Policija za nemoteno delo potrebuje dodatno pomoč pomožnih policistov

Slovenija 14. Nov 202320:08 3 komentarji
Policija na meji
Foto: Borut Živulović/BOBO

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar vladi predlaga sklep, da se lahko v letošnjem letu pomožne policiste vpokliče za daljše obdobje in ne le za 30 dni. Kot lahko preberemo v obrazložitvi predloga, je pomoč pomožnih policistov potrebna zaradi nemotenega opravljanja nalog policije, nadomestitve odsotnosti aktivnih policistov in zaradi povečanja potreb po zavarovanju državne meje. Ob tem sta posebej izpostavljena oktobrsko povišanje stopnje teroristične ogroženosti in začasna ponovna uvedba nadzora na notranjih mejah.

Analiza podatkov kaže, da je kar polovica letos vpoklicanih pomožnih policistov že do konca avgusta opravila okoli 15 dni službe v policiji, kar je polovica obdobja, ko lahko po zakonodaji o uporabi pomožne policije odloči notranji minister. O vpoklicu za daljše obdobje, torej za več kot 30 dni v koledarskem letu, na predlog ministra odloči vlada.

Kot lahko preberemo v obrazložitvi predloga notranjega ministra Boštjana Poklukarja vladi, policija daljšo pomoč pomožnih policistov potrebuje “zaradi nemotenega opravljanja nalog policije, zaradi nadomestitve odsotnosti aktivnih policistov (bolniške odsotnosti, dopustov, sklica posebne policijske enote) in zaradi varnostnih pojavov, ki terjajo vključitev večjega števila policistov zaradi zavarovanja državne meje”. Poudaril je tudi, da pomožni policisti sodelujejo pri obvladovanju migrantske problematike, pri varovanju ogroženih oseb, varovanju športnih in javnih prireditev, shodov …

Ob tem so na notranjem ministrstvu posebej izpostavili, da je Slovenija 18. oktobra zaradi varnostnih razmer v svetu dvignila oceno ogroženosti na srednjo stopnjo, 21. oktobra pa je začasno ponovno uvedla nadzor na svojih mejah. Slovenija se je za ukrep na mejah s Hrvaško in Madžarsko odločila po tem, ko je Italija zaradi nevarnosti terorizma uvedla nadzor na svoji meji s Slovenijo.

Med razlogi za odločitev naše države so na ministrstvu za notranje zadeve navedli stopnjevanje konflikta med Izraelom in Palestino, zaradi katerega je povečana možnost terorističnih napadov na območju Slovenije in ostalih držav Evropske unije (EU) ter schengenskega prostora, pojav ekstremizma v državah EU, ki bi lahko imel neposreden vpliv na našo varnost, in povečane možnosti zlorabe zahodnobalkanske migracijske poti oseb, ki bi lahko na območju Slovenije in ostalih držav EU izvedle teroristični napad ali ogrozile varnost Slovenije in ostalih držav članic EU.

“Ob upoštevanju trenutnih razmer bo policija brez pomoči pomožnih policistov kadrovsko težko realizirala vse ostale naloge (povečane migracije, varovanje oseb, posebna policijska enota, redni policijski postopki, varovanje športnih prireditev in drugih javnih prireditev ali shodov), ki jih je dolžna izvajati,” je zapisano v obrazložitvi predloga sklepa, ki naj bi ga sprejela vlada.

Na notranjem ministrstvu so še navedli, da so večji del pomožnih policistov doslej vpoklicali z namenom obvladovanja migrantske problematike. Ob tem so izpostavili, da je bilo v obdobju od 1. januarja do 15. oktobra 2023 na notranji meji s Hrvaško obravnavanih 46.109 nedovoljenih vstopov v državo. “Število je za 140 odstotkov večje v primerjavi z nedovoljenimi vstopi na schengenski kopenski meji v letu 2022, ko je bilo obravnavanih 19.210 nedovoljenih vstopov,” so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje