Poslanci bi preiskovali Dikaučičeva podjetja

Slovenija 16. Jun 202118:00 > 07. Sep 2021 09:47 0 komentarjev
Marjan Dikaučič
Žiga Živulovič jr./BOBO

Štirje opozicijski poslanci želijo, da bi se z nekdanjimi podjetji pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča ukvarjala parlamentarna komisija, ki preiskuje pranje denarja.

Štirje opozicijski poslanci so danes vložili zahtevo za sklic izredne seje preiskovalne komisije, ki preiskuje več primerov pranja denarja. “Prišli smo do novih dejstev in podatkov o posameznih gospodarskih družbah, za katere obstaja zelo velik sum, da so se ukvarjale s pranjem denarja,” je dejal prvi podpisani pod zahtevo, poslanec LMŠ Jani Möderndorfer. Podpisali so se še Janja Sluga iz skupine nepovezanih poslancev, Marko Koprivc iz SD in Marko Bandelli iz SAB. Pričakujejo, da bo predsednik komisije Gregor Perič iz SMC sejo sklical za prihodnji teden.

 

Model Roka Snežića in Dijane Đuđić

Čeprav je očitno, da se želijo na izredni seji ukvarjati z nekdanjimi podjetji novega pravosodnega ministra Marjana Dikaučič, tega Möderndorfer ni želel neposredno potrditi. Je pa povedal, da so nova dejstva in podatke pridobili na Dikaučičevi predstavitvi članom parlamentarnega odbora za pravosodje in na včerajšnji razpravi, ko so poslanci odločali o njegovi kandidaturi. Po neuradnih informacijah bodo novega ministra povabili na sejo.

“Tisti, ki ste spremljali zaslišanje in včerajšnjo sejo, ste dobili več kot dovolj informacij, za katere osebe in gospodarske družbe gre,” je dejal. “Več kot očitno je, da gre za modele financiranja, ki so jih uporabljali Rok Snežič in Dijana Đuđić,” je dodal.

Davčni svetovalec Rok Snežič in Dijana Đuđić sta osumljena pranja denarja, oba pa sta povezana s stranko SDS. Snežič je znanec predsednika vlade in SDS Janeza Janše, Dijana Đuđić pa je nesojena posojilodajalka SDS. Dikaučič odnosa s Snežićem še ni javno komentiral, Gregor Perič iz SMC pa je včeraj v državnem zboru zatrdil, da Dikaučič Snežiča ne pozna in ga nikoli ni srečal.

Človek s tisoč podjetji

Möderndorfer je včeraj v državnem zboru dejal, da je vez med Dikaučičem in Snežičem Andrej Tomšič. “Tomšiča seveda sumijo, da je bil eden od pomembnih elementov pri zagotavljanju spodbujanja davčnega vrtiljaka, v katerem je sodeloval tudi gospod Snežić,” je dejal poslanec LMŠ.

Dikaučič pa naj bi bil Tomšičem prek podjetja Adria Group Consulting. Njegova solastnika sta podjetje Trijus, ki ga je Dikaučič vodil od 2012 do 7. junija letos, ter dve podjetji, ki ju je ustanovil Tomšič. To sta ADP Adria, kjer je bil Tomšič lastnik med junijem 2007 in majem 2008, ter Osebne finance, ki jih je Tomšič prodal februarja 2015, samo en mesec po ustanovitvi.

Andrej Tomšič ni javno znan, a vprašanje je, kako močne so v resnici njegove povezave z ljudmi, ki so kupili njegova podjetja. Iz javno dostopnih podatkov je mogoče sklepati, da se Tomšič ukvarja prav z ustanavljanjem in prodajo podjetji. Ustanovil in prodal jih je že okoli tisoč.

Marjan Dikaucic
Žiga Živulovič jr./Bobo

Dikaučič je poslancem povedal, da “v zadnjem času” v podjetju Trijus ni deloval, čeprav je bil uradno direktor. “Nisem imel nobene odločilne funkcije v zadnjih časih, zato ne morem komentirati samega poslovanja,” je dejal prejšnji četrtek, ko se je predstavljal članom odbora za pravosodje.

Je Dikaučič povezan s podjetjem ŽML?

Možno je, da ima poslanec LMŠ še kaj več informacij. Na odboru za pravosodje je Möderndorfer Dikaučiča na primer vprašal, ali pozna podjetje ŽML. “Iz javnih podatkov je več ali manj razvidno, da so Vaša podjetja so sodelovala s tem podjetjem,” je zatrdil poslanec. Dikaučič je odgovoril, da podjetja ŽML ne pozna ne po tem imenu ne kot PS8, kakor se je podjetje imenovalo do aprila 2016.

Podjetje ŽML je bilo od marca 2016 v lasti državljanke Bosne in Hercegovine Dijane Đuđić. Septembra 2016 je finančna uprava podjetje poslala v stečaj, saj je ugotovila, da ji dolguje 305 tisoč evrov. Kakšna je bila pri tem vloga Dijane Đuđić, ni znano. Očitno je bila že prejšnja lastnica, Pia Sara Odlag, slamnata lastnica. Finančni inšpektorji so prepričani, da je za izdajo računov skrbel Roman Stropnik, je v poročilu zapisala stečajna upraviteljica ŽML Katja Lušina. ŽML naj bi, tako kot tudi hrvaško podjetje Betnava, Stropnik uporabljal kot orodje za utajo davka na dodano vrednost.

Möderndorfer ni povedal, kako so z ŽML povezana Dikaučičeva podjetja, oziroma, iz katerih podatkov je razvidna ta povezava. Katja Lušina nam je odgovorila, da v tem stečaju dokumentacije ni prejela.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!