Pod pretvezo izvajanja osebne asistence pridobil čez 100 tisoč evrov

Črna kronika 10. Apr 202412:07 > 16:34 2 komentarja
osebna asistenca
Slika je simbolična (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Celjski kriminalisti so končali preiskavo suma storitve več kaznivih dejanj zasebnega zavoda z območja Celja pri izvajanju osebne asistence invalidom. Osumljeni je protipravno pridobil več kot 100.000 evrov. Prav tako je za približno 28.000 evrov oškodoval zaposlene v zavodu, ki jim več kot eno leto ni izplačeval plač in plačeval prispevkov. Na ministrstvu so to ostro obsodili.

Kot so sporočili s Policijske uprave Celje, je kaznivih dejanj osumljena odgovorna oseba zasebnega zavoda z območja Celja, ki je izvajal storitev osebne asistence invalidnim osebam.

Po navedbah policije je osumljeni za storitve osebne asistence, ki niso bile opravljene, od julija 2020 do julija 2022 ministrstvu za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti izdajal račune, kot da so bile storitve opravljene.

“Zato da je zasebni zavod prejel plačilo, je osumljeni ponaredil dnevnike dela in opise opravljenih storitev (priloge izdanih računov), na podlagi česar je ministrstvo zasebnemu zavodu plačalo storitve osebne asistence v skupnem obsegu 7.634 ur,” so pojasnili na PU Celje.

Osumljeni je na ta način v dveh letih neposredno oškodoval osemnajst upravičencev, ki za neodvisno in kakovostnejše življenje potrebujejo pomoč. Zasebnemu zavodu je pridobil za 102.000 evrov protipravno premoženjske koristi, so navedli.

Zaposleni več mesecev brez plače in plačanih prispevkov

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da osumljeni več kot tridesetim zaposlenim osebnim asistentom od decembra 2022 ni več izplačal plač. Prav tako zanje ni poravnal prispevkov za socialno varnost. S tem je zaposlene oškodoval za dobrih 28.000 evrov.

Z opisanimi ravnanji je osumljenemu očitano več kaznivih dejanj s področja oškodovanja javnih sredstev, ponarejanja listin in kršitev temeljnih pravic delavcev.

Slika je simbolična (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Ministrstvo zahtevalo vračilo in izvajalca izbrisalo iz registra

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) so ostro obsodili zlorabo osebne asistence. Pojasnili so, da so 19. septembra 2022 izvedli nadzor izvajanjem pogodbenih obveznosti.

Ugotovili so, da je “izvajalec neupravičeno pridobil sredstva iz proračuna iz naslova opravljanja dela osebnih asistentov”. Ministrstvo je tako od izvajalca zahtevalo vračilo neupravičeno pridobljenih proračunskih sredstev in mu odvzelo status izvajalca osebne asistence ter ga izbrisalo iz registra izvajalcev osebne asistence takoj po ugotovljenih nepravilnostih, so pojasnili.

Ministrstvo je podalo kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja, s tem pridobil protipravno premoženjsko korist. Ministrstvo je prav tako na državno tožilstvo posredovalo zahtevo za vložitev tožbe za “plačilo neupravičeno pridobljenih sredstev iz proračuna v povezavi z izvajanjem storitev osebne asistence”.

Prav tako so v povezavi s tem primerom sprožili postopke za ugotavljanje ponovne upravičenosti do storitev osebne asistence za uporabnike, pri katerih je “bilo ugotovljeno, da se storitve osebne asistence niso izvajale na način, kot je bilo prikazano v dokumentaciji, ki je bila predložena ministrstvu”, so pojasnili.

Da bi preprečili tovrstne zlorabe, ki so jih na ministrstvu od začetka izvajanja zakona zaznali, so 2. aprila v javno razpravo poslali nov predlog zakona o osebni asistenci, ki “uvaja varovalke, krepi nadzor nad izvajanjem storitev osebne asistence in uvaja sankcije,” so sporočili z ministrstva.

Po njihovih navedbah predlog zakona predvideva nadzor pristojnih služb in ustanovitev javnega zavoda, kamor bi se uporabniki lahko obrnili – tudi v primerih, ko pride do odvzema statusa izvajalca zaradi nadzora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje