Janša: Smo na začetku nove slovenske pomladi

Slovenija 19. Apr 202317:01 > 18:30 60 komentarjev
Janez Janša na protestu
Foto: Borut Živulović/BOBO

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je ob robu razprave o interpelaciji vlade pripravilo protestni shod z naslovom 'Za Slovenijo in resnico'. Protestiralo je proti ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve. Zbrane je nagovoril tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je dejal, da je ukinitev muzeja osamosvojitve končno dejanje tistih, ki jim Slovenija ni bila intimna opcija.

Medtem ko v državnem zboru poslanci razpravljajo o interpelaciji vlade Roberta Goloba, so se na Trgu republike zbrali protestniki. Na zborovanju Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki ga vodi član NSi Lojze Peterle, so protestirali proti politiki, ki osamosvojitev degradira v sredstvo političnih delitev, in proti ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve.

“To ponižujoče ravnanje presega srednjeveški pranger,” je v nagovoru dejal Peterle in spomnil, da se je ravno na tem mestu začela proslavitev nove države. “Tu smo stali in vedeli, da gre za biti ali ne biti. Nič nismo sanjali o marmornatih podstavkih, ampak o skupni slovenski prihodnosti,” je dejal. Osamosvojitev je zgodovinsko dejstvo, je rekel Peterle. “Kako nam lahko vladajo ljudje, ki ne vidijo med totalitarno Jugoslavijo in demokratično ter evropsko Slovenijo,” se je vprašal. “Glas za muzej je glas proti vračanju v enoumje.”

“Osamosvojitev je in mora biti tudi od nas mladih, da osamosvojitvene vrednote vzamemo za svoje in cenimo priložnosti, ki nam jih Slovenija ponuja,” pa je dejala Katja Berk Bevc iz NSi. “Verjamem, da ste Slovenijo osvajali tudi za nas, svoje otroke in vnuke.” Ni nam vseeno, kaj se dogaja z našo državo, pa je poudaril Dominik Štrakl iz SDS. “Prepričan sem, da ni nobenega dvoma, da smo se leta 1991 odločili prav,” je rekel in dodal, da se glas Slovencev danes sliši tudi v svetu. Izpostavil je pomanjkljivo znanje osnovnošolcev o osamosvojitvi. “Ne morem mimo tega, da Slovenijo danes vodijo ljudje, ki jim Slovenija nikoli ni bila intimna opcija in nas hočejo vrniti v mračne čase,” je povedal.

Janša: Ukinitev muzeja je končno dejanje tistih, ki jim Slovenija ni bila intimna opcija

Prav ukinitev osamosvojitvenega muzeja je ena izmed osrednjih točk interpelacije, ki jo je zoper vlado vložila največja opozicijska stranka SDS. Zbrane je nagovoril predsednik stranke Janez Janša. “V tem času si je slovenski narod sodbo spisal sam,” se je spomnil osamosvojitve. “V zgodovini Slovenije so čudoviti dogodki in dosežki, tudi veliko trpljenja in gorja. Nobeden od teh dogodkov se ni končal z osamosvojitvijo,” je rekel.

“Osamosvojitev presega vse generacije, ki so živele pred tem na tej zemlji, in upam, da tudi prihodnje, ki jim tega ne bo treba ponavljati. S tem je nastalo nekaj, kar Slovencev ne bi smelo deliti. Osrednji sklop vrednot, ki smo jih zapisali v novo slovensko ustavo.”

Današnje zborovanje ni iz veselja, je rekel, ampak, “ker nekdo po tiho na drog vrača staro zastavo”. “Ukinitev muzeja ni nič drugega,” je rekel in dodal, da ukinitev ni neko začetno dejanje, ampak končno dejanje procesa, ki so ga sprožili tisti, ki jim Slovenija nikoli ni bila intimna opcija. “Slovenski narod je bil enoten, slovenska politika pa je bila razklana,” je rekel in se spomnil takratnih glasovanj o zakonih, ki so omogočili osamosvojitev.

Spomnil je na ravnanje ministrice za kulturo Aste Vrečko, ki je pred dnevi obiskala naselje Čebine. “Ministrica je namerno s tem dejanjem, za katero pravijo, da je bila tam po uradni dolžnosti, do konca razložila svoj motiv za ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve.” “Danes je Slovenija v krizi vrednot, iz katere izhajajo vse druge krize,” je rekel. “Kriza vrednot generira vse ostale krize, ki se čutijo v denarnicah. Ni hujše krize, kot je kriza vrednot. Ko pride do takšne krize, kot jo doživljamo danes, ta kriza stvari izravna. Smo na začetku nove slovenske pomladi.”

protest VSO
Borut Živulović/BOBO

Predsednik SLS Marko Balažic je rekel, da se na vsakem koraku kaže, da države nismo vzeli dovolj resno. “Si lahko mislite, da vam bodo aktivisti lahko hodili po dvoriščih in gledali, kako skrbite za živali,” se je obregnil ob novelo zakona o zaščiti živali. Kmete, obrtnike in delavce je pozval, da skupaj vzdignejo glas. Pesnik Tone Kuntner se je spomnil postopka JBTZ. “Koliko je danes ljudi, ki vedo za domovino? Koliko izvoljenih? Koliko na ulicah in cestah?” je vprašal. Nekdanji direktor muzeja novejše zgodovine Jože Dežman je spomnil, da je Nemčija prepovedala komunistično partijo.

Protesta so se udeležili tudi poslanci NSi

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je vloženo interpelacijo pozdravilo. Podpira pa tudi priporočila NSi za krepitev vrednot slovenske osamosvojitve. Spomnimo, da so v NSi zaradi ukinitve muzeja najprej pripravili interpelacijo proti ministrici Vrečko, a je v SDS niso podprli. Interpelacijo so nato preoblikovali v priporočila vladi, ta pa bo v petek obravnaval državni zbor.

Protestnega shoda so se udeležili tudi nekateri poslanci NSi: predsednik stranke Matej Tonin, Janez Cigler Kralj, Jožef Horvat, Iva Dimic in Janez Žakelj, a so ti stali bolj v ozadju.

protest VSO protest VSO
N1
protest VSO protest VSO
Borut Živulović/BOBO
protest VSO protest VSO
Borut Živulović/BOBO
protest VSO protest VSO
Borut Živulović/BOBO

“Vladna nerazumna in nedialoška ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve uveljavlja odnos do osamosvojitve, ki ni v skladu z njenimi vrednotami in našo družbo dodatno deli. To stanje zahteva ponoven premislek o pomenu slovenske osamosvojitve,” so zapisali v združenju ob napovedi protestnega shoda.

Protestni shod je prenašala RTVS na drugem programu. Prvič se je vodstvo RTVS za prenos protestnega shoda odločilo 1. marca, ko so protestirali upokojenci. Za tem so enako obravnavo zahtevali tudi drugi protestniki, RTVS pa je prenašal tudi podnebni štrajk, feministični protest 8. marca, shod proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki ga je organiziral Aleš Primc … A RTVS shode umešča na različne programe. Medtem ko so protest upokojencev prenašali na prvem programu, so podnebni shod umestili na tretji program, feminističnemu protestu pa so mesto namenili na spletnem MMC TV programu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje