Poslanci brez glasu proti sprejeli stanovanjsko jamstveno shemo za mlade

Slovenija 06. Apr 202217:04
nepremičnine
Aljaž Uršej/N1

Poslanci v državnem zboru so brez glasu proti sprejeli zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade, ki so ga pripravili poslanci koalicije.

Poslanci v državnem zboru so s 53 glasovi za in nobenim proti potrdili zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade, ki so ga pripravili poslanci koalicije. Po zakonu bo država mladim do 38 let ob prvem reševanju stanovanjskega problema dala jamstvo za najem posojila pri bankah. Enako bo veljalo za mlade družine. Jamstvo bo lahko izdano za posojilo v višini največ 200.000 evrov in z ročnostjo do 30 let. Pri tem bo moral kreditojemalec kredit zavarovati s hipoteko in zagotoviti lastno udeležbo v višini vsaj 20 odstotkov glavnice kredita.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Maja Hostnik Kališek je povedala, da vlada podpira idejo o reševanju stanovanjskega problema mlade generacije. Vsebinsko neusklajenost zakona je predlagatelj popravil z dopolnili, vseeno pa je “določanje upravičencev za jamstvo države na osebe, ki niso kreditno sposobne, po sklepu Banke Slovenije o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja prebivalstva, vprašljivo”, je opozorila.

“Obstaja vprašanje, ali bodo banke res odobrile kredit osebi, ki je po sklepu kreditno nesposobna, saj gre za pravila regulatorja bančnega trga, ki je po ustavi samostojen. Ne glede na to pa lahko predlog zakona služi kot vzvod za morebitno omilitev pravil Banke Slovenije, saj bodo banke s predlogom zakona prejele jamstvo države za zmanjšanje tveganj, povezanih s plačilom kreditnih obveznosti kreditojemalcev,” je ocenila.

Predlog je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem (SDS), pod njega pa so se podpisali še poslanci NSi, Konkretno, SNS, narodnosti ter nepovezana poslanka Mateja Udovč. “Danes je pred nami pomemben zakon, ker veliko govorimo o reševanju stanovanjske problematike mladih, na žalost pa vsi skupaj premalo za to tudi naredimo,” je v imenu predlagateljev poudaril Tomaž Lisec iz SDS. Predlog po mnenju Andreja Černigoja iz NSi prinaša korak naprej: “Mladi bodo do kredita za stanovanje prišli bistveno lažje.” Da gre za “korak v pravo smer”, je menil tudi Dušan Verbič (Konkretno).

V LMŠ so napovedali, da predlogu ne bodo nasprotovali, so pa po besedah Nika Prebila ocenili, da “ni slučaj, da zgodba pade ravno v predvolilni čas in od katere na koncu želenih koristi ne bo”. Podobno so ocenili v SAB. “Kljub temu, da vemo, da gre za propagandni predlog zakona, mu ne bomo nasprotovali,” je povedal Marko Bandelli. V SD predloga niso podprli, zavzemajo se namreč za rešitve v smeri raznolikih stanovanjskih zadrug, je povedal Franc Trček. V Levici so ocenili, da je zgrešen. Po mnenju Primoža Siterja je treba zagotoviti sredstva za gradnjo novih javnih neprofitnih stanovanj, okrepiti regulacijo ter uvesti davek na najemnine in na prazna stanovanja.