz varnostnih razlogov svetoval tudi ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu, kamere pa so ga na dan aprilskih državnozborskih volitev ujele prav v štabu Gibanja Svoboda.

Premier je na današnji seji v odgovoru poslancu SDS Žanu Mahniču zatrdil, da Milović na vladi ni zaposleni, niti ne skrbi za varovanje predsednika vlade. Mahnič je nad morebitnimi povezavami med Milovićem in premierjem zaskrbljen. “Vidi se, da je Milović tisti, ki je zadolžen ne samo za varnost predsednika vlade, ampak mogoče kar za celotno stranko Gibanje Svoboda,” je dejal poslanec SDS za N1. Kot je dodal, je “vprašanje tudi, na kakšen način Milovića za varnostne nasvete plačujejo”.

Mahniču se zdi skrb vzbujajoče tudi to, da je Milović nepravnomočno obsojen zaradi gospodarskega kriminala. “Glede na to, da premier Golob bere varnostna poročila Sove in drugih obveščevalno-varnostnih služb, me resnično skrbi, ali se tudi o tem posvetuje z Milovićem,” je povedal.

Ob tem je dodal, da ne vidi možnosti, da bi nejasno vlogo nekdanjega Drnovškovega varnostnika preiskala parlamentarna preiskovalna komisija. “Nova Slovenija je bolj kot opozicijska stranka koalicijska stranka, zato ne vidim možnosti, da bi zbrali 30 podpisov, potrebnih za ustanovitev komisije,” je dejal Mahnič. Več v posnetku zgoraj.

Cigler Kralj: Odgovor premierja ni prepričal poslancev

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj pa je po seji DZ za N1 dejal, da Golobovi odgovori in pojasnila glede okoliščin odstopa nekdanje ministrice Bobnar niso prepričali poslancev NSi. “Še posebej je zaskrbljujoča razlika med odgovorom premierja in odzivom policije. Če premierju ne moremo zaupati v osnovnih zadevah, kako mu bomo lahko zaupali glede vodenja države v težkih časih,” je v izjavi za medije dejal Cigler Kralj.

Kot je dodal, v stranki z zanimanjem in grenkobo gledajo četrto reprizo vlade novih obrazov. “Že četrtič imamo priložnost opazovati hiter razpad ekipe. Vidimo, da se ta zopet ukvarja predvsem sama s sabo,” je povedal vodja poslanske skupine NSi. Njegovo celotno izjavo si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje