Petkovi protestniki napovedujejo nov vseslovenski protest

Slovenija 29. Okt 202121:19 0 komentarjev
protest
Žiga Živulović Jr./BOBO

Na Trgu republike v Ljubljani so se ob 19. uri zbrali petkovi protestniki, ki so tokrat naslovili problematiko infrastrukture, zelene mobilnosti, javnega potniškega prometa in stanovanj. Za 12. november napovedujejo nov veliki, vseslovenski protest, so sporočili iz Protestne ljudske skupščine.

Nekateri predstavniki vlade so po njihovem mnenju v preteklem tednu s “skrajno sumljivimi pošiljkami poskušali preusmeriti pozornost” z domnevne koruptivnosti in nesposobnosti. “Izjemno vprašljiva ‘grozilna pisma’ (ki po varnostnem protokolu pošte sploh ne bi mogla priti do naslovnikov) ne bodo preprečila ljudem, da utemeljeno kritiziramo delo vlade in izražamo svoja stališča,” so zapisali v sporočilu.

Okoli 20. ure so se zato po ljubljanskih ulicah odpravili do ene od poštnih poslovalnic, kjer so odposlali pisemske pošiljke premierju Janezu Janši in obrambnemu ministru Mateju Toninu. Ob so tem dodali, da vsebina ni “grožnja s smrtjo, ampak odločna, argumentirana zahteva za odstop in takojšnje volitve”.

Njihova dejanja o pošiljkah se navezujejo na dogajanje preteklega tedna, ko je več predstavnikov koalicije poročalo o prejemu pošiljk z grozilno vsebino, nekateri so prejeli tudi naboj.

V sporočilu so napovedali, da bodo pošiljko poslali tudi policiji, ki da je “prejšnji teden izvajala represijo in na petkovem protestu omejevala pravico do protesta”. Po njihovem zatrjevanju so več protestnikov popisali, ker so stali na ulici stavbe ministrstva za kulturo.

Na tokratnih protestih so se zavzemali za gradnjo zelene infrastrukture, gradnjo 30.000 novih neprofitnih stanovanj do leta 2030, dopolnitev 78. člena ustave s tem, da je “država dolžna zagotoviti dostojne bivanjske pogoje vsem prebivalcem”, podporo stanovanjskim zadrugam, prepoved “oderuških” najemnin in za več urejenih kolesarskih stez.

Za 12. november napovedujejo nov vseslovenski protest

Ob tem za 12. november zopet napovedujejo “veliki, vseslovenski protest”. “Na njem bomo predstavili vsebinske smernice za reformo politike in družbe ter jasno predstavili naše osrednje zahteve,” so zapisali ter dodali, da se med prebivalstvom veča apatija in obupanost nad politiko. Petkovi protesti sicer potekajo že 80 tednov zapored.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!