Po skoraj dveh mesecih redukcij na Obali na javnih mestih voda vnovič dostopna

Slovenija 01. Sep 202215:36 0 komentarjev
piran morje slovenska obala
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V občinah Ankaran, Koper in Piran je pitna voda po skoraj dveh mesecih dostopna tudi na javnih mestih. Dva tedna pred koncem kopalne sezone se lahko obiskovalci plaž spet oprhajo. Na večini pitnikov se že lahko odžejajo. Ponovno je dovoljeno tudi zalivanje zelenic, vendar je dež odpravil potrebo po tem. Komunala Izola še čaka na navodila z občine.

Uporaba vode iz omrežja Rižanskega vodovoda za namene, ki niso nujni, je bila prepovedana od 5. julija. Takrat so župani štirih istrskih občin sporočili, da bodo s strogimi varčevalnimi ukrepi prva začela javna podjetja, tudi kot vzor za druge. Od ponedeljka omejitev ni več.

Iz komunalnega podjetja Marjetica Koper so danes sporočili, da postopoma spet začenjajo z uporabo pitne vode. Kot so zapisali, so v prvi fazi prisluhnili svojim uporabnikom in omogočili uporabo vode za prhe na plaži ter za oskrbo čolnov v občinskih pristaniščih. Od preklica prepovedi je vreme takšno, da javnih zelenih površin ni treba zalivati. Iz podjetja, ki opravlja javno službo v občinah Koper in Ankaran, so sporočili tudi, da fontan še niso aktivirali.

Piransko javno podjetje Okolje je prhe na kopališčih znova vključilo v ponedeljek. Do danes so postopno usposobili namakalne sisteme na javnih površinah. Pred odprtjem javnih pip s pitno vodo so v Okolju zaprosili Rižanski vodovod za navodila o tem, ali naj samo izperejo cevi ali jih morajo tudi razkužiti s klorom. Dobili so pojasnilo, da t.i. klorni šok ni vedno nujno potreben in da naj presodijo glede na značilnosti posameznega priključka. Danes so usposobili pitnike na tržnicah v Piranu in Luciji, preostale nameravajo v petek, so pojasnili.

Iz Komunale Izola so sporočili, da pravil glede uporabe pitne vode še niso spremenili in še čakajo na navodila občinske uprave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!