Podžupan Luč za N1: “Če tega ne vidiš, ne moreš verjeti, da je možno!” (FOTO)

Slovenija 06. Avg 202319:58 > 23:09 0 komentarjev
Plaz, ki je zasul eno od kmetij, Luče, poplave 2023
Plaz, ki je zasul eno od kmetij v občini Luče/Foto: Marko Kladnik

"Ni je družine, ki ne bi bila prizadeta," je povedal podžupan Marko Kladnik. Odneslo je pet ali šest hiš, zdaj, ko so vode odtekle, pa grozijo plazovi. Življenjsko ogroženih sicer na območju Zgornje Savinjske doline ni več.

Luče so bile vse do včeraj popolnoma odrezane od sveta, zdaj pa je prva pomoč tja le začela prihajati. V času, ko to poročamo, tja dostavljajo gorivo in agregate, je za N1 povedal podžupan občine Marko Kladnik. Škoda, ki jo je povzročila ujma, pa je ogromna. “Če tega ne vidiš, ne verjameš, da je to možno,” je povedal Kladnik, ki kar ne more najti besed, s katerimi bi opisal stanje.

“Čisto vse ceste so uničene. Do nas ni bilo mogoče priti po nobenih poteh. Odneslo nam je vsaj pet do šest hiš, podatke pa še zbiramo. Praktično je ni družine v občini, ki ne bi bila prizadeta. ” je dodal. Do zdaj so stik vzpostavili z vsemi prebivalci in vsi so tudi na varnem. So pa morali poiskati začasno bivališče za okoli 15 družin. “Do danes smo čakali geologa, ki pregleduje teren in odreja, ali so hiše varne za bivanje.

Zdaj, ko so vode odtekle, območju grozijo plazovi. Se pa iz Luč poskušajo prebiti tudi na območja v zgornjem toku Savinje, ki so še vedno odrezana od sveta. Kot nam je povedal Kladnik, od “višjih inštanc” v Luče še ni bilo nikogar. Čeprav je zadovoljen, da je pomoč končno začela prihajati, pa Kladnik pravi, da je bil največji problem v komunikacijah. “Ne vem, zakaj niso poskrbeli, da bi z nami komunikacijo vzpostavili še kako drugače kot po mobitelu,” pravi. “Obstaja še več drugih kanalov.” Povezava z mobilno telefonijo je bila omogočena že včeraj, internetne povezave pa še ni povsod.

poplave 2023, Luče, plaz poplave 2023, Luče, plaz
Eden od plazov v Lučah/Foto: Marko Kladnik
Plaz, ki je zasul eno od kmetij, Luče, poplave 2023 Plaz, ki je zasul eno od kmetij, Luče, poplave 2023
Plaz, ki je zasul eno od kmetij v občini Luče/Foto: Marko Kladnik
poplave 2023, Luče, Savinja poplave 2023, Luče, Savinja
Občina Luče, avgust 2023 (Foto: Marko Kladnik)
poplave 2023, Luče, Savinja poplave 2023, Luče, Savinja
Foto: Marko Kladnik

Na območju Zgornje Savinjske doline so v nedeljo danes urejali tudi električne povezave. Elektriko ima po besedah poveljnika regijskega štaba civilne zaščite (CZ) za Zahodno štajersko regijo Janeza Melanška tudi že del Luč. Kjer dostop do elektrike še ni urejen, pa razmere rešujejo z agregati, je pojasnil za STA. Vodo je za pitje še vedno treba prekuhavati, v veljavi ostaja tudi opozorilo pred gibanjem ob vodotokih.

Internet in mobilno telefonijo imajo vzpostavljeno tudi v Lučah in Solčavi, tudi tamkajšnje trgovine se trudijo, da bi se čim prej odprle. V Solčavo in Ljubno so danes dostavili gorivo. Vse od Mozirja, preko Ljubnega do Luč in Solčave, je domačinom pomagalo 250 prostovoljnih in poklicnih gasilcev ter 60 vojakov. Vojska in policija sta na to območje s helikopterjem dostavljali hrano, vodo, zdravila, sanitetni material, zdravila, tudi gorivo. Po Melanškovih besedah do nekaterih po cesti ni možno dostopati. S helikopterjema pa so pregledali celotno območje. Reševalne ekipe so se tako po cesti ali po zraku uspele prebiti do vseh ljudi, ki so bili še odrezani od sveta, in danes življenjsko ogroženih ni več.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!