Evropski poslanci zaskrbljeni nad sovraštvom in polarizacijo v Sloveniji

Slovenija 18. Nov 202112:54 > 19:28 10 komentarjev
Sophie in 't Veld
Žiga Živulović jr./BOBO

Delegacija odbora Evropskega parlamenta, ki jo vodi poslanka Sophie in 't Veld, je objavila poročilo o stanju pravne države v Sloveniji. V njem piše, da institucije v Sloveniji delujejo dobro, so pa člani zaskrbljeni zaradi sovražnega ozračja, nezaupanja in polarizacije. Kot pravijo v poročilu, je treba razmere v Sloveniji spremljati še naprej. Prihodnji teden bodo o vladavini prava v Sloveniji govorili tudi na plenarnem zasedanju v Evropskem parlamentu.

Delegacija odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine (Libe), ki jo vodi evropska poslanka Sophie in ‘t Veld, je oktobra v Sloveniji preverjala stanje pravne države. Poročilo o stanju pravne države v Sloveniji, ki je zdaj javno objavljeno, naj bi danes na seji obravnavali tudi člani odbora, pa so razpravo zaradi nenadne karantene Sophie in ‘t Veld preložili na 29. november. V sredo prihodnji teden naj bi o vladavini prava v Sloveniji razpravljali tudi na plenarnem zasedanju v Evropskem parlamentu.

V danes objavljenem poročilu med drugim piše, da javne institucije na splošno delujejo dobro. Hkrati pa so člani izrazili zaskrbljenost nad sovražnim ozračjem, nezaupanjem in polarizacijo v Sloveniji, kar ruši zaupanje v različne javne organe in med njimi.

Člani misije ugotavljajo, da je veliko sogovornikov v pogovorih izrazilo zaskrbljenost ali pa so opisali vladne pritiske na javne institucije in medije, vključno z blatenjem, obrekovanjem, kazenskimi preiskavami in strateškimi tožbami za onemogočenje udeležbe javnosti. Člani misije ob tem poudarjajo, da poskusi diskreditacije ali ustrahovanja institucij povzročajo veliko tveganje za vplivanje na ugled teh institucij.

V poročilu je poudarjen tudi pomen neodvisnosti javnih organov, kot so informacijski pooblaščenec, komisija za preprečevanje korupcije, računsko sodišče in varuh človekovih pravic, pa tudi potreba po ustreznem financiranju teh organov. Kljub zahtevnim razmeram je imela delegacija vtis, da lahko te institucije še vedno ustvarijo oprijemljive rezultate.

zastava
Denis Sadiković/N1

V zaključku poročila je posebej omenjena tudi Slovenska tiskovna agencija (STA), ki je bila v času njihovega obiska pod hudim finančnim pritiskom in tveganjem pred bankrotom. Delegacija je ob tem vlado pozvala, naj spoštuje razsodbo vrhovnega sodišča. Zapisali so, da sta za agencijo pomembna neodvisnost od političnega vmešavanja in stabilno financiranje.

Slovenijo opozorili, ker zamuja z imenovanjem evropskih tožilcev

Poleg tega je delegacija opozorila tudi na zamudo pri imenovanju dveh evropskih delegiranih tožilcev. Kot so zapisali, Slovenija v tem primeru ne krši le evropske zakonodaje o ustanovitvi Evropskega javnega tožilstva, ampak tudi ogroža celovitost proračuna EU. Delegacija Evropskega parlamenta je prav tako opozorila na potrebo po zakonodajnih reformah, primerni implementaciji in več transparentnosti na številnih področjih, vključno na področju medijske zakonodaje, zaščite žvižgačev in medijske koncentracije.

Obžalujejo, da Janša in ministri niso bili dosegljivi za pogovore

V zaključku je delegacija v poročilu tudi obžalovala, da niti predsednik vlade Janez Janša niti vladni ministri niso bili pripravljeni na pogovore. Premier Janša je člane delegacije celo napadel na družbenih omrežjih, opozarjajo v poročilu. Ta precedenčni napad je nato celo izzval odziv predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, pišejo v poročilu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje